Hlavní navigace

Kolik stojí koníčky našich dětí?

22. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Do přírody, na stadion nebo do „zušky“? Možností, jak může vaše dítě trávit volný čas, existuje nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat, podle toho, kolik snese váš rodinný rozpočet.

Ať už na koníčky potomka můžete obětovat maximálně pár stokorun ročně nebo máte k dispozici i několik tisíc, zamyslete se nejprve nad správným výběrem zájmových kroužků. Proč platit něco, co vaše dítě nebaví a čeho dříve či později zanechá? Nechte jej, ať si samo řekne, co ho zajímá a jeho výběr jen lehce usměrněte podle jeho schopností a vašich finančních možností. I když je vaše dítě velmi talentované, v žádném případě jej do žádných volnočasových aktivit nenuťte. Mohli byste dosáhnout naprosto opačného efektu, než jste zamýšleli. Raději se jej snažte citlivě motivovat a pokuste se v něm probudit zájem o danou aktivitu.

Když méně je více

Nic se nemá přehánět a u kroužků to platí dvojnásob. Podle odborníků bychom dětem neměli organizovat všechen volný čas a měly bychom jim občas dovolit si jen tak zalenošit. Dvě, maximálně tři zájmové činnosti týdně, kterým se vaše dítě skutečně věnuje, mu bohatě postačí a vaši peněženku zatíží podstatně méně než kupa aktivit, na které nemá čas chodit.

Při výběru mimoškolních aktivit pro vaše dítě je dobré řídit se nejen jejich cenou, ale také referencemi ostatních rodičů z okolí. Kdo jiný vám poradí lépe než ten, který již v minulosti podobný problém řešil? Potřebné informace a kontakty na sdružení dětí a mládeže naleznete také na internetu, např. na www.crdm.cz nebo www.bambibod.cz. Vodítkem v rozhodování vám může také být titul Organizace uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží, kterým se může v letech 2007 až 2010 pyšnit 28 nestátních neziskových organizací a jehož udělením stát garantuje činnost takto vybraných organizací před veřejností.

Kroužky a náklady na ně
Druh kroužku Příklad cen
Počítač pro nejmenší 50 Kč/hod.
Programování počítače 50 Kč/hod.
Matematický 30 Kč/hod.
Elektrotechnický 45 Kč/hod.
Plastikové modelářství 50 Kč/hod.
Keramický 800 Kč ročně
Mažoretky 800 Kč ročně
Stolní tenis 500 Kč ročně
Kytara (kroužek) 600 Kč ročně
Kytara (ZUŠ) 3000 Kč ročně
Zpěv (ZUŠ) 1200 Kč ročně
Literárně-dramatický obor (ZUŠ) 1200 Kč ročně
Výtvarný (kroužek) 500 Kč ročně
Vývarný (ZUŠ) 1500 – 4000 Kč ročně

Každý nechce být vrcholovým sportovcem

Současná moderní doba ženoucí se za výkonem ukázala na jeden zásadní nedostatek: zvláště u sportů je docela problém najít klub, kde si vaše dítě může vyzkoušet své dovednosti a najít nové kamarády, aniž by bylo tlačeno podávat výkony pro budoucí kariéru vrcholového sportovce. Tlaky na výkon jsou zřetelné zvláště u sportů jako je fotbal, hokej nebo krasobruslení. Najít klub, kde vaše dítě nebude muset chodit více než 3× týdně na tréninky, je tak docela problém.

Ve větších městech je pestrý výběr kroužků a zájmových činností. Často je provozuje přímo škola, kam vaše dítě dochází, některé školy doplňkové kroužky vnímají i jako svoji konkurenční výhodu. Kroužek v rámci školy má výhodu v podobě ušetřeného času na dojíždění a škola se často stará i o dozor a dopravu svých svěřenců. Nevýhodou je malá nabídka činností v rámci školy na rozdíl od specializovaných institucí.

