Hlavní navigace

Klesá zájem o pojištění?

30. 8. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V uplynulých týdnech zveřejnily své úspěchy za první pololetí penzijní fondy i stavební spořitelny. Jako poslední se svými výsledky předstoupily pojišťovny. V jejich případě však o úspěších hovořit nelze - jejich příjmy z pojištění klesly. Proč tomu tak bylo?

V minulém týdnu byly na stránkách Měšce uveřejněny články věnované vývoji trhu se stavebním spořením a penzijním připojištěním. V obou případech došlo v uplynulém pololetí k růstu, přičemž penzijní fondy zaznamenaly spolu s nárůstem zájmu klientů i výrazné nárůsty zisků, které pravděpodobně zajistí účastníkům slušné zhodnocení. V případě stavebního spoření došlo nejen k nárůstu nově uzavřených smluv, ale také objemu a počtu úvěrů ze stavebního spoření.

V tomto kontextu se pojistný trh jeví jako výjimka, neboť v jeho případě došlo k opačnému vývoji. Pojistný trh totiž ztratil dech. Vyvstává otázka, co může být příčinou toho, že se trh s pojištěním vydal opačným směrem, než tomu bylo v případě ostatních segmentů trhu s finančními službami.

Vývoj pojistného trhu

Česká asociace pojišťoven minulý týden zveřejnila předběžné výsledky svých členů za první pololetí tohoto roku. Z nich pro pojišťovny vyplývá nelichotivá skutečnost, že celkové předepsané pojistné členů ČAP dosáhlo 60,3 mld. Kč, což znamená 99,4 % úrovně stejného období roku 2004.

Pokles v řádech desetin procent se může zdát jako nevýznamný, nicméně přepočítáme-li ho na absolutní hodnoty, jde o pokles v řádech stovek milionů, konkrétně 364 milionu korun, o které se zmenšil obrat českých pojišťoven. Ještě hůře pak vypadá letošní výsledek ve srovnání s výsledky za loňské první pololetí, kdy došlo ve srovnání s prvním pololetím roku 2003 k nárůstu o 13,6 % a předepsané pojistné dosáhlo hodnoty 60,7 miliard korun!

Vývoj trhu byl nicméně odlišný u neživotního a životního pojištění. Doposud zpravidla přesahoval růst životního pojištění růst pojištění neživotního. Ne však v uplynulém pololetí. Hodnota předepsaného pojistného u životního pojištění klesla o 3,3 procenta oproti srovnatelnému období roku 2004 a dosáhla výše 22,3 miliardy korun. Naopak předepsané pojistné u neživotního pojištění v 1. pololetí 2005 dosáhlo 38,0 mld. Kč, a zvýšilo se tak proti předchozímu roku o 1,0 %.

Pokles je ještě zajímavější ve světle čísel z loňského roku, kdy nárůst předepsaného pojistného u životního pojištění činil 7,42 % (z 41,13 mld. Kč v roce 2003 na 44,18 mld. Kč v roce 2004) a v oblasti neživotních pojištění 5,25 % (z 64,82 mld. Kč v roce 2003 na 68,20 mld. Kč v roce 2004).

Proč pojištění klesá?

Příčiny poklesu pravděpodobně spočívají hned v několika skutečnostech. Již Zpráva o finančním trhu 2004 konstatuje, že v segmentu životního pojištění došlo v minulém roce k vyčerpání dosavadního distribučního modelu, kdy řada distribučních sítí pojišťoven spoléhala na stále nové prodejce s minimální produkcí, ale schopností oslovit své blízké. Avšak počátkem roku 2004 přišel nový zákon o pojistných zprostředkovatelích a nezávislých likvidátorech pojistných událostí, který stanovil řadu nových povinností pojišťovacích zprostředkovatelů. Cílem tohoto zákona bylo, aby klient získával pravdivé a úplné informace o nabízeném produktu.

Asociace důvody pro pokles vidí zejména v tom, že se oproti předchozím letům změnilo vnější ekonomické prostředí. Poklesly úrokové sazby a v životním pojištění došlo k vyčerpání potenciálu v oblasti jednorázově placených životních pojištění; přitom právě takto placené pojištění bylo v minulých letech tahounem trhu.

Naopak za pozitivní a podstatné shledává tu skutečnost, že trvale roste běžně placené životní pojištění, což je podle ní dobrá zpráva pro budoucnost. Běžně placené pojistné tak vzrostlo o 10,6 % a propad nastal u jednorázově placeného pojistného, o 25,5 %.

Dalším neopominutelným faktem je nárůst konkurence ze strany jiných finančních produktů. Stoupá zájem o půjčky a spotřebitelské úvěry, jejichž následné splácení vytěsňuje jiné investice domácností. Postupně se mění přístup k hypotékám a více se investuje do nové výstavby a rekonstrukcí.

Na výsledky v životním pojištění mělo podle asociace jistý vliv i vyčerpání stimulačního vlivu daňových výhod pro soukromé životní pojištění. Pojišťovny vydaly za rok 2004 2,8 mil. potvrzení o pojistném zaplaceném na toto pojištění, takže značná část občanů tyto výhody již využívá.

Výsledky neživotního pojištění

Jak již bylo v úvodu řečeno, v případě neživotného pojištění došlo k nárůstu o jedno procento, přičemž největší podíl na předepsaném pojistném v neživotním pojištění má stále pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (20,6 %), pojištění škod způsobených požárem a živelními událostmi (15,2 %) a havarijní pojištění motorových vozidel (12,9 %).

Pojištění

Zdroj: ČAP

dan_z_prijmu

Pokud jde o meziroční vývoj, tak největší meziroční zvýšení zájmu klientů zaznamenalo pojištění záruky (kauce) 71,8 % a pojištění úvěrů (37,5 %). Výrazněji též rostlo pojištění úrazu (16,8 %) a pojištění právní ochrany (9,7 %).

I přesto, že se zvýšil zájem o neživotní pojištění, došlo v jeho případě k určitému zpomalení, jehož důvodem je zejména stagnace cen pojištění. Vedle toho se objevila konkurence zahraničních pojišťoven a jistý vliv na předepsané pojistné měly také přiznané bonusy za bezeškodní průběh, konstatuje ČAP.

Chystáte se uzavřít nějaké nové pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).