Hlavní navigace

Klady a nástrahy internetových aukčních síní

25. 8. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Prodej a nákup prostřednictvím aukčních serverů a online aukčních síní se v celém světě těší stále větší oblibě. Podle statistik přibývá ročně až 15 % uživatelů. Jen na českém trhu jich působí desítky.

Hlavní výhodou nákupů v internetových aukčních síních je nižší cena zboží než v obchodech. Aukční systém totiž dokáže přesně nastavit rovnovážnou cenu mezi nabídkou a poptávkou a rozdíly mezi cenami v kamenných obchodech a na aukčních serverech mohou dosahovat až desítky procent. V některých případech se dokonce můžete dostat i na zlomek ceny, za kterou je zboží k dostání v klasických obchodech. Velké servery mají širokou škálu nabídek a vše je okamžitě ke koupi. Ke kladům patří i snadné vyhledávání, dobrá orientace v nabídce zboží, fotografie a podrobné popisy. Většina prodejců v aukcích komunikuje obratem, vstřícně, ochotně zodpovídají dotazy, i když máte o zboží jen zájem a zatím ještě nekupujete.

Objednané zboží dostanete rychleji než v klasických obchodech. Ty totiž často nabízejí zboží, které momentálně není na skladě, musí se objednávat a vy jste ve většině případů povinni složit zálohu a čekat. V aukcích je prodejce naopak povinen mít zboží okamžitě k dispozici, v opačném případě riskuje postih, který může vést až k vyškrtnutí z databáze. Aukce je ideální místo pro levný nákup. Nedá se ale říci, že by se pomocí internetové aukce nedalo nějaké pro vás nepotřebné zboží dobře prodat.

Nakupování v aukci má ale dvě nevýhody. Za prvé, mezi zbožím neexistuje propojení, tzv. společný košík. Nakoupíte-li například pět CD od dvou prodejců, platíte dvakrát poštovné. Podle ceníku České pošty stojí cenný balík od 40 Kč a cenné psaní od 22 Kč. To značně prodraží zvláště levné zboží. Za druhé, účast v aukci vám nezaručí, že zboží, o které máte zájem, bude vaše. Musíte o něj „bojovat“ s dalšími zájemci, kteří přihodí více a dříve než vy.

Přemýšlejte, než přihodíte

Než začnete s nakupováním, zjistěte si způsob platby, podmínky případné reklamace zboží a cenu za dopravu. Vyhnete se tak zbytečným nedorozuměním. Pokud nakupujete dražší předměty, navrhněte prodejci, aby vám jej zaslal jako cenný balík nebo cenné psaní. Výrazně se tím sníží riziko ztráty předmětu nebo jeho poškození při dopravě.

Obezřetní buďte při nákupu drahých předmětů, jako jsou starožitnosti, šperky nebo automobily. Mohou totiž pocházet z trestné činnosti. Při jakékoli pochybnosti kontaktujte ihned majitele serveru. Ti jsou v naprosté většině napojeni na Policii České republiky a v databázi nahlášených odcizených věcí mohou najít právě onen nabízený předmět, upozorňuje pro Mešec.cz majitel serveru Odklepnuto.cz Otto Lustig.

dan_z_prijmu

Solidního prodejce poznáte i díky udělenému hodnocení a komentářů z předchozích prodejů. Na stránku s informacemi o uživateli se dostanete kliknutím na jeho přezdívku. Hodnocení z předchozích prodejů je také zaznamenáno u každého uživatele v jeho profilu formou procent u nabízeného zboží. Čím více má uživatel procent, tím je věrohodnější. Maximální věrohodnost je 100 %, což znamená, že jeho působení v obchodních transakcích je bezchybné. Po skončené transakci udělí každý uživatel komentář svému obchodnímu partnerovi. Díky tomu si můžete prohlédnout názory ostatních uživatelů a zjistit, jestli máte tu čest s poctivým obchodníkem. Můžete zde nalézt důležité informace: o rychlosti doručení zásilky, o rychlosti zaplacení, o tom, jestli popis předmětu odpovídal skutečnosti, o kvalitě služeb, možnosti vrácení zboží atd.

Než se rozhodnete na předmět přihodit nebo ho koupit, vždy se podívejte na bodové hodnocení prodejce i obdržené komentáře z předchozích obchodů. Podle obdržených komentářů si můžete udělat představu o serióznosti dražitele. Občas se může stát, že narazíte na podvodníka, který vám buď nezaplatí, nebo pošle jiné zboží nebo vůbec nic. Proti takovým lidem se brání těžko, ale jde to. V nápovědách aukčních serverů doporučuji ověřit, zda se zásilka nezpozdila a zboží vám bude řádně doručeno. V případě, že se prodejce vyhýbá kontaktu nebo odmítá zboží dodat, oznamte celou záležitost Policii České republiky a aukčnímu serveru, aby uživatele vyškrtl z databáze, a nezapomeňte se podělit o svou špatnou zkušenost prostřednictvím negativního komentáře. Pomůžete tak ostatním uživatelům, aby se vyhnuli nečestnému prodejci, dodává Lustig.

Než přihodíte a budete kupovat:

  • Prohlédněte si komentáře u prodejce. Věnujte pozornost datu, ze kterého je poslední hodnocení. Pokud má osoba mnoho pozitivních komentářů a účastní se množství běžících aukcí, můžete předpokládat, že jde o důvěryhodného prodejce. Můžete si také ověřit prodejce kontaktováním jeho minulých klientů.
  • Kontaktujte prodejce, potvrďte transakci a dohodněte se na detailech. Informujte se o formě doručení, ceně za balné a doporučení.
  • Zkontrolujte jméno, adresu a zvláště telefonní číslo prodejce. Věnujte pozornost PSČ, ověřte si předvolbu kraje atd.
  • Uschovejte si svou e-mailovou korespondenci s prodejcem, dokud není transakce úspěšně ukončena.
  • Neprozrazujte nikdy uživatelské jméno a přístupové heslo k vašemu účtu.
  • Nepoužívejte stejné heslo ke všem přístupovým účtům a často ho měňte.
  • Nezapomeňte na zdravý rozum. Když se vám bude něco bude zdát podezřelé, neriskujte.
  • Nezapomeňte se vždy při ukončení obchodování okamžitě odhlásit.
  • Neinzerujte a nekupujte na pochybných stránkách, které nemají konkrétní jméno na internetu.

Účastníte se internetových aukcí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).