Hlavní navigace

Kolik stojí českého turistu zdravotní péče na Slovensku?

2. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Slovensko je už řadu let jeden z nejčastějších cílů našich prázdninových cest. Ročně navštíví východní sousedy přes půl miliónu Čechů. Ne vždy se ale dovolená vyvede a náhlá nemoc nebo úraz mohou pobyt pořádně zkomplikovat. Kolik nás to bude na Slovensku stát a co proplatí zdravotní pojišťovna? Jak vypadá slovenské zdravotnictví v realitě?

Nepříliš šťastná reforma minulé pravicové vlády uvedla slovenské zdravotnictví do menšího chaosu. Současný středolevý kabinet sice od části neefektivních reformních kroků  – například některých poplatků – upustil, ale na druhou stranu žádnou svou vizi, jak řešit problémy ve zdravotnictví, ministři nepředložili. V praxi je tak situace taková, že ani sami Slováci dopředu nevědí, kolik budou u doktora a následně v lékárně platit.

Vzhledem k tomu, že jak Česká republika, tak Slovensko jsou členy Evropské unie, platí pravidlo, že každý občan společenství by měl být zdravotně pojištěn jen v jednom státě. To znamená, že na základě jeho „domácího“ pojištění mu bude při přechodném pobytu v kterémkoli státě Evropské unie poskytnuta nutná zdravotní péče. Pojištění je při cestování v rámci společenství platné bez ohledu na účel pobytu (dovolená, studium, práce) nebo jeho délku. Pokud při pobytu v jiné členské zemi EU budete potřebovat zdravotní péči, měli byste ji čerpat ve státních zdravotnických zařízeních nebo v síti smluvních zařízení zdravotních pojišťoven. Při ošetření na vás bude pohlíženo jako na pojištěnce členského státu, ve kterém se nacházíte.

Před odjezdem ale raději oběhněte úřady

Požádejte svou českou zdravotní pojišťovnu o vydání Evropského průkazu zdravotního pojištění. Pokud ho vaše zdravotní pojišťovna ještě nevydává nebo jeho vydání není technicky možné, nechte si vystavit dokument s názvem „Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění“. Z osobní zkušenosti mohu říct, že tahle malá modrá kartička bude od vás vyžadována hned, jak lékař zjistí, že mluvíte jinou řečí, a to mnohem dřív, než se vás zeptá, co vám vlastně je.

Dobré je mít s sebou i několik fotokopií tohoto dokladu spolu s občanským průkazem. Každý ošetřující lékař, se kterým se dostanete do kontaktu, si totiž bude chtít jednu ponechat, aby pak mohl od pojišťovny požadovat proplacení svého pracovního úkonu. Tím se vyhnete placení peněz na ruku v ordinaci, které byste si mohl následně vyžádat od pojišťovny v České republice. Samozřejmě placení se nevyhnete při tzv. spoluúčasti, což je finanční částka, kterou musí i slovenský pojištěnec za ošetření zaplatit.

Na Slovensku se za ošetření platí i neplatí

Centrum mezistátních úhrad, které je styčným orgánem České republiky pro oblast zdravotní péče ve vztahu k celkem 35 státům, uvádí, že na Slovensku za ošetření zaplatíte následující spoluúčasti:

  • léky 5 Sk za recept, plus různá výška spoluúčasti v závislosti na zařazení léku do kategorizačního seznamu léků.
  • zdravotnické pomůcky 20 Sk za poukaz.
  • ambulantní lékařská služba první pomoci, ústavní pohotovostní služba 60 Sk.
  • dopravní zdravotní služba (mimo zásahu zdravotní záchranné služby) 2 Sk za km jízdy (v současnosti 100 Sk = 83,5 Kč).

V praxi to ovšem vypadá trochu jinak. Na vlastní kůži se o zmatcích ve slovenském zdravotnictví přesvědčila studentka z Frýdku-Místku Tereza Žembová, kterou zánět ledvin a vysoké teploty přinutily zavolat na 155 a navštívit pohotovost. „Sanitka přijela rychle, komplikace nastaly, když řidič zjistil, že nejsem Slovenka. Po chvilce nadávání na zdejší systém řekl, že je mu to trapné, ale že mi bude muset zaúčtovat za 4 km cesty 120 Sk, přičemž taxík by vyšel na 80 Sk. Při placení mě však uklidnil tvrzením, že na základě dokladu mi to pojišťovna v ČR proplatí,“ vypráví Tereza. Tím ovšem její trable zdaleka neskončily. „Na pohotovosti jsem měla platit 60 Sk, ale když slyšeli, kolik jsem platila za sanitku, tak mi to odpustili. Ofotili si jenom mou kartu pojištěnce a poslali mě na urologii. Tam po 10minutové debatě, jak to bude s placením, poslali mého přítele znovu zkopírovat mou kartu. Až pak mě vyšetřili, dali injekci a infúzi a napsali recept.“

Když si po ošetření přišla pro konečnou sumu za lékařskou péči, zdravotní sestra jí sdělila, že je to díky pojištění zdarma. Jenže další byrokratický zádrhel nastal v lékárně. Lékárníkovi nesedělo nějaké číslo na receptu. „Už to vypadalo, že zaplatím 250 Sk, ale pak to skončilo tím, že si opět okopírovali můj průkaz pojištěnce a vyšlo mě to jen na 40 Sk,“ popisuje Tereza. Návštěva slovenské nemocnice jí tak vyšla na půl dne zbytečně stráveného v nemocnici kvůli byrokratickým obtížím. Ale v konečné fázi pouze na 160 Sk, přičemž po návratu do ČR by ji mělo být proplaceno 120 Sk. Bez zdravotního pojištění by ji ošetření vyšlo přes 2000 Sk.

dan_z_prijmu

Slovenské zdravotnictví působí tak, že nejenom pacienti nemají v systému jasno, ale ani sami doktoři, zdravotní sestry a lékárníci nevědí, jak se k některým byrokratickým věcem mají postavit. Zájem o pacienta se tak posouvá až na druhé místo. První je otázka: kdo za něj ošetření zaplatí?

Na konec můžeme konstatovat, že při cestě na Slovensko by vám měla stačit pouze Evropská kartička zdravotního pojištění a že není třeba žádné komerční pojištění. Pokud však nejdete do hor! Od 1. června 2006 je totiž osoba, která se nachází v horské oblasti, povinná uhradit horské službě Slovenské republiky náklady spojené s výkonem záchranné činnosti a nebo s pátráním, které se jí týká. Na horskou turistiku na Slovensko byste proto neměli vyrážet bez komerčního připojištění.

Potřebovali jste někdy v zahraničí lékařskou pomoc?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktor. Peter Bayer je studentem Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, obor finance, v němž se taky hodlá uplatnit i po absolutoriu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).