Hlavní navigace

K čemu výpis?

11. 7. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Řada občanů byla postižena pádem banky. Řada dalších byla navíc postižena nutností získat čerstvý výpis z obchodního rejstříku. Proč? Odpověď na triviální otázku není tak snadná. Přinejmenším Fond pojištění vkladů ji tají.

Patřím mezi podnikatele postižené krachem Union banky. Pobouřilo mne, že ke všem starostem a výdajům, které s tím mám, mě GE Capital Bank, pověřená výplatou vkladů ze zkrachovalé Union banky, ještě navíc zbytečně obtěžuje vyžadováním čerstvého výpisu z obchodního rejstříku. Já tedy ke všem svým nákladům a problémům a ztrátám ještě poletím na rejstříkový soud, a zaplatím další kilo – proč?

Databázi klientů od Union banky, včetně dispozičních práv a podpisových vzorů, GE Capital Bank zjevně má k dispozici.

Odpověď od GE byla promptní, leč negativní: výpis nevyžadujeme my, ale Fond pojištění vkladů, my musíme dodržet stanovený postup.

Prostřednictvím finančního serveru Měšec jsem se tedy obrátil na FPV se stejnými otázkami:

  1. Z jakého důvodu je k převedení zůstatku z pojištěného vkladu vyžadována jiná procedura než stávající dispoziční právo k účtu? Proč mně obtěžuje s výpisem?
  2. Pokud FPV dokáže tento požadavek zdůvodnit: proč si výpisy nezajistí sám, nějakým hromadným přístupem do databáze – a nutí desetitisíce jednotlivých podnikatelů individuálně běhat na rejstříkové soudy pro výpis?

Pokud je mi známo, přes opětované urgence se v FPV nikdo k autorství předpisu nepřiznal, nikdo ho nezdůvodnil, a vůbec nikdo také neodpověděl. Bohužel proto také předpis nikdo nezměnil. Proto navrhuji udělit FPV hned dvě zlámané grešle – jednu za špatný předpis, který zbytečně obtěžuje lidi postižené krachem jejich banky, a druhou za absenci komunikace.

Martin Šorm
text prošel redakční úpravou

Vyjádření Fondu pojištění vkladů

FPV vyplácí náhrady, a proto stanovuje pravidla, podle kterých se náhrady vyplácejí, a aby byly tyto peníze vyplaceny, musí být tato pravidla beze zbytku splněna.

Na další dotaz redakce, na základě jakého předpisu je vyžadován výpis z obchodního rejstříku a proč nelze zajistit hromadný výpis, dodává:

Námět Vašeho čtenáře o souhrnném výpisu je sice nápaditý, ale neproveditelný (technicky). Na své odpovědi trvám a není co k ní dodávat. Jeho názory také o něčem svědčí.

Pavel Trnka
výkonný ředitel FPV

Grešle červenec 2003

Opakovaně jsme se dotazovali na důvod – zákonnou normu, proč je nezbytný výpis z Obchodního rejstříku pro výplatu náhrady vkladů, když dispoziční práva má Fond pojištění vkladů k dispozici. Bohužel jsme se odpovědi nedočkali a zdá se, že výpis je vyžadován pouze z vůle Fondu.

Výpis z Obchodního rejstříku je zjevně jen administrativní překážka, znesnadňující zejména drobným podnikajícím občanům přístup k náhradě vkladů zkrachovalých bank, navíc není daná zákonem, proto udělujeme Fondu pojištění vkladů Zlámanou grešli.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvky do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Těšíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz. Autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

dan_z_prijmu

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „Zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „Zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Dostal/a jste peníze z výplat náhrad bez potíží?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).