Hlavní navigace

Jak zabezpečit domov a majetek během cesty

6. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Při delším odjezdu na dovolenou nebo služební cestu se vyplatí znát několik pravidel, která sníží riziko možné nečekané návštěvy. Pojištění řeší až následky, lepší je soustředit se na prevenci a využít technické i lidské prostředky.

Podle odborníků mají největší efekt tzv. pasivní prostředky ochrany. Těmito jsou myšleny prvky mechanického zabezpečení místa pojištění a jejich vzájemné kombinace. Viditelně zabezpečený byt nebo objekt na první pohled odradí amatéra nebo pachatele, který si nechce komplikovat práci a sáhne raději po jednodušším řešení.

Alarmy okolí ignoruje

Sebelepší elektronické zabezpečení má jednu zásadní nevýhodu: lhostejnost okolí, které kvílející alarm bude spolehlivě ignorovat. Lepší než hlasité zvukové zabezpečovací zařízení je lepší využít „tiché“ napojení na pult centralizované ochrany nebo soukromé bezpečnostní služby. To je však finančně nákladnější řešení a vyplatí se jen u cennějšího majetku.

Opatrně s pravidelností

Dnes už není problém sehnat spínače, které můžete načasovat na pravidelné zapínání a vypínání. Takto lze ovládat světla, elektroniku (např. hrající televizi, rádio apod.), nebo zatahování žaluzií. Během prvních dnů to zabírá, ale i tato finta neobstojí před návštěvou, která „omylem“ zazvoní na zvonek, kdy je prostor údajně obydlen. Navíc není dobré nastavit spínače na stejný čas, to by bylo velmi nápadné.

Stále nejlepší a nejspolehlivější možností je spolehnutí se na osobu, které důvěřujete. Ideálně jde o rodinného příslušníka, nebo souseda. Jenže ne vždy a ne všude existují dobré vztahy a pustit si bez vaší přítomnosti do bytu dalšího člověka znamená, že mu umožňujete, aby se naprosto bez zábran podíval na vše, co jej zajímá. Proto si raději včas schovejte dokumenty, které by vidět neměl. Obzvláště ty, které vypovídají o vašem vztahu a majetku.

Doporučení odborníků

Tomáš Koníček a Pavel Kocáb, specialisté na zabezpečovací techniku z odboru prevence a kriminality Ministerstva vnitra ČR, pro čtenáře Měšce napsali několik praktických rad, které mohou omezit nepříjemný zážitek po návratu z dovolené.

Sousedská výpomoc a elektronické zařízení

  • Důvěryhodná a všímavá osoba dohlíží na byt či rodinný domek, vybírá poštovní schránku, zalévá květiny, v případě problémů přivolá policejní pomoc.
  • Není-li k dispozici spolehlivá osoba, je možno využít různá elektronická spínací zařízení, která nepravidelně podle nastavení rozsvěcují v bytě či v rodinném domku světla, zapínají rádio, televizi – navozují zdání, že objekt je obývaný.

Zabezpečení bytu

  • Je-li byt v přízemí, je nutno zabezpečit jeho riziková místa – okna, lodžii a vstupní dveře (využití mříží, bezpečnostních skel, folií, uzamykatelných klik, zámkového bezpečnostního uzamykacího systému (zámek, vložka, kování), instalace bezpečnostní dveří). Ve vyšších patrech domu věnujeme pozornost především vstupním dveřím našeho bytu. Vstupní prostor musíme vnímat jako celek. Nejde pouze o uzamykací systém, ale ke „dveřím“ patří dveřní křídlo, závěsy a zárubeň (oplechování stávajících dveří, ochrana proti vysazení, příčná závora, bezpečnostní zárubně, výměna uzamykacího systému za certifikovaný, bezpečnostní dveře atd.). Zabezpečení rodinného domku
  • Zde musí být ochráněny všechny dveřní a okenní otvory (instalace mechanických zábranných prostředků, elektrického zabezpečovacího systému, elektrického požárního systému a vyvedení poplachového signálu k sousedům nebo na pult centralizované ochrany bezpečnostní agentury).

