Hlavní navigace

Názory k článku Kódování peněžních úhrad v platebním styku

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2001 11:16

    Jiří Němec (neregistrovaný)

    K čemu je bance konstatní symbol?

    Jeho význam jsem docela chápal za komunistů. Všechno bylo státní a banky (banka) kontrolovala hospodářskou činnost socialistických organizací. Stát, prostřednictvím bank, chtěl vědět, zda platba je za suroviny nebo za energie, například.

    Ani tenkrát ale, když jsem chtěl poslat peníze třeba své babičce, jako osoba, nemusel jsem uvádět žádný číselný kód pro důvod platby a způsob platby. Možná si někde archivovali, že jsem poslal x korun tehdy tomu. Ale netrvali na tom, abych jim to usnadňoval nějakým číselným kódem.

    Proč to po mne dnes chce, jako po osobě, soukromá banka, to skutečně nechápu. Není mi ani povědomo, že by důvod platby byl vyžadován někde v zahraničí.

    Jen tak mimochodem, proč ještě banky neumožňují ve variabilním symbolu, který identifikuje platbu pro příjemce, abecední znaky? A proč je neumožňují v označeních, číslech, účtů? Nebo ještě stále používají HW a SW z dob komunistů, který při své primitivnosti, ze současného pohledu primitivnosti, toto omezení zavedl?

  • 25. 4. 2001 13:51

    Dan Lukes (neregistrovaný)

    KS (a "ucel platby" u zahranicnich plateb) se patrne pouziva pro ucely statisticke - da se z nich zjistit v jakych (souhrnych) objemech jake typy plateb protekaji bankovnim systemem. U mezinarodnich plateb to pak umoznuje zjistit co se skryva za "celkovou platebni bilanci" a co tedy nejvic zpusobuje schodek bilance. Za socialismu skutecne nic takoveho nebylo (nebyly tehdy ani kody bank), protoze regulovane a planovane bylo cele hospodarstvi, takze statisticka data o financnich tocich slo (s trochou nadsazky) vycist jiz se samotnych n-letych plany - davno driv, nez skutecne ony toky nastaly.


    Duvody, proc VS a SS nemohou byt alfanumericke jsou patrne historicke - proste to tak puvodne bylo a zmenit to znamena, ze nejprve se na tuto zmenu musi pripravit vsechny banky a take vsichni klienti bank (prinejmensim ti, kteri bankovni vypisy zpracovavaji nejakym automatizovanym zpusobem). Je to tak rozsahla zmena, ze je zapotrebi velmi silneho duvodu pro jeji provedeni - a je otazka, jestli takovy duvod opravdu existuje. Soucasny variabilni symbol umoznuje skoro 100 miliard ruznich identifikacnich kombinaci - to je samozrejme asi milionkrat mene moznosti nez kdyby se krome cisel pripustily jeste velka pismena abecedy (bez diakritiky), presto mi pripada pocet kombinaci jako dostatecny. Mimochodem, nektere vnitrobankovni systemy nevyzaduji aby VS byl cislo - napriklad z IPB jsem dostal vypis, kde ve variabilnim symbolu byly pismena - pri vkladu v hotovosti na prepazce se zrejme slecna pokladni "uklepla". Jen nahodou tim ve vnitrofiremnim systemu, ktery na to nebyl pripraven (proc take ?) nedoslo k neprijemne chybe ...


    A jeste trochu od veci, kdo se chce dozvedet neco o zabezpeceni samotnych cisel uctu v mezibankovnim styku ma moznost na adrese http://www.kolej.mff.cuni.cz/~dan/kody.html

  • 26. 4. 2001 12:57

    anonymní

    (Mlamoj = mladý moderní jinoch)

    Jistě antikomunista, antisocialista, pravicově přesvědčený liberál, plédující vždy pro tržní řešení atd. apod.

    Právě že komunisté konstantní symboly zavedli, právě že pro kontrolu finančních toků a statistiku.

    Ale proč chce po mne jako osobě, osobě jejíž účet není navíc ani podnikatelský, banka vědět proč komu posílám peníze?

    A vyžaduje to, a tvrdě, s tím, že když nevypplníte platný konstatní symbol, platbu neprovedou, IPB, pardon, dnes už ČSOB.

  • 26. 4. 2001 14:04

    anonymní

    A z ceho jste usoudil, ze tento udaj zajima vasi banku ? Ja se domnivam, ze ona ho sice vyzaduje, protoze musi, ale celkem JI nezajima.

  • 26. 4. 2001 22:46

    anonymní

    Komu myslíte, že tyto informace mohou být užitečné? Tajné službě? Policii? Nebo snad někomu jinému? Komu? Policie jistě tyto informace nevyužívá, jinak by bylo mnohem snazší odhalit pachatele hospodářské kriminality...

  • 21. 7. 2012 18:31

    Mat (neregistrovaný)

    Vyžaduje se to kvůli statistice - finanční toky a s tím související určování vývoje ekonomiky (zjednodušeně řečeno), jak zde již bylo poznamenáno .. Jestli nevíte, tak statistik se provádí spousta, tak proč ne i ta finanční?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).