Hlavní navigace

Je lichva opravdu zločin?

7. 2. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ekonomie je plná mýtů. Lichva je jedním z nich. Co je příliš vysoká cena a co je příliš nízká cena? Stát si hraje na věštce a snaží se to určit. Je lichvář zločinec? Je dlužník oběť?

Kdo zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti nebo rozumové slabosti nebo něčího rozrušení dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru […] bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

Tolik Trestní zákon, §253, Lichva.

Snaha podložit kriminalizaci lichvy a dumpingu ekonomickou teorií se opírá o předpoklad existence jakési „spravedlivé“ ceny. Do rozporu s ní je pak stavěna nejen příliš vysoká cena (lichva) a příliš nízká cena (dumping), ale dokonce i „příliš“ shodná cena (koluze). Podobně jako v socialismu se podle našich moudrých zákonodárců prý tato „spravedlivá“ cena odvozuje od výrobních nákladů.

Našimi médii nedávno proběhla „aféra“ s půjčkami na tzv. lichvářský úrok. Klienti nebyli schopni tento předem sjednaný úrok spolu s jistinou splácet a dostávali se do vážných potíží. Vysoký úrok (vysoká cena půjčky) je v tomto případě zjevně důsledkem toho, že

a) klient (např. nezaměstnaný) si nemůže v danou chvíli půjčit nikde jinde. Jelikož půjčku chce, je ochoten přistoupit na vysokou cenu.

b) za lichvářem nestojí konsolidační agentura či podobná instituce, která by mu v případě nouze pomohla penězi ze státního rozpočtu. Lichvář nese obrovská rizika defaultu (nesplacení).

Nezpochybňuji těžkou situaci trvale nezaměstnaných občanů (zvláště takových, kteří práci hledají). Sociální pracovníci, kteří tak vehementně brojí proti lichvářům, by však měli své síly napnout jiným směrem. Měli by vysvětlit svým klientům, že v případě, kdy musí z 5000 Kč měsíčně uživit pětičlenou rodinu, není rozumné půjčovat si peníze za podmínek, které nelze dodržet.

Zvláště romská populace má patrně jiné vnímání času než většinová společnost. Mnohem větší váhu klade na současnost a – řečeno finanční terminologií – její diskont budoucnosti se blíží nekonečnu. Místo toho, aby sociální pracovníci vysvětlili Romům, že si nelze půjčovat, pokud nemůžu splatit, pořádají společně s policisty a za přitakávání politků hony na lichváře.

Zalíbit se voličům je tak snadné! Ať volič vidí, jak umíme zatočit s lichváři (pěstiteli konopí, ukrajinskými dělníky, vietnamskými obchodníky) a jak ho ochráníme před vysokým úrokem (kouřením marihuany, „příliš“ levnou pracovní sílou, podřadnými výrobky). Opravdu pomoci Romům (informace, vzdělávání) je totiž o dost pracnější, pomalejší a méně mediálně atraktivní.

Každý, kdo vysloví jiný názor, je označen za asociála či rasistu, což zní opravdu zajímavě od politiků, kteří cizincům přicházejícím do České republiky pracovat znepříjemňují život, kde to jen jde.

Trh je spontánní proces, v němž jednotlivé strany vstupují do dobrovolných vztahů a uzavírají dobrovolně smlouvy. A právě cena je tou veličinou, která uvádí poptávku a nabídku do rovnováhy. Cena tudíž není ani etická ani neetická, ani morální ani nemorální. Stejně jako není trestné (alespoň doufám) nabízet housku za 100 Kč, nemělo by být trestné nabízet půjčku za stoprocentní úrok.

dan_z_prijmu

Ukažme si jiný příklad. Pokud dojde někde k nějaké katastrofě (zemětřesení, povodeň), je pravděpodobné, že cena základních potravin v místě katastrofy vzroste. Příčinou budou zásobovací problémy, zničené sklady, zvýšená poptávka občanů, kteří se chtějí zásobit. Jak jinak má obchodník tuto situaci řešit, než zvýšením cen? Zvýšená cena navíc přiláká do místa katastrofy další obchodníky, kteří chtějí nastálé situace využít, což bude tlačit cenu dolu.

Opravdu mají spolu sedět na cele zloděj, který někoho přepadl a násilím oloupil o peníze a člověk, který půjčil za předem sjednaný úrok, který byl „příliš“ vysoký, nebo prodával za ceny, které byly „příliš“ nízké?

Odsuzujete lichvu?

  • Rozhodně ano.
    57 %
  • Spíše ano.
    8 %
  • Spíše ne.
    7 %
  • Rozhodně ne.
    15 %
  • Nemám vyhraněný názor.
    5 %
  • Nechci se vyjadřovat, jsem lichvář.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).