Hlavní navigace

Když se nedaří kartou zaplatit, nemusí být na vině banka

31. 1. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Aktualizováno 26. 10. 2017 10:11
Zaplatit platební kartou třeba v Malajsii není samozřejmost. Některé banky tam použití platebních karet blokují. I s těmi nezablokovanými ale zaplatit nemusíte. Na vině je totiž více faktorů.

Chystáte se na dovolenou do nějaké vzdálenější destinace, například do Asie. Před cestou si sjednáte cestovní pojištění, třikrát zkontrolujete zabalené věci, aby vám nic nechybělo, hotovost, pasy a můžete vyrazit. Pro případ s sebou máte i platební kartu. Kdyby náhodou. Ne vždy vás ale tato plastová kartička zachrání. Ne vždy se vám s ní může podařit zaplatit. Se stejným problémem se setkala čtenářka Měšce, která nám následně napsala do redakce dopis.

Dotyčná paní se vydala na dovolenou do Malajsie a kromě hotovosti si s sebou vezla i dvě platební karty různých vydavatelů – mBank a Diners Club. Jako takovou pojistku, kdyby třeba hotovost došla, nebo by bylo potřeba vynaložit nenadálé výdaje.

S platební kartou chtěla zaplatit již za ubytování v hotelu, aby ušetřila hotovost pro další nakupování. Měla ale smůlu, protože platební terminál její kartu Diners Club odmítl, ačkoli na účtu peníze prokazatelně byly. Platební terminál platbu zamítl s komentářem „please call“. Vyzkoušela tedy i druhou platební kartu a s tou naštěstí platba provést šla.

Podobný problém měla i na dovolené v Palau, kde opět zaplatila kartou mBank, ale platební karty Diners Club a Era/Poštovní spořitelny byly odmítnuty. V případě platební karty od Poštovní spořitelny se na platebním terminálu objevilo „Decline“.

Zajímalo nás tedy, kdo a kam platební karty blokuje.

O co jde?

Technologie, kterou banky mohou blokovat platební karty do určitých destinací, se nazývá geoblocking. Důvod je jednoduchý. Na základě jejich monitoringu mají informace o množícím se počtu zneužitých karet v exotických destinacích, jako je například Malajsie, Filipíny, Kuba, ale i USA.

Zneužití platebních karet je v těchto místech snazší, protože tamější bankomaty nepodporují čipovou technologii. Způsob načtení karetních dat je v těchto případech přes magnetický proužek, kde jsou zaznamenána jen statická karetní data. Statická data se dají okopírovat a umístit na padělek karty, kterým jsou následně provedeny (nejčastěji) neoprávněné výběry z bankomatů právě ve zmíněných oblastech. Proto některé banky zavedly geoblocking, uvedla pro server Měšec.cz Radka Puchernová, tisková mluvčí banky Cetelem.

Čipová technologie v platebních kartách ale využívá dynamických dat a její zneužití je výrazně těžší.

Kdo platby omezuje?

Někteří vydavatelé platebních karet neblokují žádné oblasti. Pokud tedy cestujete s platební kartou, kterou vám daná banka vydala, nemáte zablokované platby v žádné zemi. Mezi tyto patří:

V případě Československé obchodní banky se jedná i o předplacené karty, které banka vydává. Od 1. března 2017 se ale budete muset plně identifikovat, abyste tyto karty mohli používat mimo území České republiky. O tom jsme vás informovali v článku Předplacené platební karty čeká konec anonymity. Stejná pravidla platí i pro biip kartu a BLESK peněženku, které vydává Česká spořitelna. Tam se ale musíte plně identifikovat již od 1. ledna 2017.

Některé informace se nyní mohou zdát jako matoucí. Diners Club ani ČSOB platební karty neblokují, ale přesto s nimi naše čtenářka nezaplatila. Problém totiž nemusí být v bance. Ale o tom až níže.

