Hlavní navigace

Kdo má srdce hráče podniká nebo sází v kasínu

22. 11. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tvrdá práce a zvyšování kvalifikace jsou stále nejjistější způsob, jak vydělávat peníze. Šikovný podnikatel se (snad) neztratí. Lidé toužící po bohatství však spoléhají také na štěstí. Sázení s vidinou pohádkového zisku je pro mnohé lákavý adrenalinový sport. A pro kasina výtah k vysokým ziskům.

Kdo z nás nesní o životě v přepychu a blahobytu? Jaké cesty ale vedou k nadprůměrným příjmům? Jednou z dostupných cest je vyhrát balík ve sportce, v kasinu či v sázkové kanceláři. Jinou cestou je založení vlastní firmy, prosazení se na trhu, inovativní a kreativní přístup k businessu. A počet podnikatelů v Evropě každoročně roste. Vidina rychlého zbohatnutí bez práce však bude vždy mít své kouzlo. Herní a loterijní průmysl je celosvětově na vzestupu, každoročně dostávají licenci k provozování tohoto druhu podnikání nové subjekty.

Podnikatelé – ekonomický motor

Trend nastolený v Evropě je zcela jasný. Počet lidí, kteří chtějí raději pracovat na sebe a určovat si, co je potřeba v daný okamžik vyřídit, jak pracovat a kdy, rok od roku roste. Samostatně v EU podniká 22 % mužů a 11 % žen. Schopní živnostníci a drobní podnikatelé mají samozřejmě šanci vydělat si mnohem více než jako zaměstnanci někoho jiného nebo ve státní sféře. A peníze jsou jedním z hlavních pracovních stimulů.

Malí podnikatelé se výrazným způsobem podílejí na ekonomickém rozvoji země. Především firmičky do 10 zaměstnanců mají nejvyšší produktivitu práce a podílejí se na tvoření nových pracovních míst. A to je vzhledem k současné vysoké nezaměstnanosti v evropských zemích nesmírně důležité.

Podnikatelé pomáhají ekonomickému rozvoji, jsou aktivní a vydělané peníze dále investují. Rozvíjením svého podnikání současně podporují technologický rozvoj. Většina samostatně podnikajících občanů si při neúspěchu v podnikání rychle najde zaměstnání. Jsou zvyklí se o sebe sami postarat. Šikovný řemeslník si může v dnešní době přijít na pěkné peníze. Nikdy to sice nebudou astronomické částky vyhrané v loterii. Avšak v případě dobře odvedené práce a vybudování si dobrého jména je tento příjem trvalý a podložený vlastním úsilím. Pocit radosti z pořízení si vysněného zboží či služby je proto nesrovnatelný.

Pro úspěch v dnešní tvrdé konkurenci je důležité být trpělivý a nenechat se odradit dílčími neúspěchy. Kvalita se vždy prosadí a platí to pro dobrého instalatéra, zedníka či soukromého účetního.

Populace stárne a vznikají nové služby

Nové podnikatelské možnosti vznikají v drtivé většině v sektoru služeb, především pro seniory a děti. Lidé se dožívají vyššího věku a chtějí si ho užívat. Proto nejsou výjimkou cestovní kanceláře, lázeňská střediska, vzdělávací instituce, ale i sportovní kluby specializující se na starší klientelu.

Pracovní doba rodičů v Evropě končí většinou až pozdě odpoledne. Proto jsou rádi, že mohou jejich děti využívat služeb specializovaných vzdělávacích zařízení, kde je široká nabídka kroužků a o děti je dobře postaráno. Současně rostou i nároky na dnešní děti a není ničím neobvyklým, když mají každý den jeden kroužek (např. sportovní, hudební a jazykový) již od 4 let věku.

Jistota vysokého příjmu? Nenahraditelnost

Jestliže chce zaměstnanec pobírat nadstandardní příjem, musí být pro svého zaměstnavatele velmi těžce nahraditelný. Což vyžaduje mít dobrou kvalifikaci, neustále na ní pracovat a zvyšovat svůj potenciál. V současné době jsou dlouhodobě nejvyšší příjmy ve finančním sektoru, telekomunikacích a IT oborech. Z profesí jsou samozřejmě dobře finančně ohodnoceni manažeři, lékaři, výrobní specialisté či piloti. Velmi nadstandardní příjmy potom mají úspěšní obchodníci ve všech oborech – zajištění odbytu bude vždy alfou a omegou každého podniku.

Mzdové rozdíly mezi jednotlivými zeměmi jsou pochopitelně v prvé řadě ovlivněny produktivitou práce, které příslušná země dosahuje. Země s nízkou produktivitou práce si nemůže dovolit vysoké mzdy.

Nejvyšší průměrná roční hrubá mzda na světě
Země Mzda
Norsko 50 020 euro
Dánsko 44 458 euro
Švýcarsko 44 265 euro
Lucembursko 43 795 euro

Odvážnému štěstí přeje?

Výhra v loterii je sice nejméně namáhavá, ale jde vyloženě pouze o štěstí. Pravděpodobnost výhry první ceny je v matematickém vyjádření jedna ku několika milionům. Záleží na konkrétní loterii – například na tom, kolik míčků je v osudí a kolik je jich potřeba uhodnout. Pravděpodobnost se dá poté pomocí kombinatoriky lehce spočítat. Ale štěstí je vratké a člověk nikdy nemůže vyloučit, že se usměje právě na něho. Tipování čísel, která budou vylosována, je přesto v Česku velice oblíbené. Hlavní výhodou sázení je, že s sebou přináší adrenalin a naději, že za poměrně nízkou jistinu lze vyhrát velké peníze.

skoleni_15_4

Bohatneme sázením

Kdo chce uspět ve sportovním sázení, musí se svému oblíbenému sportu opravdu hodně věnovat. A současně mít štěstí, že si jeho tenisový favorit během dobře rozehraného zápasu nevymkne kotník. Pro dlouhodobé a opakované výhry je zapotřebí znát všechny detaily o každém zápase  – číst odborné časopisy, sledovat zápasy na vlastní oči, studovat statistiky. Důležité jsou například informace, jak dobře hraje jaký tým doma a venku, kdo je zraněný, jak je daný zápas pro jednotlivé týmy důležitý či jaká je vzájemná bilance soupeřů proti sobě.

Příjmy z herního průmyslu ve velkých kasinech rok od roku rostou. Herní průmysl funguje v mnoha světových lokalitách jako velké lákadlo pro turisty. Las Vegas je typickým příkladem prosperity založené na herním průmyslu. Velmi „hravým“ národem jsou především Američané, Britové či Francouzi. V posledních letech se však začíná herní průmysl dobře rozjíždět také v Jižní Americe a Asii – velmi slušně si vede především Macao.

Hrajete v kasinu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).