Hlavní navigace

Kolik nás stojí děti?

1. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Příchod nového člověka je radostnou událostí. Ale zároveň platí pravidlo, malé děti- malé starosti, velké děti – velké starosti. Proto bychom měli počítat s příchodem potomka i v našem finančním plánu. Naše výdaje porostou přímo s našimi dětmi.

Na počátku je radost

A radost s námi už navždy zůstane, stejně jako nový človíček v naší rodině. Většina z nás si tak nenechá toto štěstí zkazit myšlenkou, jestli si můžeme dítě finančně dovolit. Přesto – už od prvního dne narození nemůžeme opomenout naše výdaje, které se navýší. A lepší už to nebude.

Hned na počátku jsme zatíženi novými náklady, koupí kočárku, výbavičky, hygienických a kosmetických prostředků, postýlky, sedačky do auta, vaničky a samozřejmě hraček. Výše těchto nákladů je velice pohyblivá, záleží například na vkusu, náročnosti nebo konkrétních požadavcích každého z nás. Nejnižší částka, za kterou toto vše pořídíme, je okolo 15 000 korun českých. Největší investicí je zpravidla kočárek. Nejvyšší částku nelze stanovit, může se vyšplhat i na několik desítek tisíc korun českých podle nároků na kvalitu nebo značku zboží.

Částečnou finanční pomoc lze čekat od státu. Od ledna letošního roku je stanovena pevná částka porodného, a to 13 000 korun českých za každé narozené dítě. Přestože se výdaje domácnosti zvýší, příjmy se sníží odchodem jednoho z rodičů na mateřskou dovolenou. Rodič má právo na mateřskou dovolenou ve výši 28 týdnů. Pokud má žena vícerčata, má nárok na 37 týdnů dovolené. Výše peněžité pomoci v mateřství je 69 % denního vyměřovacího základu, maximálně však 14 370 korun českých. Denním vyměřovacím základem je myšlen příjem za posledních 12 měsíců, vydělený počtem kalendářních dnů rozhodného období. Do tohoto se ale nezahrnují dny poskytování nemocenské a jiné dny, které jsou omluvené jako nepřítomnost v práci. Ženy, které jsou uchazečkami o zaměstnání, na peněžitou pomoc v mateřství nemají nárok. Studentkám náleží pomoc 254 korun českých za kalendářní den. Po mateřské dovolené následuje rodičovská dovolená, kdy si rodič může zvolit ze tří rychlostí čerpání rodičovského příspěvku – zvýšená výměra (do dvou let věku dítěte) činí 11 400 Kč, při klasickém čerpání (do tří let dítěte) jde o 7600 Kč a při pomalé variantě čerpání je to 7600 Kč do 21 měsíců dítěte a následně 3800 Kč až do 4 let věku dítěte.

Myslet si, že za několik let se situace změní k lepšímu, je naivní. Náklady budou růst úměrně s dítětem. Sotva se zbavíme vaničky, nočníku a chrastítka, čeká vás školka. A ani to není levná záležitost. Kromě měsíčního školného, které se pohybuje od 200 Kč výše, musíte počítat i se stravným okolo 300–500 Kč měsíčně. Po mateřské škole přijde základní škola, pak střední škola, řidičák, vysoká škola, svatba, vnoučata a další. Skoro se může zdát, že bychom na vlastní děti měli začít šetřit už od své střední školy. Díky některým finančním produktům však situace nemusí být zdaleka tak dramatická. Je ale třeba vybírat s opatrností.

Od peřinky k pubertě

Naše peněženka dostane preventivně zabrat ihned po narození dítěte, to abychom si zvykali. V mateřské škole sice odložíme kočárek a další nezbytnosti, zase nás to ale přijde až na cca 10 000 korun českých. Pokud se rozhodneme pro soukromou školu, můžeme hovořit o mnohem vyšších částkách, náklady na školné a další aktivity se mohou vyšplhat až na 100 000 korun českých. Základní škola nás také nebude šetřit. Přibudou výdaje za školní pomůcky, školní výlety nebo zájmové kroužky. Připravme si alespoň 10 000 korun českých za rok..

Největší výdaje však očekávejme v době, kdy děti nastoupí na střední školu. V tuto chvíli se naprosto všechno mění. Většina z nás bude dítěti platit minimálně dojíždění za vzděláním, někteří dokonce ubytování a stravu na internátě. S pobytem v jiném městě se váže i kapesné, které musí být rozhodně vyšší, než kdyby dítě bydlelo s námi doma. Pokud se jedná o odbornou nebo soukromou školu, budou výdaje na školní potřeby vyšší než v případě všeobecného středního vzdělání. Zároveň je toto finančně nejkritičtější období, protože děti přichází do puberty. S tím jsou spojeny u děvčat další výdaje – například za kosmetiku a líčení. Se dvěma culíky se také už nespokojí, takže se jejich vlasy často stávají materiálem pro experimenty v barvách a střizích. Ale ta paráda něco stojí. Také nároky na oblečení se zvyšují, najednou jim už jejich kostkovaný svetr a rifle nestačí.