Někteří vydavatelé své platební karty ale skutečně do určitých oblastí omezují. Seznam vydavatelů a destinací uvádíme v tabulce.

Vydavatel platebních karet Země, ve kterých je použití platební karty omezeno
Equa bank Omezení počtu výběrů přes magnetický proužek
Expobank Indie, Indonésie
MONETA Money Bank Írán, KLDR, Kuba, Súdán, Barma, Sýrie, Vatikán
Prepaid Solutions (FreePay) Írán, KLDR, Kuba, Sýrie, Súdán, Afghánistán,  Čína, Indie, Libérie, Moldavská republika, Spojené státy americké, Zimbabwe , republika Krym
Raiffeisenbank Vybrané země Amerického kontinentu, Asie a Pacifiku

Equa bank omezuje počet výběrů z bankomatu přes magnetický proužek. Důvodem je prevence proti zneužití padělkem karty. Omezení není nastaveno na konkrétní země, ale pro tento specifický typ výběru z bankomatu. Počet výběrů je omezený na 3 za 24 hodin. Pokud chcete vyšší, je potřeba se individuálně domluvit.

Expobank má platební karty standardně blokované pro platby v zemích uvedených v tabulce. Snaží se tím klienty chránit proti skimmingu. V případě, že budete do některé z těchto zemí cestovat, je ale možné požádat o odblokování. To po telefonu na zákaznickou linku proběhne do několika minut.

MONETA Money Bank vám na přání bohužel neodblokuje země, pro které má platební kartu zablokovanou, a to z bezpečnostních důvodů. Pokud navíc jedete do Andory, Monaka, Švýcarska, Norska, na Island, do Lichtenštejnska či Turecka, musíte si na své platební kartě nastavit povolení výběru z ATM mimo Evropskou unii.

S předplacenou kartou FreePay nezaplatíte ani například v USA, Indii nebo v republice Krym.

Raiffeisenbank omezuje výběry v bankomatech ve vybraných destinacích, ale pouze na nečipových bankomatech. Konkrétní místa, kde jsou tyto výběry omezeny, a denní limit výběrů nám banka poskytnout nechtěla. V případě, že se do zmíněných kontinentů chystáte, je potřeba banku kontaktovat a na přání si nechat limit odblokovat, pokud o to stojíte.

To ale neznamená, že všude jinde s platebními kartami zaplatíte. Některé destinace totiž blokují i samotné kartové společnosti.

Kartové společnosti

Vydavatelé karet si sami určují působnost platební karty v zahraničí. Kromě toho ale totéž mohou určit i kartové společnosti. A například kartová společnost MasterCard Europe má veškeré své platební karty zablokovány do zemí, na které byly ze strany USA uvaleny sankce, a to:

  • Írán
  • KLDR
  • Súdán
  • Sýrie

Platebními kartami MasterCard a Maestro tu nezaplatíte. Společnost MasterCard zde nedovoluje v souvislosti s protiteroristickými zákony a opatřeními platit kartami Maestro a MasterCard, říká Klára Pačesová, tisková mluvčí České spořitelny.

Vzhledem k tomu, že jde o krok kartové společnosti, nemohou vám tyto země banky na přání odblokovat. Jak jsme uvedli v našem podání 10-K, společnost Mastercard podléhá regulacím ze strany Organizace spojených národů a Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv Spojených států amerických (OFAC), které omezují finanční transakce a další styky se zeměmi, právnickými a fyzickými osobami uvedenými na průběžně aktualizovaných seznamech. Kompletní seznamy jsou k dispozici na internetových stránkách OSN a vlády USA v oddílech týkajících se sankcí, uvedl pro server Měšec.cz Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro ČR, Slovensko a Rakousko.

