Hlavní navigace

Jak získat rychleji úvěr ze stavebního spoření

5. 8. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Potřebujete úvěr ze stavebního spoření co nejrychleji? Hodně záleží na stavební spořitelně, protože jejich podmínky se mezi sebou zásadně liší. Ale hodně také můžete ovlivnit vy sami. A to v případě, že víte, co je to "hodnotící číslo".

Řádný úvěr ze stavebního spoření můžete získat v případě, že splníte tři podmínky: uplynou alespoň dva roky od podpisu smlouvy o stavebním spoření (tuto podmínku stanovuje zákon), naspoříte alespoň 40 % cílové částky (podmínku minimální naspořené částky nastavují samy stavební spořitelny a v současné době je u všech stejná) a splníte podmínku tzv. „hodnotícího čísla“. A právě hodnotícímu číslu se budeme podrobněji věnovat v následujícím textu.

Pomocí tohoto matematického ukazatele stavební spořitelny stanovují pořadí klientů ve frontě na získání nároku na řádný úvěr ze stavebního spoření. Čím vyšší je hodnotící číslo vašeho spoření, tím blíže jste proti jiným klientům k úvěru ze stavebního spoření. A vaše hodnotící číslo je tím vyšší, čím déle a čím více spoříte.

Každá spořitelna nejenže má pro tento ukazatel poněkud odlišný název, ale i konkrétní výpočet se v jednotlivých spořitelnách liší, ačkoliv v principu se hodně podobají. Hodnotící číslo je vyjadřováno zlomkem, kde čitatel odráží množství úspor a spořící variantu a jmenovatel zase vyjadřuje cílovou částku spoření.

Každá spořitelna říká „hodnotícímu číslu“ jinak: u Lišky a Hypo Sts je to „hodnotící číslo“, u Raiffeisen Sts „ukazatel zhodnocení“, Buřinka mu říká „bodové hodnocení“, Modrá pyramida „parametr ohodnocení“ a Wuestenrot Sts „ohodnocovací číslo“.

Obecný vzorec výpočtu:

HČ = (zůstatek na účtu x koeficient tarifní varianty)/cílová částka

Ze způsobu výpočtu hodnotícího čísla jasně dovodíme jednoduchá pravidla pro ovlivnění rychlosti přidělení úvěru. Úvěr získáme tím rychleji:

  • čím více budeme spořit (když na účet vložíte na začátku spoření vysokou částku, úvěr získáte rychleji, než když budete vkládat menší vklady postupně; když budete spořit měsíčně, získáte úvěr rychleji, než kdybyste vždy na konci roku vložili jednorázový vklad rovnající se součtu všech měsíčních částek atd.)
  • čím rychlejší variantu spoření zvolíme; souvisí s předchozím odstavcem – rychlejší spořící varianta vyžaduje rychlejší spoření, tedy vyšší částky v kratším časovém intervalu
  • čím nižší bude zvolená cílová částka; cílovou částku je možné v průběhu spoření i snížit, když je příliš vysoká a stačil by menší úvěr – díky tomu se zvýší hodnotící číslo a tím pádem i šance na úvěr a navíc se snáze splní podmínka minimální naspořené částky

Spořitelny nepočítají hodnotící čísla všech klientů každý den, ale vždy je přepočítavají v pravidelných, pevně daných termínech (některé v měsíčních, jiné ve čtvrtletních intervalech). Samozřejmě, čím častěji daná spořitelna hodnotící čísla přepočítává, tím lépe, protože tím urychluje zvyšování hodnotícího čísla a získání úvěru – když se hodnotící číslo přepočte už na konci dubna, místo aby se počítalo až na konci června, získáte nárok na úvěr o dva měsíce dříve, což v některých případech (třeba při koupi bytu) může sehrát svou roli.

skoleni_15_4

Jistý význam (i když ne tak zásadní) má i konkrétní podoba vzorce hodnotícího čísla v té které spořitelně, přičemž konkrétní způsob výpočtu u své spořitelny naleznete v jejích všeobecných obchodních podmínkách.

Hodnotící číslo a stavební spořitelny
Spořitelna Název Počet ohodnocovacích dnů za rok Minimální hodnota hodnotícího čísla pro získání úvěru
ČMSS hodnotící číslo 12 64,000
Hypo hodnotící číslo 4 6,500
Raiffeisen ukazatel zhodnocení 12 64
SSČS bodové hodnocení 12 220
VSS KB parametr ohodnocení 4 55
Wuestenrot ohodnocovací číslo 4 600

Z tabulky je jasné, že v souvislosti s hodnotícím číslem se stavební spořitelny dělí na dvě poloviny: Liška, Buřinka a Raiffeisen počítají hodnotící číslo třikrát častěji než Hypo, Wuestenrot a Modrá pyramida. Konkrétní velikost hodnotícího čísla na vaší smlouvě (tj. kolik vám zbývá naspořit) zjistíte na výpise z účtu vašeho spoření nebo vám ho sdělí přímo ve spořitelně.

Spoříte rychleji, abyste dostali úvěr dříve?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).