Hlavní navigace

Karty od bank stále levnější

20. 12. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

I platební karta je "zboží", které si kupujeme nejčastěji od banky. Porovnáváme náklady na pořízení se značkou, parametry a doplňkovými službami získané karty. Běžné typy karet VISA i MasterCard jsou ovšem v nabídce všech našich významných bankovních domů a mohlo by se zdát, že nabídka je tedy všude stejná. Je tomu tak doopravdy?

Zaměřme se na srovnání nejpoužívanějších platebních karet pro běžnou klientelu. Do této kategorie patří zejména debetní karty VISA Electron a Maestro (pouze elektronické), VISA Classic a Mastercard (embosované), případně kreditní obdoby těchto karet. Při porovnání karet jsme vzali v úvahu tři důležitá kritéria: cena karty, podmínky vydání spolu s limity transakcí a bonusy.

Cena karty

Tabulka č. 660
  Česká spořitelna Komerční banka ČSOB
VISA Electron 150 0/150 4 / 20+0,5% 200 0 5 / 25 200 0 5 / 25
Maestro 150 0/150 4 / 20+0,5% 200 0 5 / 25 200 0 5 / 25
VISA Classic 650 0/650 4 / 20+0,5% 700* 0 5 / 25 500 0 5 / 25
MasterCard Standard 650 0/650 4 / 20+0,5% 700* 0 5 / 25 500 0 5 / 25

* karty VISA Intercard a MasterCard Intercard

Cenu karty tvoří několik složek, které banka většinou dovedně kombinuje, aby je klient vnímal celkově jako co nejnižší. Dobrým zvykem takřka všech bank je neúčtování poplatku za platbu kartou u obchodníka ani za zaúčtování položek z používání karty, ale vystavení karty, její vedení nebo výběr z bankomatu jsou většinou zpoplatněny.

Mezi vybranými velkými bankami bychom elektronické karty pořídili nejlevněji v České spořitelně, která ovšem jako jediná vede kartu zdarma jen první rok, a to pouze pokud si k ní klient objedná automatické obnovování. Mezi ostatními bankovními ústavy se poplatky za vedení této karty pohybují v rozmezí cca 180 – 360 Kč. Pro srovnání také zmiňme kreditní kartu VISA Electron + Kredit České spořitelny – za její vystavení klient neplatí a v následujících letech hradí 120 Kč ročně.

U embosovaných karet má nejnižší požadavky ČSOB, nejdráž si své karty Intercards hodnotí z vybraných Komerční banka. Stejně draho, ale i levněji bychom pochodili u ostatních bank, kde se tyto poplatky pohybují na úrovni cca 450 – 700 Kč.

Ceny za výběry z bankomatů vlastních / ostatních bank jsou u všech karet na víceméně srovnatelné úrovni kolem 4 – 5 Kč. Tato položka nám do hodnocení tedy výrazněji nezasáhne, snad jen u České spořitelny, která ke svým jinak nejnižším 20 Kč za výběr v cizím bankomatu jako jediná účtuje ještě 0,5 % z vybírané částky. Z ostatních bank se z této úrovně vymyká jen HVB Bank, která za výběr z vlastního bankomatu účtuje těžko uvěřitelných 30 Kč.

Zajímavým komerčním počinem v této oblasti jsou „balíčky“ Komerční banky – obě embosované karty za zvýhodněnou cenu 980 Kč. Česká spořitelna zase motivuje zejména mladé klienty bezplatným založením karty k účtu v režimu „Sporojunior“ nebo „Sporostudent“.

Nezanedbatelnou položkou při úvahách o ceně karty je také případná platba za její zablokování, resp. stoplistaci v případě ztráty. Nechvalné prvenství z vybraných bankovních domů zde získala Česká spořitelna, která si účtuje 3500 Kč za službu (blokace karty), kterou ostatní nabízí za 200 Kč (např. eBanka). Zde ovšem patrně nepanuje jednota názvosloví, jelikož u zmíněné eBanky zaplatíte zvlášť 4900 Kč za uvedení karty na stoplist a tuto službu sazebník ČS nezná. Jasno asi klient bude mít až tehdy, kdy bude nucen používání své karty opravdu zablokovat.

Podmínky vydání a limity
Podmínky pro vydání platební karty jsou ve znamení dostupnosti běžnému klientovi, a to u valné většiny bank. Nejdále zašla Česká spořitelna, která vydává ke sporožirovému účtu kartu VISA Electron v zásadě automaticky a pro vydání karty VISA deklaruje pouze doporučení pro požadovanou délku vedení účtu, k němuž má být karta vystavena (u běžného účtu ovšem již například pro vystavení karty VISA Electron požaduje minimální zůstatek 20 000 Kč). Ostatní banky vyžadují cca 1 – 3 měsíce vedení účtu a zůstatek zejména u embosovaných mezinárodních karet v řádu 20 000 Kč.

U limitů výběru už ovšem podstatnější rozdíly najdeme, a to jak v jejich konstrukci, tak co do výše. U karet elektronických projevila opět relativně velkou benevolenci Česká spořitelna, a to denním limitem výběru z karty VISA Electron přes bankomat 15 000 Kč. Stejnou kartou od Komerční banky je možné vybrat za den částku pouze 10 000 Kč, navíc celkem kumulovaně za týden nejvýše 15 000 Kč. ČSOB limit u karty stanovuje odvisle od průměrného zůstatku účtu s minimem na 4 000 Kč.

dan_z_prijmu

Platit kartou nebo její pomocí vybírat peníze mají v největším týdenním objemu možnost opět držitelé embosovaných karet ČS. VISA Classic této banky disponuje limitem 15 000 Kč denně (tedy stejné výše jako typ Electron). Kartou Komerční banky lze sice za den vybrat až 20 000 Kč, kumulovaný týdenní limit je ovšem více svazující a činí 50 000 Kč.

Bonusy
Právě v této oblasti mají banky velmi dobrou možnost motivovat klienty k výběru karet právě jejich provenience. Doménou doplňkových služeb jsou zejména embosované zahraniční karty, do jejichž „základní výbavy“ se sluší dát zejména cestovní pojištění nebo asistenční služby. Zabývat se jejich detailním srovnáním by ovšem vydalo na samostatný článek (pojistné částky, pojistné podmínky). Dále rozšířenou nabídku výhod obsahují tyto karty vydávané bankou v rámci partnerského programu s jiným subjektem (tzv. co-branded). Například v nabídce Komerční banky se jedná o kartu EC/MC Standard Fisher Card Plus, ČS nabízí kartu VISA Classic Partner atd.

U low-end karet, tedy elektronických debetních karet pro méně bonitní klientelu (VISA Electron, Maestro), je většinou možné doplňkové služby za zvýhodněných podmínek dokoupit, v základní nabídce ovšem nefigurují.

Jaký typ platební karty užíváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).