Hlavní navigace

Jak zateplit nemovitost?

26. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak vhodně zateplit nemovitost, jaké materiály při tom zvolit a na co si dát pozor?

Proč zateplovat?

Pokud se pro zateplení nemovitosti rozhodneme, pak lze dosáhnout poklesu nákladů až o 60 % (průměrně však o 30– 50 %).

Zateplení vám přinese další benefity – vznikne ochrana před hlukem, prodlouží se životnost nemovitosti a na zdech vás už nebudou trápit plísně. Při správně provedeném zateplení a celkové rekonstrukci domu se může zvýšit i jeho prodejní cena (více než byly náklady), což například u vnitřní rekonstrukce nemovitosti většinou neplatí a tyto náklady převýší prodejní přirážku za vnitřní rekonstrukci.


Autor: 329515

Návratnost zateplení díky úsporám na energie je 10–15 let (ilustrační obrázek)

Jak začít?

Pokud chceme zateplovat, měli bychom si spočítat, zdali to pro nás má ekonomický smysl. Vhodné je například pozvat si odborníka, který nám provede energetický audit. Měl by dostatečně prozkoumat projektovou dokumentaci, revizní zprávy a dostatečně se informovat o dosud provedených opravách na domě.

Kromě toho, že bychom se měli dozvědět o místech, kde nám uniká teplo, tak bychom měli dostat také rady, jak snížit náklady na vytápění a jak efektivněji hospodařit v budovách. Při podlahové ploše rodinného domu do 100 m2 je možné se dostat na cenu za tento audit pod 3000 Kč. U velkých bytových domů si lze vyjednat specifické podmínky a částka nemusí přesáhnout 10 000 Kč. Auditor by vám měl také poradit, jak získat dotace z nového programu Zelená úsporám. Čtěte více: O Novou zelenou úsporám je obrovský zájem

Kde začít?

Zásadní, pro zjištění efektivnosti zateplení, je zjistit tepelnou prostupnost, kterou určuje norma ČSN 73 0540–2. Nejnižší prostupnost tepla u starších staveb je především u střechy. Na střechu se proto doporučují kvalitní minerální izolace alespoň při tloušťce cca 250 mm. Pokud zateplujeme s méně kvalitními izolačními materiály, pak je potřeba tepelné izolace ještě více.

Mělo by také platit, že čím je materiálů více, tím je tepelný odpor větší. Jednotliví výrobci (Rockwool, Orsil, Isover, Styrodur, Styrotrade, Knauf, Alsta, Koelner, Weber Terranova, Dehtochema, Vertex…) se předhánějí v nabídce nových a stále lepších materiálů.

Pro zateplování se nejčastěji používá polystyren, kamenná vlna, sádrokarton, skelná vata (skelná plsť) nebo čedičová vlna. Každý materiál má kromě tepelného odporu další své specifické vlastnosti (nosnost, akustika, protipožární vlastnosti apod).

Z hlediska tepelných vlastnosti se k zateplování střech doporučují především vlny (skelná vata, čedičová vlna). Výrobci se zde také snaží vyrobit zaručeně tu nejlepší vlnu s největším tepelným odporem, proto se zde setkáváme s celou řadou novinek. Pokud o zateplování uvažujeme, pak je dobré sledovat v této oblasti aktuální trendy. Samozřejmě je ale dobré vzít si také kalkulačku a pečlivě vypočítat, zdali se nám investice do novinky vyplatí. Zateplit střechu je výrazně náročnější, avšak u fasády zvládne zateplení pomocí pěnového polystyrenu každý lepší kutil.

Video: „Lepení polystyrenu při svépomocném zateplování domečku.


Jak vybrat okna?

I když opravíme a zateplíme střechu a poté zateplíme zdi, všechna naše práce může přijít vniveč, pokud budeme „topit pánubohu do oken“. Je tedy nutné také vybrat vhodná okna, zde jsou totiž často tepelné úniky největší. V současnosti si klient může volit mezi plastovými, hliníkovými nebo dřevěnými okny. Jaké zvolit?

Pro valnou většinu staveb bych volil plastová okna, samozřejmě mimo historické objekty, uvádí Miroslav Hladík, odborník v sektoru stavebnictví a dodává: V dnešní době za velmi slušné peníze lze sehnat okna se středovým těsněním, která zabraňují prostupu mezi rámem a křídlem. Podle něj je mnohem méně podstatné, zdali klient zvolí dvojskla nebo trojskla. 

Návratnost zateplení?

Počítat návratnost zateplení je složité a liší se dle jednotlivých případů. Udává se však, že investice by se měla vrátit do 10 – 15 let od realizace. Hlavní důvod je určitě dlouhodobá investice do budovy s návratností kolem 15 let, uvádí Hladík. Určitě to zvýší i cenu nemovitosti, když případný nový kupec ví, že už nemusí v tomto směru investovat. Kromě toho, jak bylo uvedeno na začátku článku, majitelé nemovitosti také čerpají celou řadu doplňkových benefitů, které zvyšují kvalitu bydlení.

Vyplatí se investovat a zateplovat panelové domy? Názor čtenáře Pavla:

Paneláky jsou časovaná bomba. Problém je v technologii jejich výstavby – svařované panely. Ty svary totiž krystalizují a křehnou a jednoho dne prasknou. A pak se ten panelák složí jako domeček z karet. Mělo by k tomu dojít zhruba za 50 až 70 let od jejich výstavby, takže v nejbližší době můžeme očekávat první zhroucené paneláky. A opravit to nejde, k těm svarům se nikdo nedostane, aby je provařil znovu. Ne nadarmo byly paneláky stavěné s plánovanou životností 30 let.

Co si o tom myslíte? Diskutujte v článku: Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí?

Lze ušetřit?

A lze v současné době, vlivem hospodářské krize a strmého propadu cen ve stavebnictví, na zateplení výrazně ušetřit? V současné době lze na zateplení ušetřit, zvýšila se také kvalita jednotlivých stavebních prací. Nejméně však ceny snižovaly společnosti s dobrým jménem: firma s dobrým jménem a silným zázemím, myslím, tak moc krizi nepocítila. Ceny možná šly nepatrně dolů, ale to také díky konkurenci v materiálech, řekl Hladík

dan_z_prijmu

Lidé podle něj požadují vyšší kvalitu, než před pár lety. A jsou schopni za ni i zaplatit: Samozřejmě pokud někdo touží po nízké ceně a je ochoten riskovat, že za práci nedostane záruku na dílo, určitě sežene spoustu lidí, kteří jsou na pracovním úřadě a kteří mu to udělají za náklady o 30 –10 % levnější. Krize spíše těmto melouchářům nahrává, když lidé šetří každou korunu, dodal Hladík.

Nízkoenergetická stavba pomocí vhodného zateplení?

Pomocí vhodného zateplení je také možné dosáhnout nízkoenergetického standardu bydlení: Určitě už jen díky zateplení (min. 10 cm ) a díky výměny oken dosáhnete na nízkoenergetickou stavbu. Takže se to určitě vyplatí – snížíte náklady, dosáhnete vyššího komfortu bydlení a zvýšení hodnoty nemovitosti, zakončuje Hladík.

Máte zatepleno?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).