Ve městech působí Domy dětí a mládeže a mnoho dalších soukromých nebo neziskových organizací, které se dětem věnují. Volnočasové aktivity pro děti provozují i turistické oddíly, přírodovědecké stanice, hvězdárny, zoologické zahrady, sdružení chovatelů či sdružení dobrovolných hasičů. Pro věřící děti je aktivitou i náboženský program jejich církve, spojený například s výukou náboženství. Umělecky a hudebně nadané děti je vhodné zapsat do základní umělecké školy (ZUŠ) nebo do místního kroužku, kde svůj talent mohou nadále rozvíjet. Pestrá nabídka může být i nevýhodou, když si nemůžete vybrat, co je pro vaše dítě nejlepší. Pak, kromě preferencí dítěte, berte ohled i na náročnost dopravy do kroužku a náklady s tím spojené. Například malé děti nemůžete v zájmu jejich bezpečí pustit samotné přes půlku města. Pak musíte počítat nejen s doprovodem, ale i s tím, že čekání na skončení kroužku si musíte nějak vyplnit.

Zajímejte se o průběh kroužku

Jestliže nemáte předem potvrzené reference o kvalitě vedoucích, buďte obezřetní, komu své dítě svěřujete. To neznamená, že každý dětský vedoucí je potenciálně podezřelý z pedofilie, jen je potřeba být přirozeně opatrný. Stačí se zajímat o průběh aktivit vašeho dítěte, ptejte se ho, vyzvídejte, jak je spokojené a všímejte si, zda pravidelně komunikuje (a jak) i s jinými dětmi z kroužku či přímo s vedoucím.

U prvňáčků buďte opatrní. Počáteční zvýšené nároky na školní prostředí a k tomu povinnosti spojené s kroužkem mohou přinést nežádoucí efekty. Když byl prvňáček zvyklý hrát si ve školce, neuděláte špatně, když si po splnění svých školních povinností bude nadále hrát.

Levně i za tisíce

Ceny samotných kroužků začínají již na několika stokorunách ročně, takže nezatíží ani napjatější rodinné rozpočty. Jenže cena kroužku je jedna věc a vybavení k činnosti věc druhá. Mladému hudebníkovi musíte zaplatit nejen hodiny v umělecké škole, ale i vybavit jej nástrojem v hodnotě tisíců korun. Taneční kroužek vyžaduje několik na míru ušitých obleků a ty se opět prodraží. Fotbalistovi boty z vietnamské tržnice vydrží asi dvě hry a výbava pro začínajícího hokejistu provětrá peněženku opravdu důsledně. Modelář po vás bude chtít kupovat letadla, lodě, lepidla a barvy. Mimo to nesmíte zapomínat na pravidelná soustředění, akce, soutěže, zápasy, výlety a další společné akce, které budou přicházet nejen nečekaně, ale vždy v nevhodnou dobu (rozumějte po finanční stránce). Obecně platí, že čím profesionálněji se vaše dítě dané aktivitě věnuje, tím více vás to bude stát.

Kroužky provozované přímo školou jsou nejlevnější a příspěvek se pohybuje okolo 100–200 Kč za jedno pololetí. V domech dětí a mládeže se cena kroužků pohybuje okolo 500 – 2000 Kč ročně. Můžete se však setkat i s hodinovou sazbou ve výši 30–60 Kč (kroužek trvá zpravidla 2 hodiny), ta se nejčastěji používá u otevřených kroužků, kam mohou děti libovolně docházet bez nutnosti zápisu.

skoleni_15_4

Kvalita se platí

Zatímco do klubů se můžete zapsat kdykoli, do jednorázově zaměřených kroužků začíná zápis v září. Například do kroužku karate vaše dítě v polovině školního roku nevezmou, protože výuka probíhá souvisle a vstup uprostřed cyklu by celý proces narušil. Kroužky v domovech dětí a mládeže jsou levnější, zato výuka v ZUŠ jde do tisíců, protože tyto školy by již měly ručit za kvalitu výuky a jsou zde profesionálové, kteří výuku vedou. Své dítě nepřetěžujte, je potřeba najít zdravou míru. Problém je, že pojem „zdravá míra“ je u každého dítěte jiný a rovněž to jinak vnímají rodiče. Obecně zvýšená aktivita dítěti prospěje více, než posilování s ovladačem u televize.

Článek byl publikovaný v magazínu Moje Peníze 05/2008.

Platíte vašim dětem volnočasové aktivity?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).