Hlavní navigace

Jsou hypoteční zástavní listy výhodné?

8. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pohled na neustéle klesající úrokové sazby bank není pro mnohé střadatele příliš příjemný, neboť zatímco před rokem nabízely banky u vkladů až osmiprocentní úrok, dnes je to přibližně polovina. Avšak ti, kdo před několika lety nakoupili hypoteční zástavní listy, se stále mohou těšit na čistý úrokový výnos ve výši až 12 procent ročně. Jak je to možné?

Současná výše úrokových sazeb u termínovaných vkladů se pohybuje mezi 3 – 4 procenty. Pokud však odečteme patnáctiprocentní daň z úroků, dostaneme se k čistému výnosu ve výši 2,55 – 3,4 procenta, což je méně než inflace. Není proto divu, že střadatelé hledají výhodnější formy zhodnocení svých peněz.

Velice zajímavou alternativou mohou být hypoteční zástavní listy (HZL). Tyto instrumenty se svoji povahou nejvíce blíží dluhopisům. HZL se od běžných dluhopisů odlišují svojí vysokou mírou bezpečnosti, která spočívá v tom, že výplata jistiny je zaručena nejen vydávající hypoteční bankou, ale zástavními právy k nemovitostem, na jejichž úvěrování banka peníze poskytla. Riziko nesplacení HZL je proto minimální.

Neméně informací je pro investory výsoká výnosnost HZL. Kupónový výnos HZL dnes dostupných na trhu se pohybuje od 6,4 do 12 procent (podle data emise). Nezanedbatelnou výhodou je osvobození výnosů z HZL od daně z příjmu. Kdo tedy nakoupil HZL v době své emise za nominální hodnotu (nebo s malou přirážkou), může se dnes těšit ze záviděníhodných úroků. Pokud mezi tyto šťastlivce nepatříte, nic není ztraceno.

dan_z_prijmu

Protože v současné době není na trhu čerstvá emise HZL, je jedinou cestou k jejich vlastnictví nákup na sekundárním trhu. Všechny emise HZL jsou veřejně obchodovatelné na pražské burze, kde je lze také koupit nebo prodat. Avšak vzhledem k nízkým objemům vydaných HZL, je obchodování minimální.

Výhodnější proto je obrátit se na manažera emise HZL, který obvykle dotyčné listy stále prodává a kupuje. Například pro HZL Českomoravské hypoteční banky tuto úlohu plní IPB. Na jakékoliv přepážce investičního bankovnictví IPB je proto stále možné koupit nebo prodat starší emise HZL. Nominální hodnota HZL prodávaných IPB je deset tisíc korun a jejich splatnost je pět let od data emise. Při koupi HZL je nutné uhradit jak cenu dluhopisu, tak alikvótní úrokový výnos kupónu k datu koupě. Nevýhodou koupě starších emisí HZL je však vyšší cena, která je důsledkem výhodnějšího úročení těchto instrumentů. Vyšší kupní cena tak znamená snížení výnosu z HZL. Přesto lze dnes koupit HZL s výrazně vyšším čistým výnosem než nabízí většina bank u termínovaných vkladů. 


Seznam vydaných HZL



Tabulka č. 16
Emitent Kupónový výnos Rok splatnosti
Českomoravská hypoteční banka 11 % 2001
Českomoravská hypoteční banka 11 % 2001
Vereinsbank 10,4 % 2002
Hypo Bank 11 % 2002
Hypo Bank 11 % 2003
Českomoravská hypoteční banka 12 % 2003
Vereinsbank 10,9 % 2003
Česká spořitelna 11,85 % 2003
Českomoravská hypoteční banka 8,9 % 2004
Komerční banka 8,125 % 2004
Bank Austria Creditanstalt 8,5 % 2004
Komerční banka 8 % 2004
Českomoravská hypoteční banka 8,2 % 2004
Českomoravská hypoteční banka 6,4 % 2005
Komerční banka pohyblivý 2007

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).