Hlavní navigace

Je cestovní pojištění všemocné?

2. 3. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Egyptské pyramidy, zasněžené sjezdovky Alp, nákupy v pohraničí. Všechny turistické cesty mají něco společného. Bez cestovního pojištění se mohou změnit v noční můru. Ale i pojištěný turista může zaplakat, pokud si nepřečte smlouvu. Jaké chytáky pojišťovny pro klienty připravily?

Cestovat do zahraničí bez pojištění je ošemetné. Stokrát se vám nemusí nic stát a můžete mít pocit, že pojištění je vyhazování peněz. Ale na stoprvé cestě můžete litovat, že jste chtěli ušetřit pár stokorun za cestovní pojištění.

Strávit dovolenou v zahraničí letos plánuje více než třetina Čechů. Na 3 600 000 českých turistů tak budou v zahraničí číhat bacily, infekce, nehody a úrazy. Cestu do zahraničí bez odpovídajícího pojištění si už troufne jen málokdo. Devadesát procent českých turistů se před dovolenou v zahraničí pojistí.

Uzavřít cestovní pojištění se vyplatí i při cestě do zemí, s nimiž má Česko podepsanou smlouvu o poskytnutí bezplatné lékařské péče. Mezinárodní smlouva totiž pro nepojištěného klienta připravuje řadu úskalí. Bezplatná péče se vztahuje jen na akutní případy. Léčba musí být obvykle vedena ve státních lékařských zařízeních. V těchto zemích se turistovi dostane stejné péče jako obyvatelům dané země. To také znamená, že u řady léčebných úkonů je nutná finanční spoluúčast pacienta. Ve smlouvě s některými zeměmi navíc není řešena situace, kdy turista v zahraničí zemře a je nutné dopravit jeho tělo zpět do země. Může se tak stát, že náklady na repatriaci budou muset hradit pozůstalí.

Ovšem ani smlouva s pojišťovnou neznamená konec všem trablům. Před cestou se vyplatí pozorně vybírat a srovnávat nabídku. Ceny finančních ústavů, které cestovní pojištění v České republice nabízejí, se pohybují při evropských cestách od 14 do 40 korun pro dospělou osobu na den. V případě cesty na jiný kontinent se pojistné zvyšuje, často několikanásobně. A s jakými problémy se může pojištěný klient setkat?

Minol Bohdan, Česká pojišťovna
Víte, jaké pojištění máte zvolit na svou cestu? Zeptejte se v Poradně Cestovního pojištění Ing. Bohdana Minola – ředitele odboru pojištění speciálních majetkových a finančních rizik a cestovního pojištění České pojišťovny, největšího tuzemského pojišťovacího ústavu, který klientům nabízí široké a moderní portfolio všech druhů pojištění.

Při výběru pojišťovny je důležité sledovat výši krytí léčebných výloh. Některé pojišťovny mají základní limit plnění nastaven na jeden milion korun. Pokud se k lékaři vydáte s akutní chřipkou nebo vymknutým kotníkem, můžete být bez obav. Ovšem jiná situace nastane, pokud se vážně zraníte při dopravní nehodě nebo vás postihne infarkt. S každým vyšetřením a dnem stráveným na nemocničním lůžku se váš účet zvyšuje o desítky tisíc korun. Krytí léčebných výloh do jednoho milionu korun potom může být nedostatečné. V případě, že náklady na léčení přesáhnou sumu sjednanou ve smlouvě, musí tento rozdíl hradit sám klient.

Častým nedostatkem cestovního pojištění bývá stanovení limitu plnění pro ošetření zubním lékařem. Stomatologické zákroky přitom patří ve většině zemí k nejnákladnějším lékařským úkonům. Například při cestě do Spojených států (kde je stomatologická péče skutečně velmi drahá) některé pojišťovny hradí ošetření u zubaře jen do výše 200 dolarů. Tuto sumu vám americký zubař naúčtuje jen za to, že k němu vejdete do ordinace. Občas se tak při dlouhodobějším pobytu ve Spojených státech stává, že je finančně méně náročné zaletět si s bolavým zubem do České republiky a opět se vrátit do Spojených států.

Co obvykle kryje pojištění léčebných výloh?

  • ambulantní ošetření lékařem
  • převoz do zdravotnického zařízení
  • nutný pobyt v nemocnici
  • při déletrvající hospitalizaci pobyt člena rodiny
  • léky a zdravotní materiál předepsaný lékařem
  • ošetření stomatologem v akutních případech
  • převoz nemocného do České republiky
  • přepravu tělesných ostatků do země v případě smrti

Před zimní lyžařskou dovolenou je nezbytné si zjistit konkrétní podmínky pojištění při sportovních aktivitách. Každá pojišťovna se totiž ke sportuchtivým turistům chová jinak. Obecně pojišťovny rozlišují tři kategorie sportů: rekreační, rizikový a extrémní sport. Zda se základní pojištění vztahuje i na sjíždění černé sjezdovky v Alpách, a nebo je nutné připojištění, záleží na konkrétních podmínkách pojišťovny.

Součástí starostí dnešních turistů se stala i přítomnost hrozby teroristických útoků. Zvýšeného rizika atentátů vůči evropským turistům jsou si vědomi i cestovní pojišťovny. Ve smlouvě jsou teroristické útoky řazeny mezi výluky, na něž se pojištění nevztahuje. Stejně tak krytí pojišťovny zaniká v případě událostí, „jejichž vznik bylo možno důvodně předpokládat“, jak se píše ve všeobecných pojistných podmínkách Allianz pojišťovny. Podobné výluky vztahující se na teroristické útoky uplatňují nejen české pojišťovny, ale téměř všechny evropské.

Součástí standardní smlouvy o cestovním pojištění bývá kromě pojištění léčebných výloh ještě krytí nákladů v případě úrazu, ztráty či krádeže zavazadel, pojištění odpovědnosti za škodu či náhrada stornopoplatků.

Při krádeži zavazadel je nutné pojišťovně prokázat, že jste je nevystavili situaci, kterou byste zloději krádež usnadnili. Pokud si lapka odnese váš kufr, který jste odložili před obchodem, pojišťovna vám nic neproplatí.

skoleni_15_4

Absolutní většina pojišťoven nabízí svým klientům v zahraničí pomoc prostřednictvím asistenční služby. Je dobré si předem ověřit, zda je asistenční služba nonstop a v českém jazyce.

Správný druh pojištění musí vybírat i senioři. Většina pojišťoven omezuje základní typ pojištění 60 – 65 lety klienta. Starší turisty považuje za rizikové, proto jim nabízí speciální, a tedy dražší typy pojištění.

Měl(a) jste někdy v zahraničí pojistnou událost?

  • Ano, musel(a) jsem být léčen(a).
    21 %
  • Ano, okradli mě.
    4 %
  • Ano, způsobil(a) jsem škodu.
    0 %
  • Ne.
    72 %
  • Cestovní pojištění nevyužívám.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).