Ale ani s chlapci neušetříme. I ti najednou rozšíří svoje kosmetické potřeby, které do té doby byly tvořeny pouze kartáčkem a pastou na zuby, o různé gely, deodoranty a pěny na holení, které jsou těmi nejhoršími investicemi, protože je ještě alespoň tři roky skutečně potřebovat nebudou, nicméně je musí mít. Pokud jsme chlapce dobře vychovali, budou vědět, že pozvání na schůzku něco stojí a jsou to právě oni, respektive jejich rodiče, kteří to platí. V tomto případě rodiče dívek ušetří. Výdaje si zase vynahradí úhradou případné antikoncepce, kterou dnes užívá většina dospívajících dívek. U obou pohlaví stoupají nároky i na hračky, autíčko a panenky už nestačí. Vystřídají je mnohem nákladnější předměty jako jsou notebooky, telefony, CD přehrávače, MP3 přehrávače a další. Částka, kterou zaplatíte, se tak může vyšplhat až na 15 000 korun českých. Po dovršení plnoletosti nezapomeňme na řidičský průkaz, který stojí průměrně 8000 korun. Výdaje, které za dítě zaplatíme, než dospěje, se mohou vyšplhat až na 2 miliony korun českých. Je to však investice, která se vyplatí.

Šetřit se vyplatí

S příchodem nového človíčka na svět nás také navštíví řada finančních poradců, kteří budou mít v záloze připravený ten nejvýhodnější finanční plán, díky kterému se dítko stane nejpozději v plnoletosti milionářem. Ale útoky finančních poradců je třeba brát s rezervou. Pokud to se spořením pro dítě myslíme skutečně vážně, lze si vybrat dnes již z pestré nabídky finančních produktů. Vhodné jsou například podílové fondy, protože dítěti většinou šetříme v dlouhodobém horizontu, nejčastěji 18 let, a tyto produkty jsou vhodné pro ukládaní menších finančních částek a dlouhodobé spoření.

Další variantou je oblíbené stavební spoření. To je výhodné zvláště při spoření od nízkého věku dítěte. Stavební spoření sebou přináší téměř nulové riziko investice a při vhodném používání naspořené částky v 6letých cyklech náš potomek na konci získá slušnou částku. Naopak nejméně výhodné jsou nejrůznější bankovně-pojistné produkty. Tyto jsou zpravidla jen dobrým marketingovým tahem, který se opírá o drobné dárky a roztomilé názvy. Ani běžné účty nejsou vhodné pro dlouhodobou investici, ikdyž jsou při současných turbulencích na finančních trzích lákavě úročené účty spořicí. I přesto úrokové sazby, které nám banky nabízejí, většinou nepokryjí ani hodnotu inflace.

<chart id=„7“></chart>

Šetřit můžeme i jinak. Jsou výdaje, bez kterých se neobejdeme, ale je spousta věcí, které jsou především rozmarem našich dětí a není nutností jim vždy jejich rozmar splnit. Variantou úsporného nákupu jsou také obchody s použitým zbožím nebo nakupování na internetu, které je levnější.

V neposlední řadě nezapomínejme naučit šetřit přímo naše děti. Čím dříve si uvědomí cenu peněz, tím rychleji a lépe se naučí s penězi hospodařit. Začíná to střádáním drobných do prasátka, pokračuje přes kapesné a první vlastní výdělek.

skoleni_15_4

<chart id=„3“></chart>

Studenti na brigádě?

Kdo peníze sám nikdy nevydělal, nemůže si uvědomit ani jejich cenu. Proto se nebojme děti poslat od 15 let na brigádu. Někteří rodiče se tomu vyhýbají, protože mají pocit, že dítěti tak zkracují dětství. Nikdo však neříká, že by se brigáda měla změnit v pracovní tábor. Ale pár týdnů na brigádě v průběhu prázdnin nemůže nikomu uškodit. Děti si alespoň uvědomí, jak těžké je vydělat peníze, a už si také rozmyslí, za co je utratí. Pokud vaše ratolest nechápe, že mu nemůžete koupit nový notebook, udělejte kompromis, ať si alespoň na polovinu ušetří sám. U vysokoškoláků by pak měla být brigáda samozřejmostí. Šanci jim nabízí řada pracovních agentur, které jim nabídnou zprostředkování práce a zajistí také administrativní část. Pracovní zkušenosti studentům pomohou nejen vylepšit rozpočet, ale také zajistí praxi, díky které později snáze získají pracovní uplatnění.

Máte dítě / děti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).