Hlavní navigace

Kolik stojí internetové bankovnictví?

31. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před deseti lety měl internet málokdo, dnes je již součástí běžného života, i bankovního. Jenomže nic není zadarmo. Kolik stojí využívání internetového bankovnictví? Jak si stojí jednotlivé banky, kolik zaplatíme za vyšší stupeň zabezpečení a kolik za běžné bankovní úkony?

Při každé změně v sazebnících bank můžeme slyšet, že ačkoliv operace na pobočce podražují, klient může využívat internetové a jiné formy přímého bankovnictví, jejichž poplatky jsou nižší. Ale i tyto poplatky něco stojí, něco stojí i samotné zabezpečení internetového bankovnictví. Komu nestačí standardní formy zabezpečení, jež jsou poskytovány většinou zdarma, ten si může připlatit a využívat zabezpečení prostřednictvím PIN kalkulátoru, čipové karty nebo v případě banky Waldviertler Sparkasse von 1842 (WSPK) iKey tokenu.

Na kolik přijde vyšší zabezpečení?

Vyšší stupeň zabezpečení internetového bankovnictví spočívající ve využití PIN kalkulátoru umožňuje vygenerování jedinečného hesla pro každé připojení do bankovní aplikace, případně pro každou aktivní bankovní operaci týkající se změny zůstatku účtu.

PIN kalkulátor k přístupu do internetového bankovnictví využívá Citibank, Česká spořitelna, eBanka a HVB Bank. Česká spořitelna už přestala PIN kalkulátor nabízet, a tak ho využívají pouze klienti, kteří si ho pořídili v době, kdy nabízen byl. V případě HVB Bank a Citibank jde o jediný způsob přístupu do internetového bankovnictví.

Cena kalkulátoru se pohybuje mezi 400 a 500 korunami. Účtování na měsíční bázi jako jediná využívá eBanka.

Ceny PIN kalkulátorů
Banka cena PIN kalkulátoru
Citibank 450 Kč
Česká spořitelna už neposkytuje
eBanka 89 Kč měsíčně
HVB Bank 490 Kč
Tématu zabezpečení internetového bankovnictví se podrobněji věnuje článek Jak je zabezpečené internetové bankovnictví.

Dalším způsobem vyššího stupně zabezpečení je čipová karta. Ta obsahuje certifikát k podpisu bankovních operací a autentizaci při vstupu do aplikace. Pro její použití je nezbytná čtečka čipových karet. Čipová karta nemůže být zkopírována na různá média jako např. klasický certifikát, který je ve formě počítačového souboru. Existuje tudíž jen jedna verze čipové karty, kterou by měl majitel chránit před zcizením, případně poškozením stejně jako klasickou platební kartu.

V případě České spořitelny a ČSOB musí být certifikát na čipové kartě každý rok obnovován a tato obnova je zpoplatněna. WSPK nabízí iKey token, který vypadá jako klasický USB flash disk a slouží podobně jako čipová karta. K jeho využívání není zapotřebí čtečky, bývá připojován přes USB port počítače.

Ceny čipových karet a jejich čteček
Banka čipová karta – vydání čtečka roční prodloužení
Česká spořitelna 320 Kč 350 Kč 320 Kč
ČSOB 100 Kč 500 Kč 100 Kč
Komerční banka 390 Kč
WSPK – iKey token 2 000 Kč

Kolik si banky účtují?

Internetové bankovnictví výrazně urychlí a usnadní ovládání účtu. Samotné zřízení je většinou zdarma, ale jeho užívání v sobě ukrývá další množství poplatků, které si banky účtují. Základním z nich je měsíční poplatek za vedení internetového bankovnictví, který je u některých bank nulový. Tento i všechny další poplatky se i v rámci jedné banky mohou lišit podle druhu účtu či konta, které klient využívá.

Některé bankovní domy nabízejí zvýhodněné ceny plateb v rámci jedné banky. Samotné podání platebního příkazu prostřednictvím internetového bankovnictví je nesrovnatelně výhodnější než prostřednictvím přepážky, např. poplatek za podání příkazu na přepážce České spořitelny je 53 Kč (8 Kč účetní položka + 45 Kč zpracování na přepážce), prostřednícím internetu jsou to pouze 2 koruny.

