Hlavní navigace

Kolik stojí pohřeb? Nejlevnější 10 000 Kč a ani u něj nesmíte být

28. 3. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Deposit photos
Při zařizování pohřbu asi málokdo myslí hlavně na peníze. I tak je ale důležité tyto kroky promyslet. I nejlevnější varianta málokdy vyjde pod 10 000 Kč. A to je navíc pohřeb bez obřadu, kterého se tudíž nemůžete účastnit.

Smrt blízké osoby člověka zasáhne a mnohdy není dočasně schopen standardně fungovat v běžném životě. Často ale místo klidu a truchlení musí zařizovat mnoho důležitých věcí, které se s touto smutnou událostí pojí.

Jakkoli v takovou chvíli jistě nemyslíte na peníze, zařizování pohřbu peníze stojí. Jak se vlastně ceny pohybují?

Chcete ušetřit? Vybírejte s předstihem

V případě smrti musí být k zemřelému v každém případě přivolán lékař, který tělo ohledá, konstatuje smrt a vyhotoví ohledací list.

Pokud se tak stane v domácím prostředí, je vaší povinností, abyste poté sami kontaktovali pohřební službu a dohodli se na dalším postupu. V případě, že ke smrti dojde v nemocnici, mohou nastat dvě varianty. Pokud jste v době smrti přítomní u zemřelého, máte možnost kontaktovat pohřební službu sami a tím si i určit, která to bude. Pokud ale nejste přítomni a lékařský personál od vás nemá informaci, jakou pohřební službu má v případě smrti kontaktovat, zvolí sami dle svého uvážení.

Vzhledem k tomu, že ceny za pohřební služby nejsou vázány žádným zákonem ani regulací a jsou tedy čistě tržní, může se výsledný účet značně lišit dle jednotlivých firem. Je proto lepší lékařský personál dopředu informovat, jakou pohřební službu mají kontaktovat, kdyby došlo ke smrti. 

Samozřejmě neexistuje žádná povinnost, že ta pohřební služba, která nebožtíka převeze z nemocnice, musí být ta samá, která zajistí pohřeb, ale museli byste si zajistit převoz mezi jinou pohřební službou.

Varianty pohřbu

V zásadě jsou 3 varianty, mezi kterými se budete rozhodovat:

  • zpopelnění bez obřadu,
  • zpopelnění s obřadem,
  • obřad s uložením do země.

Pohřeb bez obřadu je vždy formou zpopelnění. Pohřeb s obřadem je pak možný buď formou uložení rakve do země, nebo formou zpopelnění. Jak jsme uvedli výše, ceny jsou závislé pouze na tom, jak se je která pohřební služba rozhodne sama nastavit. Podle zákona č. 256/2001 Sb. o regulaci reklamy mohou být pohřební služby inzerovány pouze tou formou, že poskytovatel pohřebních služeb uvede svůj název, logo, rozsah služeb a přidá kontakt, kam je možné se obrátit. Nesmí ale inzerovat cenu za tyto služby. Ceny jsou tedy nejenom čistě na uvážení každé společnosti, ale také navíc pouze na vyžádání – musíte buď zavolat, nebo se dostavit osobně.

Ceny začínají na 10 000 Kč

Udělali jsme proto malý průzkum a zjistili jsme, jak se pohybují různé varianty pohřbů v několika městech v České republice. Průměrnou cenu za jednotlivé varianty uvádíme v tabulce:

Zpopelnění bez obřadu Zpopelnění s obřadem Obřad s následným uložením do hrobu
Praha 9500 Kč 22 500 Kč přes 20 000 Kč
Brno 9000 – 10 000 Kč 20 000 Kč 30 000 Kč
Ostrava 10 000 Kč 18 500 Kč přes 20 000 Kč
Písek 10 000 Kč 15 000 – 20 000 Kč 25 000 Kč

Nejlevnější variantou je zpopelnění bez obřadu. V takovém případě proběhne v krematoriu zpopelnění bez účasti rodinných příslušníků a následně vám vydají urnu. I za tuto službu ale zaplatíte poměrně velké peníze. V některých případech se dostanete pod 10 000 Kč, ale vše je velice variabilní. Do ceny se totiž nepromítá jen samotné zpopelnění a náklady krematoria, ale i další položky:

  • svoz zemřelého,
  • uložení zemřelého do doby pohřbu či do doby zpopelnění,
  • poplatky pohřební službě.

