Hlavní navigace

Je už to nejhorší na akciových trzích za námi? Spíše ne.

30. 9. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Problémy ve finančním sektoru nabraly na obrátkách, a to už krize trvá více než rok. Světlo na konci tu ale ještě není…

V posledních měsících trhy zajímala spíše cena ropy a kurz amerického dolaru. Problémy ve finančním sektoru a kreditní krize ustoupily nenápadně do pozadí, aby se vynořily rychlostí blesku. Přišlo znárodnění Freddie Mac a Fannie Mae, dvou největších poskytovatelů hypoték v USA. Americká centrální banka Fed se nezaručila za aktiva čtvrté největší americké investiční banky Lehman Brothers, která tak byla nucena vyhlásit bankrot. Pojišťovací gigant AIG oznámil také problémy, následovalo faktické znárodnění. Centrální banky zahájily opět koordinovanou akci pumpování likvidity do finančního systému, když kreditní krize dosáhla historických maxim. Komise pro obchodování s cennými papíry například Velké Británie, USA, Austrálie, či Německa navíc zakázaly obchodování „nakrátko“ (tzv. short-selling) s akciemi finančního sektoru. Na Wall Street zbyly dvě velké investiční banky z pěti, Morgan Stanley a Goldman Sachs, a i ty se rozhodly změnit strukturu na komerční banky, aby podléhaly bankovnímu dohledu a získaly tak nepřetržitý přístup k rezervním fondům Fedu. Začnou přijímat i klientské vklady, zatímco doposud vydělávaly na obchodech s cennými papíry a regulovala je právě Komise pro cenné papíry.

Tip: Ptejte se profesionála z oboru na téma hypoték!

Vyplatí se dnes ještě pořídit hypotéku? Jakou fixaci zvolit a jak si správně vybrat? Ptejte se specialisty Jiřího Doubravského. Online v naší poradně.

Světové akciové trhy se propadly na 2–3-letá minima

Index Dow Jones dopadl na 10 609 bodů, index S&P 500 na 1156 bodů, japonský Nikkei na 11 489 bodů, britský FTSE 100 na 4880 bodů.

Americký ministr financí Hank Paulson a šéf Fedu Ben Bernanke přišli proto s plánem záchrany, který trhy nejprve povzbudil, jakmile ale začal nabírat výraznějších obrysů, bylo zřejmé, že bude mít negativní dopad na fiskální vyhlídky USA. Jedním z dalších problémů je jistě ocenění aktiv, které by ministerstvo financí odkoupilo. Právě to bylo kamenem úrazu doposud a je to stále. Je téměř nemožné ocenit tato aktiva férovou cenou, když zde neexistuje nabídka a poptávka, prostě trh, který by cenu určil. Může se tak stát, že stát tato aktiva přeplatí nebo naopak cena bude velice nízká, což by znamenalo, že celá pomoc by šla vniveč. Ben Bernanke, šéf americké centrální banky, ujišťoval ve svém proslovu daňové poplatníky, že vláda by nepřeplatila.

Američtí zákonodárci vyjednávali proto více než týden o podobě návrhu, aby přišli se základním rámcem. Záchranný balíček dovolí ministerstvu financí odkoupit od bank aktiva krytá špatnými hypotečními úvěry, celkem bude na tento odkup uvolněno 700 miliard dolarů, s tím, že 250 miliard by mělo být uvolněno okamžitě a uvolnění zbývající částky může Kongres zablokovat, pokud bude mít dojem, že program neplní svoji funkci. Prezident sice může toto rozhodnutí vetovat, avšak Kongres může jeho veto přehlasovat.

Dohoda mezi Kongresem a vládou Spojených států pomohla v posílení jen dolaru. Naopak akciové trhy pokračovaly v poklesu v reakci na špatné zprávy z finančního sektoru o belgicko-nizozemském bankovním gigantu Fortis, který potřeboval finanční injekci, aby odvrátil platební neschopnost. Dále se pak do problémů dostala i britská hypoteční společnost Bradford & Bingley, kde část převezme španělská Banco Santander a část bude znárodněna.

Světlo na konci tunelu tu ještě není

Někteří optimisté již věří, že se blýská na lepší časy, hlavně pro akciové trhy, ovšem nemusí to být pravdou. Je zde pár důvodů, proč by momentální plány záchrany nemusely pomoci. Prvním důvodem je jistě fakt, že ekonomika USA nemá nejhorší za sebou, ne-li, že recesi má teprve před sebou. Trh s bydlením nejeví známky oživení, klesá spotřebitelská poptávka, která je tahounem ekonomiky, a průmyslová výroba. Prodeje aut jsou na nižší úrovni než v roce 2001. Očekává se proto i výraznější nárůst nezaměstnanosti v dalších měsících. Pozitivně působil na hospodářský růst v posledních čtvrtletích export, ale vzhledem k tomu, že světový hospodářský růst bude slábnout, bez poptávky ze zahraničí se ani exporty neudrží na stejné úrovni. Je pravděpodobné, že centrální banka Fed přistoupí k dalšímu snižování úrokových sazeb.

Dále je to zbytek světa, který se zpomalení hospodářského růstu taktéž nevyhne. Ekonomika eurozóny, která vykazuje v posledních měsících daleko horší čísla, než se čekalo, míří do technické recese, kde dvě čtvrtletí po sobě pravděpodobně vykáže pokles HDP. Netřeba zmiňovat ekonomiku Velké Británie, která se recesi téměř určitě nevyhne. Pozorujeme zpomalení hospodářského růstu i v ekonomikách rozvojových zemí. Čína dokonce přistoupila ke snížení základní výpůjční sazby poprvé za posledních šest let. Dle poslední zprávy centrální banky klesly exportní objednávky na nejnižší úroveň od roku 2005, plánované nákupy domů jsou nejnižší od počátku statistiky, což naznačuje, že čtvrtá největší ekonomika světa může dále oslabovat.

Dá se proto očekávat více negativních zpráv z finančních trhů, dají se čekat další konsolidace na bankovním trhu, v horším případě krachy bank. Za rizikové jsou také považovány korporátní dluhopisy. Taktéž banky a společnosti na rozvojových trzích mohou mít během příštího roku problémy s refinancováním svých dluhů kvůli panující averzi k riziku na trzích a omezeném přístupu k peněžním prostředkům.

skoleni_15_4

Záchranný plán americké centrální banky a ministerstva financí je docela rozporuplný, může proto mít krátký pozitivní dopad na trhy, obzvláště v záplavě špatných zpráv z finančního světa. Oživení ve světové ekonomice se neočekává dříve než v druhé polovině příštího roku. Dá se proto předpokládat, že obrat aktuálního klesajícího trendu na akciových trzích nepřijde dříve než za několik měsíců, vzhledem k tomu, že akciový trh většinou předbíhá vývoj v hospodářství, neboli započítává očekávání na budoucí vývoj.

Autorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se převážně na měnový a dluhopisový trh a vývoj světové ekonomik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).