Společnost Visa ale žádné oblasti neblokuje. Pravidla pro blokaci platebních karet Visa v zahraničí nastavují a regulují sami vydavatelé karet. Ti mohou například omezit karetní transakce v regionech, ve kterých hrozí zvýšené bezpečnostní riziko. Pokud se vydavatel karet rozhodne omezit akceptaci karty v určité zemi, společnost Visa nabízí nástroje pro snadné a rychlé zablokování karty. V souvislosti se zabezpečením transakcí zákazníci čím dál tím více požadují možnost kontrolovat výdaje a nastavovat limity a omezení pro používání své karty. Visa jim v tomto ohledu vychází vstříc. Prostřednictvím nástroje Visa Consumer Transaction Controls mohou vydavatelé karet nastavovat bezpečnostní pravidla a tím předejít případnému zneužití a podvodům, uvedl pro server Měšec.cz Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Českou republiku a Slovensko.

V praxi je tedy situace taková, že nějaké regiony či oblasti mohou blokovat samotné kartové společnosti. S jakoukoli kartou této společnosti pak v té oblasti nezaplatíte a odblokovat to nelze. K tomu si konkrétní banky mohou každá dle svého uvážení přidat jiné destinace, které blokují z bezpečnostních důvodů. Ty ve většině případů na přání odblokovat jdou.

Zjistit, kde vlastně kartu použít můžete a kde ne, je tedy někdy docela oříšek.

Další důvody, proč „to“ nefunguje

I v případě, že vlastníte platební kartu banky, která její působnost neomezuje, a v dané zemi byste měli bez potíží zaplatit, nemusí se vám to povést, zvláště mimo Evropu. Důvodů může být více.

Jedním z nich může být chyba terminálu, jeho chybné nastavení, ale i chyba obsluhy. Karta může být poškozená, nebo máte nastavené limity, kvůli kterým nelze platbu provést. S neúspěšným zaplacením ale mají zkušenost i sami tiskoví mluvčí.

Moje osobní zkušenost je taková, že v případě vzdálených destinací je vyšší riziko, že se platba kartou nepovede. Například v Indonésii se mi zcela nahodile někde podařilo zaplatit zcela běžně, na jiných terminálech byla platba tou samou kartou zamítnutá a při použití jiné karty platba proběhla v pořádku. A například v Brazílii se v obchodě vždy ptají, jestli je karta „krédito“ nebo „débito“, přičemž jako „débito“ zpravidla funguje kreditní karta a jako „krédito“ pak karta debetní. A také se stane, že když výše uvedené „obrácené“ označení nefunguje a obsluha vrací kartu s tím, že platba nejde, stačí často říct místo „débito“ opačné „krédito“ a platba často proběhne. A například v Jižní Korei jsem běžnou čipovou kartou MasterCard nezaplatil, protože obsluha tento typ karty neznala a terminál v Evropě běžné karty nepřijímal, uvedl pro server Měšec.cz Pavel Vlček, tiskový mluvčí mBank.

V případě platebních karet Expensa musí mít obchodník nastavenou akceptaci předplacených platebních karet. Jinak také nezaplatíte.

Nahlásit místo pobytu?

Ať už banky coby vydavatelé karet působnost samotných platebních karet nějakým způsobem omezují, nebo ne, provádí banky pravidelný monitoring. Pokud vyhodnotí, že platba vaší kartou je podezřelá, například proto, že s ní byla provedena transakce v Malajsii, pokusí se vás kontaktovat a ověřit si, jestli jste tuto transakci provedli skutečně vy.

dan_z_prijmu

Může se stát, že pokud se bance nepodaří vás kontaktovat, nebude mít dostatek podkladů pro to, aby transakci považovala za autorizovanou a preventivně kartu dočasně zablokuje. Pokud byste tomu chtěli předejít, můžete bance dopředu oznámit, že se na čas chystáte do vzdálené destinace uvést konkrétní datum a místo pobytu s tím, že je možné, že budete platit i kartou.

Žádná z bank tuto aktivitu z vaší strany nevyžaduje, ale v podstatě všechny ji vítají. V rámci monitoringu pak zohlední informace, které jste jim poskytli, a vyhnete se případným potížím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).