Hlavní navigace

Kolik stojí děti?

7. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Děti představují nemalou finanční zátěž nejen pro rodinu. Narození novorozence stojí i přes milion korun z veřejného zdravotního pojištění. Připlatí si též státní rozpočet formou rodičovského příspěvku a dalších sociálních dávek. Zadarmo nejsou též jesle, školky, školy... Kolik stojí novorozeně?

Bez dětí by lidské pokolení nemělo dlouhého trvání. Vždyť jen stárnutí populace dělá vrásky demografům a architektům důchodového systému – co teprve, kdyby lidé přestali zakládat rodiny zcela? I proto je věnována těhotenství, porodu a péči o novorozence velká pozornost – a nutno říci i finanční.

Pod drobnohledem veřejnosti bývají různé sociální dávky spojené s mateřstvím – od peněžité pomoci v mateřství vyplácené v rámci nemocenského pojištění přes porodné po rodičovský příspěvek a přídavky na děti. Tyto vyplácené částky se ale mohou změnit v pouhé drobné, porovnáme-li je s cenou zdravotní péče o nastávající matky a novorozence.

Zdravotní péče, ač se čas od času snaží ten či onen politik tvrdit opak, není zadarmo. A péče o budoucí generaci se obzvlášť prodraží. V běžných případech, kdy nedochází ke komplikacím, podle údajů VZP stojí těhotenství a porod do 20 tis. Kč. Nejde-li ovšem vše podle plánu, dohled nad maminkou, vyšetření a další zákroky se začínají prodražovat.

Na peněžitou pomoc v mateřství má matka za běžných okolností nárok po dobu 28 týdnů, z nichž šest až osm týdnů může vyčerpat před porodem. Výše peněžité pomoci se počítá z průměrného příjmu za uplynulý rok obdobně jako nemocenská s tím, že od prvního dne peněžité pomoci se počítá ve výši 69 % z vyměřovacího základu. Její maximální výše nepřesáhne necelých 15 tis. Kč měsíčně.

Cena porodu též závisí na případných komplikacích. Zatímco za klasický přirozený porod zaplatí zdravotní pojišťovna v průměru 9 tis. Kč, dnes běžný císařský řez cenu více než zdvojnásobí – na cca 21 tis. Kč.

Náklady porodu se tak blíží výši porodného, které obdrží rodina novorozeněte. Za jednočetný porod je sociální dávka vyplácena ve výši téměř 18 tis. Kč, při porodu dvojčat vychází na více než 26 tis. Kč/novorozeně.

Porodné od 1. 1. 2007
Počet současně narozených dětí Porodné Změna
do 31. 12. 2006 od 1. 1. 2007
1 17 500 Kč 17 760 Kč 1,49%
2 52 500 Kč 53 120 Kč 1,18%
3 78 750 Kč 79 680 Kč 1,18%
4 105 000 Kč* 106 240 Kč** 1,18%

* Každé další současně narozené dítě + 26 250 Kč.
** Každé další současně narozené dítě + 26 560 Kč.

Další náklady hradí zdravotní pojišťovna před propuštěním nového občana České republiky do domácí péče. V případě dostatečné váhy (nad 2,5 kg) je novorozeně z nemocnice propuštěno do pěti dní s účtem pro zdravotní pojišťovnu ve výši cca 5 500 Kč. Narodí-li se občan s váhou do 1 kg, náklady mnohonásobně rostou – částka se usadí v řádu kolem 700 tis. Kč a výjimečně může přesáhnout i 1 mil. Kč. I v tomto případě se ale bavíme stále o zdravých, pouze předčasně narozených dětech.

S narozením dítěte může rodina podle výše svého příjmu získat další prostředky formou přídavků na děti.

skoleni_15_4

Přídavky na dětiOd 1. ledna 2009
Věk nezaopatřeného dítěte v rodině Výše měsíčního přídavku na dítě
do 6 let 500 Kč
od 6 do 15 let 610 Kč
od 15 do 26 let 700 Kč

Následují další vyšetření, pravidelné prohlídky, očkování… a po uplynutí zpravidla 28 týdnů odchází otec či matka na rodičovskou dovolenou, v rámci níž mají nárok na rodičovský příspěvek. Od 1. ledna 2007 byl zvýšen na úroveň, která může alespoň částečně nahradit výpadek mzdy či platu rodinám s nižšími a středními příjmy – na 7 582 Kč.

Vzhledem k neutěšenému stavu veřejných financí, za který byla Česká republika pokárána i Evropskou komisí, lze očekávat spíše dříve než později alespoň snahu o reformní kroky. Svůj balíček vládních opatření vláda již představila a schválila a naleznete v něm méně peněz na sociální podporu, ovšem s jejím přesnějším zacílením na sociálně slabé rodiny. Co se ale spíše bude zvyšovat, jsou náklady na zdravotní péči (nejen) o matky a novorozence.

Podpora rodin s dětmi je...

  • ... příliš malá.
    81 %
  • ... odpovídající.
    11 %
  • ... příliš velká.
    6 %
  • Nevím.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).