Výrazné rozdíly mezi bankami jsou i při užívání trvalých příkazů. Zadání příkazu je u většiny bank zdarma, jeho změna už jen u některých. Za služby, které některé banky poskytují zdarma, si jiné účtují i 50 korun. Pro porovnání, jak se poplatky jednotlivých bank liší, stačí nahlédnout do následující tabulky.

Poplatky za využívání internetového bankovnictví
Banka Produkt Vedení internetového bankovnictví (měsíčně) Vyšlá platba Trvalý příkaz – prostřednictvím internetového bankovnictví
v rámci banky do cizí banky změna platba v rámci banky platba do cizí banky
BAWAG Bank Bawag direct 30 Kč zdarma 5 Kč 30 Kč 5 Kč
Citibank Citione běžný účet zdarma 6 Kč 40 Kč zdarma*
Česká spořitelna Servis 24 Internetbanking 25 Kč (sporožirové účty), 100 Kč (běžné účty) 2 Kč 4 Kč zdarma 5 Kč 7 Kč
ČSOB Internetbanking 24 zdarma (konta), 20 Kč ( u běžných účtů) 3 Kč 6 Kč 3 Kč
eBanka Cenový program Základ – zdarma zdarma 5,90 Kč 7,90 Kč 30 Kč 5,90 Kč 7,90 Kč
GE Money Bank Internet banka zdarma, příp. dle účtu 39 Kč 3 Kč zdarma 6 Kč
HVB Bank Online Banking zdarma (konta), 50 Kč (běžný účet) 3,50 Kč zdarma 3,50 Kč
Komerční banka Mojebanka 44 Kč (v rámci některých produktů zdarma) 3 Kč 5 Kč zdarma 4,50 Kč 6,50 Kč
Poštovní spořitelna Max Internetbanking PS zdarma 1 Kč** 2 Kč** 20 Kč 5 Kč** 7 Kč**
Raiffeisenbank Internetové bankovnictví 35 Kč 3 Kč 4 Kč zdarma 6 Kč
Volksbank Internet banking 30 Kč zdarma 3 Kč zdarma zdarma 3 Kč
WSPK Internetbanking (osobní účet) 2 Kč *** ***
Živnostenská banka NetBanka 30 Kč 2 Kč 6 Kč 15 Kč 2 Kč 6 Kč

* Dle informací Citibank infolinky. ** Program Klasik. *** U WSPK lze zřídit jen na přepážce.

dan_z_prijmu

Kromě poplatků za vedení bankovnictví, trvalých příkazů a platebních příkazů bychom mohli porovnávat i cenu za zaslání informačních SMS. Ta se nejčastěji pohybuje v rozmezí jedné až tří korun. U některých bank se ceny poplatků za využívání internetového bankovnictví liší dle druhu účtu či konta, jiné rozlišují dle výše plateb či měsíční změny zůstatku účtu a další mají různé poplatky pro osobní, podnikatelskou či municipální klientelu.

Který si vybrat?

Výhody, které nabízejí internetová bankovnictví jednotlivých bank, jsou jistě velkým aspektem při výběru bankovního domu, nejsou však aspektem jediným. Málokdo si vybere banku jen podle kvality internetového bankovnictví. Většinu klientů navíc zajímá dostupnost poboček, bankomatů, výše poplatků za vedení a používání účtů a mnoho dalších. A tak jistě málokdo po shlédnutí výše uvedených tabulek bude měnit účet jen kvůli ceně a zabezpečení internetového bankovnictví. Každý klient banky si ale může udělat představu, jak k poplatkům přistupuje jeho banka i ostatní bankovní domy.

Jak jste spokojeni s cenami internetového bankovnictví?

  • Jsem spokojen/a.
    41 %
  • Nejsem spokojen/a.
    50 %
  • Neznám cenu svého internetového bankovnictví.
    5 %
  • Nevyužívám internetové bankovnictví.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).