Hlavní navigace

Jak zákon káže

28. 8. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dostat se do potíží se zákonem není žádná potíž. Obzvláště, když „postižený“ o zákonu neví, nezná ho nebo ho jen opomněl. „Neznalost zákona neomlouvá,“ je klauzule, proti níž vám pomůžeme se bránit. A navíc – některé zákony je dobré znát i ze zištných důvodů.

Se zákonem se střetáváme na každém kroku, aniž si to uvědomujeme. Každý náš právní úkon se řídí kodifikovaným zákonem, který se odvolává na vyhlášky, vládní nařízení, zvyk a jiné normy. Ve finančním životě je právo hlavním pilířem, zajišťujícím nejen vymahatelnost pohledávek, ale též výběr daní.

Další díl seriálu o „útrobách Měšce“ věnujeme Zákonům a právu. I na Měšci se s nimi můžete setkat téměř na každém kliku.

Právní normy, tedy nikoli jen zákony, ale též vyhlášky a nařízení vlády, naleznete souhrně v nabídce „Nástroje“ – „Zákony a právo“, kde je připraveno vyhledávání (bohužel zatím jen v názvech právních norem) a kde jsou právní normy roztřízeny podle oblastí působnosti.

Hledáte-li například zákony týkající se povinného ručení, nemusíte znát jejich název (natožpak čísla), stačí kliknout na „povinné ručení“ a získáte přehled zákonů k tématu se vážících.

Cest k zákonům je více. Nemusíte zastavovat policistu na silnici, chodit za právníkem ani používat menu „Zákony a právo“. Nacházíte-li se v konkrétní oblasti vašeho zájmu, řekněme ve stavebním spoření, v „Křižovatce“ naleznete přímý přístup k právním normám, ovlivňujícím právní prostředí tohoto typu spoření v nabídce, jak jinak, „Zákony a právo“.

dan_z_prijmu

Nepodaří-li se vám napoprvé nalézt zákon, který hledáte, zkuste zadat slovo v podobném tvaru případně slovo podobného významu. Například při zadání slova „šek“ nevypluje na světlo monitoru žádný výsledek, přidáte-li ale koncovku a necháte-li hledat „šekový“, naleznete
Zákon č. 191/1950 Sb., zákon směnečný a šekový

Může se stát, že potřebný zákon nenaleznete. Ani v takovém případě nemusíte zoufat, Měšec má i pak pro vás řešení. Na každé stránce se zákony je umístěný vyhledávací formulář, prohlížející databázi našeho dodavatele právních norem. Ne, není jím Parlament, ale renomovaný vydavatel zákonů v úplném znění – Sagit.

Osobně považuji za velmi užitečné znát přinejmenším Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů pro všechny, kdo musí podávat daňové přiznání nebo využít všech příležitostí ke snížení daní.

Hledáte zákony na Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).