Ačkoli se jedná o nejlevnější variantu, nevolí ji jen lidé, kteří chtějí za každou cenu ušetřit. Často k pohřbům bez obřadu dochází i v případě, že jsou rodinné vztahy velice napjaté a rodina chce nechat celou záležitost proběhnout v klidu bez dalších setkání.

Další variantou je obřad, po kterém ale následuje opět zpopelnění. Tady už cena vyskočí o přibližně 10 000 Kč výše. Zaplatit totiž musíte květinovou výzdobu, případně řečníka, síň, ve které se bude obřad konat, apod. Například v Praze se cena síní pohybuje od 3000 Kč do 5500 Kč. Ušetřit samozřejmě můžete tím, že si květinovou výzdobu neobjednáte a zvolíte nejlevnější síň, i tak ale cena pod 15 000 Kč neklesne.

Nejnákladnější je obřad, po kterém následuje uložení do hrobu. V takovém případě počítejte ještě s náklady na rakev, která začíná na 4000 Kč a horní hranice v podstatě není omezená, jelikož v tomto odvětví není regulace. Do ceny se promítne i vykopání hrobu, které v současné době stojí mezi 5000–6000 Kč po celé České republice.

Cena za vykopání hrobu je ale opět variabilní. Ne ani tak kvůli jednotlivým pohřebním službám, ale spíše kvůli ročnímu období. V zimě je mnohem těžší vykopat hluboký hrob než například uprostřed léta. I za takový rozdíl si pak jednotlivé firmy účtují rozdílné ceny podle náročnosti.

Konkrétní cena se určit nedá

Konkrétní cena za pohřeb se bohužel jednoznačně určit nedá, jelikož ve výsledné částce je příliš mnoho proměnných částek. Například cena za svoz zemřelého ve dne se v Brně pohybuje okolo 1200 Kč. V noci, o víkendech a státních svátcích je ale cena vyšší, a to 1500 Kč. Navíc se jedná pouze o cenu po Brně. Pokud je potřeba vyjet mimo město, ceny se zvyšují o ujeté kilometry, které si opět každá společnost počítá podle svého uvážení.

Ceny, které jsme uvedli v tabulce, jsou proto orientační a ukazují, za jakou částku by se v průměru dal zařídit pohřeb. Při snaze srazit cenu co nejníže se dají některé věci neobjednat a snížit tak cenu řádově o pár set korun až pár tisíc. Naopak při objednání vyššího standardu se cena může vyšplhat i na několik desítek tisíc.

Co když na pohřeb nemám peníze?

Není vaší povinností pohřeb zařizovat ani jej platit. Pokud do 96 hodin od úmrtí nesjednáte pohřeb, přechází tato povinnost na obec. Ta má ze zákona povinnost zajistit důstojný pohřeb a pietu. Takzvaný sociální pohřeb. Praxe ale nefunguje tak, že byste se placení za pohřeb vyhnuli, přehodili tuto nákladnou záležitost na obci a poté se už věnovali záležitostem okolo dědictví.

Pokud se rozhodnete nic nezařizovat a nechat vše na obci, nemáte právo na dědictví. Respektive právo na dědictví vám nezaniká, ale spolu s dědictvím musíte přijmout i to, že obec po vás bude chtít náklady na pohřeb uhradit. Není tedy možné se tomu vyhnout, pokud zároveň chcete dědit.

skoleni_15_4

Placení i po pohřbu

Ačkoli by se mohlo zdát, že pohřbem veškeré placení končí a situace je vyřešená, není to pravda. Za místo na hřbitově musíte platit. Nájemné se platí většinou na 10 let dopředu, a to podle m2 a místa, kde se rozhodnete zesnulého uložit.

Cena za hrob – 3 m2 Urnový hrob – 1 m2 Hrobka – 10 m2 Kolumbárium Vsypová jamka
Praha 3600 Kč 1200 Kč 12 000 Kč 600 Kč  -
Brno 1500 Kč 800 Kč 10 000 Kč 1500 Kč 600 Kč
Ostrava 900 Kč 300 Kč 3000 Kč 900 Kč 300 Kč
Písek 830 Kč 830 Kč  - 1200 Kč  -

K této částce je ale potřeb připočíst ještě režijní poplatky spojené s údržbou hřbitova, které se pohybují mezi 2000–3000 Kč v závislosti na konkrétním hřbitovu. Výsledná cena pak tedy bude o to vyšší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).