Hlavní navigace

Názory k článku Kdo může legálně používat podnájemní smlouvu?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2011 9:25

    Kecka (neregistrovaný)

    Bylo by s "něčím" v rozporu, kdyby smlouva týkající se pronájmu na dobu neurčitou byla opatřena nerovnoměrnou výpovědní dobou?

    Například tak, že podnájemník může podnájem ukončit kdykoli a výpovědní doba je jen jeden týden/den (nikdo nikomu nebrání oznámit tuto skutečnost třeba 1/2 roku dopředu), ale pokud podnájem ukončí poskytovatel podnájmu tak je výpovědní doba nejméně tři měsíce?

    Jak by situaci změnil fakt, že podnájem je jen na dobu určitou? Jde například o situace kdy podnájemník může byt opustit kdykoli, ale nejpozději tak musí učinit do konkrétního, do předu mu známého, data.

    **
    Párkrát jsme něco podobného museli dát dohromady. Právní poradci vždy neustále papouškují, že pokud je smlouva na dobu určitou je stanoveno datum do kdy, a o rozdílných výpovědních lhůtách ani neceknou. Jenže nám takto hrubě nastavené podmínky nestačí.

  • 1. 12. 2011 10:03

    Autor článku (neregistrovaný)

    Myslím, že by to šlo, už jsem to v praxi i použil. Jestli by to ale v případném sporu nenarazilo na odlišný názor soudu, za to opravdu neručím...

  • 1. 12. 2011 10:38

    Kecka (neregistrovaný)

    Děkuji za názor. Říkám si to samé!

    Myslíte pane Fetter, že by byla přípustná i slovní kombinace "na dobu neurčitou, nejdéle však do DATUM"? Nebo jde o příliš velký rozpor?
    Je lepší v tomto případě použít frázi "bez výpovědní doby"? Nebude to v očích soudu znamenat to stejné, jako že výpovědní doba nebyla stanovena, tedy platí zákonem stanovené tři měsíce?

    **
    Pokud by měl někdo konkrétní zkušenost, ohledně pohledu soudu na podobné smlouvy, ať se podělí... děkuji.

  • 1. 12. 2011 11:39

    Tonda (neregistrovaný)

    1) U toho pronájmu části nemovitosti právnickou osobou - je možné, aby majitelem činžáku byl pan Novák, pan Novák si založí eseróčko (bude společníkem a jednatelem) a tomuto eseróčku pronajme činžák, eseróčko pak bude podnajímat jednotlivé byty podnájemníkům? Tak by to bylo v pořádku?

    2) A v této souvislosti by mě zajímalo, když jednatel Novák podepíše podnájemní smlouvu s podnájemnicí Dvořákovou, jestli ještě musí ke smlouvě jako přílohu dodat souhlas majitele nemovitosti pana Nováka (Novák by tak vystupoval ve dvou rolích, jako nájemce/smluvní protistrana paní Dvořákové v podnájemní smlouvě, a jako majitel nemovitosti podepisující souhlas s podnájmem).
    Co se stane, když Novák-majitel paní Dvořákové písemný souhlas nedodá? Lze dovodit, že podnájemní smlouva je vlastně neplatná? Nám se totiž přesně toto stalo a majitel-jednatel v jedné osobě nám nechce dodatečně souhlas dodat, takže máme jen podnájemní smlouvu a nemůžeme se přihlásit k trvalému bydlišti (na obecním úřadě po nás chtějí ještě souhlas majitele s podnájmem bytu).

    3) Všiml jsem si, že v Praze družstva ve stanovách zakazují podnájemníkům nahlašovat do podnajatých bytů trvalé bydliště. Je tato praxe legální, neporušují občanská práva, resp. povinnosti? Zdá se mi to diskriminační, protože každý občan je povinen mít trvalé bydliště a když se do Prahy stěhujete za prací, bydlíte zde už 5-10 let, platíte komerční podnájemné, v tom starém městě vrátíte byt a vlastně trvalé bydliště máte na staré adrese, kde už ani nemáte poštovní schránku. Uvádím to zejména v souvislosti, kdy na adresu bydliště soudy a úřady zasílají své písemnosti (nemluvě o tom, že u živnostníků je trvalé bydliště tzv. místem podnikání) a tato neblahá praxe zakazování nahlašování trvalého bydliště může přivést mnoho lidí do fatálních potíží.

  • 1. 12. 2011 19:49

    abe (neregistrovaný)

    "Nám se totiž přesně toto stalo a majitel-jednatel v jedné osobě nám nechce dodatečně souhlas dodat, takže máme jen podnájemní smlouvu a nemůžeme se přihlásit k trvalému bydlišti"

    V takovém případě bych doporučoval poslat majitele kam slunce nesvítí a najít si bydlení se standardní nájemní smlouvou.

  • 1. 12. 2011 22:00

    bez přezdívky

    Ano jsem v takové situaci,bydlím v Praze již 40 let jsem stále přihlášen trvale na adrese kde již nebydlím.Musel jsem byt opustit ,bez nároku na další byt.Proto bydlím v nájemném bytě. Už jsem se musel po roce vystěhovat,nájem byl sjednán,ale nemohl jsem se trvale přihlásit.Teď mám další podnájem zase se ale nemohu trvale přihlásit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).