Hlavní navigace

Jaké doklady přibalit na dovolenou?

25. 4. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už rok jsme "opravdoví" Evropané, ale papíry na to zatím stále nemáme. Při cestování se pořád legitimujeme doklady, ze kterých není patrná naše příslušnost k Evropské unii. Vyplatí se nám vyměnit cestovní pas za nový? A jaké další doklady k cestování potřebujeme?

Cestovní pas

Zbrusu nové evropské cestovní pasy se začaly vydávat teprve před měsícem. Bordó pas se zlatým nápisem Evropská unie na předních deskách tak zatím vlastní jen několik šťastlivců. Ostatní se musí spokojit se starým pasem České republiky.

Při cestování byste teoreticky neměli poznat rozdíl, zda cestujete s pasem Evropské unie nebo s pasem České republiky. Při cestách do vzdálenějším zemí je ale pravděpodobné, že Česká republika bude povědomá jen sportuznalým celníkům, a s unijním pasem tak může být váš přechod hranic plynulejší.

Platnost starých dokladů ale nezaniká. Původní české cestovní pasy (starší zelené i novější bordó) zůstávají v platnosti podle data vyznačeného v dokladu. Výměna pasu je zpoplatněna a podmínky jsou stejné jako při žádosti o náhradu za prošlý pas. Standardní lhůta na vydání nového cestovního dokladu je 30 dní a poplatek je 200 korun. Pro děti mladší patnácti let je poplatek 50 korun, platnost dokladu je však oproti obvyklým 10 letům zkrácena na polovinu.

Pokud na nový pas spěcháte, může se výdejní doba zkrátit, v tomto případě je poplatek 600 korun. „Narychlo“ vydaný pas je však bez označení Evropská unie, bez strojově čitelné zóny a ve staré zelené barvě. Navíc platí jen jeden rok a jeho platnost nelze prodloužit – což znamená, že musíte opět zaplatit poplatek za vydání nového pasu.

Před každou cestou si musíte zkontrolovat nejen to, zda je pas platný v době cesty, ale počítat s tím, že všechny státy vyžadují, aby byl doklad platný ještě několik následných měsíců. Konkrétní podmínky se liší stát od státu, ale obvykle to bývá 4 – 6 měsíců.

Při cestách po Evropské unii vám stačí kartový občanský průkaz, protože vlastně nejste v zahraničí, ale „doma“. Pokud si však vezmete radši cestovní pas, rozhodně neprohloupíte. Především pokud cestujete s dětmi. V občanském průkaze totiž u dětí nemáte zapsané datum jejich narození, ale rodné číslo. Tato číselná kombinace je však většině zahraničních celníků absolutně nesrozumitelná, proto je lepší případným problémům předejít a použít pas.

Jak se žije nezaměstnaným v Evropské unii? Čtěte v dnešním článku Petra Goly.

Řidičský průkaz

Řidičské průkazy, které se vydávají v současné době, již odpovídají požadavkům Evropské unie. Řidičák je růžovomodrá plastová karta s digitalizovanou fotografií a s logem unie. Oproti původním řidičákům, které se vydávaly doživotně, mají nové plastové průkazy platnost jen 10 let z důvodu omezení životnosti plastové karty. Tento řidičský průkaz můžete využít při cestách do všech zemí Evropské unie.

Použít můžete i starší řidičské průkazy, pokud jsou platné. Během letošního roku ale stejně většina majitelů starších řidičských průkazů musí zažádat o nový. Průkazy vydané do konce roku 2000 totiž pozbývají 31. 12. 2005 platnost. Výměna není zpoplatněna, protože je povinná ze zákona. V současné době vláda zvažuje, že tuto lhůtu prodlouží, ale tento návrh se bude projednávat až v průběhu května.

Při delších cestách musíte předložit mezinárodní řidičský průkaz. Tento doklad vydávají na počkání obory dopravy městských úřadů. Přinést si musíte doklad totožnosti a jednu fotografii. Důležité je, že mezinárodní řidičák je vždy platný jen spolu s platným národním řidičským průkazem.

Jak financovat vaši firmu? Čtěte v příloze Firmy.

Zdravotní doklady

Neméně důležité při cestě do zahraničí jsou i doklady o zdravotním pojištění. V současné době české zdravotní pojišťovny vydávají nový Evropský průkaz zdravotního pojištění, který má usnadnit čerpání zdravotní péče ve státech Evropské unie. Na základě tohoto standardizovaného dokladu můžete v některých zemích čerpat základní péči zdarma. Je to však velmi individuální, proto je dobré zjistit si podmínky v konkrétní zemi, do které cestujete. Podrobné informace o každé zemi najdete například na oficiálních stránkách Evropského průkazu, které zřídilo Centrum mezistátních úhrad zdravotního pojištění.

Pokud vám vaše pojišťovna tento průkaz ještě nedoručila, můžete si ho vyzvednout na pobočce vaší zdravotní pojišťovny. Pojišťovna je vám povinna vydat buď přímo tento modrý průkaz, nebo jeho ekvivalent – formulář „Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění“. S jedním z těchto dokladů se prokážete v případě potřeby u zahraničního lékaře.

Při většině cest do zahraničí se ale rozhodně vyplatí komerční cestovní pojištění. V tomto případě je nejdůležitější nezapomenout si doma kartičku, na které jsou uvedeny nouzové kontakty pojišťovny v případě pojistné události. Na asistenční lince vám poradí, kde vyhledat lékařskou pomoc, popřípadě vás přímo zkontaktují se smluvním lékařem.

dan_z_prijmu

Turisté, kteří se chystají na dovolenou do exotických oblastí, by se měli před cestou informovat, zda nepotřebují mezinárodní očkovací průkaz. Tuto žlutou knížečku vydává hygienická stanice a informace o očkování do něj zapisuje obvykle váš praktický lékař.

Některé země mohou za určitých podmínek vyžadovat další doklady o zdravotním stavu – například při delší cestě do Číny a některých dalších zemí musíte předložit potvrzení o negativním testu na HIV.

Zažádáte si o nový cestovní pas Evropské unie?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).