Hlavní navigace

Jaké nejlepší zhodnocení nyní nabízejí spořicí účty a termínované vklady?

12. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S úroky na spořicích účtech to není žádná sláva. Jaké nejlepší zhodnocení můžete získat a jaké podmínky nabízejí termínované vklady?

Úrokové sazby u hypoték před časem předvedly volný pád. Vzaly s sebou bohužel i ty na spořicích produktech. V současnosti tak můžete mít problém, pokud hledáte spořicí účet s 2% zhodnocením. Kdo nabízí nejvyšší úrokové sazby?

Spořicí účty: víc než dvě procenta nečekejte

V případě spořicích účtů na trhu momentálně nenajdete nabídku, která by překonala hranici 2 %. Důvodem je především přetrvávající stopka u Metrpolitního spořitelního družstva a WPB Capital. Tyto kampeličky nyní nemohou sjednávat žádné produkty a nabízely přitom nejvyšší zhodnocení. Čtěte více: Kampelička brzy nebude mít na výplaty klientům. Fond pojištění vkladů je tentokrát nezachrání

eMax Plus: 2 % jenom s podmínkou

Nejvyšší zhodnocení na spořicím účtu v současnosti nabízí mBank na svém eMax Plus. Klienti zde mohou získat 2 % ročně, ale pouze za podmínky, že platební kartou zaplatí u obchodníků nebo na internetu za měsíc minimálně útratu ve výši 4000 Kč. Pro tyto účely se sčítají platby z karet k účtu mKONTU, eMAX a z mKREDITKY.

Druhá podmínka stanovuje, že zůstatek spořicího účtu nesmí překročit 100 000 Kč. Pokud ji nesplníte, úročí se vklad sazbou 0,40 % p.a.

Waldviertler Sparkasse: musíte pořídit i běžný účet

Další Spořicí účet k běžnému účtu s 2% ročním zhodnocením nabízí i banka Waldviertler Sparkasse von 1842. Podmínkou získání této sazby je aktivní využití běžného účtu (osobní, penzijní či podnikatelský účet). Nutností je také vložit minimální počáteční vklad ve výši 200 Kč. 

Poplatek za vedení osobního účtu pro fyzické osoby je 20 Kč, v případě účtu Populár pak 50 Kč měsíčně. Úrok 2 % p.a. platí pro vklady do částky 100 000 Kč. Nad tuto hranici banka aplikuje 0,5% roční sazbu. Úroky banka připisuje pouze jednou ročně vždy ke konci roku. 

Equa bank: narozeninový úrok 1,8 % ročně

Equa bank na Spořicím účtu nabízí úrok 1,6 % ročně. Ke druhým narozeninám ale připravila pro nové i stávající klienty možnost pořídit si již nenabízený a nyní znovuoživený spořicí účet Extra. Zde mohou klienti dosáhnout na úrok 1,8 % ročně. Ten sestává z garantovaného výnosu 1,2 % a bonusu 0,6 %. Noví klienti bonus získají v případě, že v daném měsíci neuskuteční z tohoto spořicího účtu žádnou odchozí platbu. 

Klienti, kteří již mají Spořicí účet s úrokem 1,6 % ročně, si mohou pro získání 1,8% sazby zřídit i „spořák“ Extra. Kromě podmínky odchozí platby musí ale splnit ještě jednu. Je nutné, aby výše jejich vkladu na Spořicím účtu evidovaná ke konci srpna neklesla. Spořicí účet Extra je možné otevřít pouze se založením běžného účtu u banky.

U obou spořicích účtů platí, že úrok se vztahuje na vklady do 1,25 mil. Kč. Nad tuto hranici vklady úročí symbolickou 0,01% sazbou. Banka bude spořicí účet Extra otevírat do 11. října.

Sberbank: 1,73 % p.a.

Další nejvýhodnější nabídku poskytuje na svém Spořicím účtu Sberbank s 1,73 % p.a. Sazbu získáte pro vklad do 149 999 Kč. Od 150 000 Kč pak banka úročí vklad 0,73 % ročně.

Air Bank: 1,6 % ročně

Na svém spořicím účtu Top 3 Garance nabízí Air Bank úrok 1,6 % ročně. Banka u tohoto účtu nedávno zavedla druhé pásmo úročení. 1,6% roční sazbu tak nově získáte pouze pro vklady do 1 mil. Kč. Dále banka vklad úročí 0,7 % p.a. Pro získání tohoto spořicího účtu si nemusíte zakládat účet běžný.

Termínované vklady: vyplatí se vám?

Termínované vklady se vyplatí těm, kteří mají v plánu na ně ukládat částky v řádech milionů korun na delší dobu, tedy i několik let. Při nižších vkladech totiž není mezi spořicími účty a termínovanými vklady v úročení tak výrazný rozdíl, aby se střadatelům vyplatilo se omezovat výpovědní lhůtou.

Obecně nabízejí vyšší zhodnocení u termínovaných vkladů spíše družstevní záložny. V poslední době se začínají objevovat nabídky tzv. podřízených účtů, které se od maximálních sazeb termínovaných vkladů liší například o dobrá 4 %. Podřízené vklady ale nejsou pojištěny u Fondu pojištění vkladů. Královské zhodnocení je tak vykoupeno rizikem, že v případě krachu družstevní záložny nemusíte dostat své peníze zpět. Do našeho srovnání proto nebudeme tyto vklady zařazovat.

Do srovnání termínovaných vkladů opět promluvil fakt, že Metropolitní spořitelní družstvo a WPB Capital nemohou v současnosti sjednávat své spořicí produkty. Čtěte také: ČNB si posvítila na záložny. K penězům možná povede dlouhá cesta

Akcenta: 4,1 % ročně

Nejvyšší zhodnocení nabízí na Termínovaném vkladu družstvo Akcenta. Úrok 4,1 % ale platí pro vklad od 2,4 – 5 mil. Kč při úložce na 5 let. Minimální výše vkladu je zde nastavena na 1000 Kč. 

Artesa: 4 a 3,9 % ročně

Další nejlepší úrok získáte u záložny Artesa. 4% roční úrokovou sazbu můžete získat na Termínovaném vkladu Standard. To ale při úložce od 2. mil. Kč na 5 let. Minimální výše vkladu u tohoto produktu činí 20 000 Kč.

skoleni_15_4

Dále Artesa nabízí úrok 3,9 % ročně při úložce od 2 mil. Kč na 5 let na produktu Spořicí vklad Jistota. Oproti výše zmíněnému termínovanému vkladu zde není povinný minimální vklad. Kromě toho je také možné jednou za rok vybrat nejvýše 20 % aktuálního zůstatku bez penalizace.

Při nižších úložkách na kratší dobu už tak vysoké zhodnocení nezískáte ani na těch nejvýhodnějších termínovaných vkladech. Například při vkladu 100 000 Kč na dva roky získáte u Akcenty úrok 2,9 % ročně a u Artesy pak 2,8 a 2,7 % ročně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).