Nedostatek peněz a času

  • Za týden odjíždíme na dovolenou, chceme si obydlí zabezpečit, máme dvě možnosti: některé zabezpečovací firmy nabízejí klientům možnost pořízení zabezpečovacího zařízení na splátky nebo pronájem techniky na určitou dobu.

Jaké výrobky použít a jaké firmy oslovit?

  • Doporučujeme vyžadovat od firem pouze certifikovanou zabezpečovací techniku. Tuto techniku vyžadují i pojišťovny.
  • Občané by měli kontaktovat firmy, které jsou členy Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm. Asociace garantuje serióznost těchto firem. V oblasti pojišťoven doporučujeme kontaktovat pojišťovny, které jsou členy České asociace pojišťoven.
  • Občanům doporučujeme, aby se přihlásili do programu Bezpečná lokalita, bližší informace jsou na internetových stránkách Ministerstva vnitra.

Základní pravidla chování

A jak se vlastně chovat, abychom krádeži zbytečně nevycházeli vstříc? Zde je několik zásad, které mohou pomoci:

  • Nechlubit se kam, kdy a na jak dlouho odjíždíte na dovolenou, co máte doma cenného, zvláště ne před neznámými lidmi, mohou to být tipaři.
  • Nejdražší cennosti je vhodné uložit do sejfu v bance. Pokud chcete přechovávat cennosti doma je dobré si pořídit trezor, který bude instalován do zdi či do podlahy.
  • Nesdělujte vaší nepřítomnost do telefonního záznamníku a nenechávejte o vaší nepřítomnosti vzkazy na dveřích.
  • Panelový dům se musí zamykat, tím se vytvoří první filtr proti zlodějům.
  • U rodinných domků je nutné dbát, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část objektu. To umožňuje zlodějům pracovat skrytě. Keře je třeba prostřihávat. Nezapomínejte ani na dobré osvětlení před objektem. Díky lepší viditelnosti potom mohou i vaši sousedé snáze kontrolovat, zda je vše v pořádku.

Pojištění domácnosti

Kruh ochrany a zabezpečení vašeho bytu či rodinného domu uzavíraná jistí pojistná smlouva, která reaguje na aktuální vybavení vaší domácnosti. Pozor, aby objekt nebyl podpojištěn!

Program Bezpečná lokalita

Jde o preventivní program, který reaguje na vysokou majetkovou kriminalitu, která představuje 70 % kriminality celkové. Městská policie hl.m. Prahy při realizaci tohoto programu spolupracuje s pojišťovnami a s AGA, uvedl Pavel Kocábek.

Program nabízí občanům základní informace o zabezpečení majetku, ochraně osob a zásadách bezpečného chování, kontakty na policejní preventivní pracoviště a policejní poradenská místa, zprostředkování informací o certifikované technice a službách zabezpečovacích a bezpečnostních firem, které se řídí etickým kodexem a evropskými normami a optimální pojistné produkty pojišťoven.

Informace a přihláška do programu jsou na internetových stránkách. Do programu se hlásí jednotliví občané se svými byty, rodinnými domky a rekreačními objekty, bytová družstva a obce.

skoleni_15_4

Co dělat je-li byt, rodinný dům přesto vykraden?

Pokud možno zachovat klid, nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlašte na Policie ČR a vyčkejte jejího příjezdu. Nikdy neuklízejte po zlodějích – tím poničíte stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí.

Pro případ vloupání se vyplatí označit si některé cennosti (např. kódem) a zapsat si výrobní čísla elektronických výrobků apod. Cennosti, které lze jen ztěží označit vyfotografujete a sepište seznam těchto předmětů. Seznam pečlivě uložte třeba u příbuzných. Tato opatření usnadňují nalezení a identifikaci předmětů a ulehčují práci pojišťovnám a policii.

Máte dostatečně zabezpečenou domácnost?

  • Určitě ano.
    4 %
  • Spíše ano.
    45 %
  • Spíše ne.
    30 %
  • Určitě ne.
    17 %
  • Nevím.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).