Hlavní navigace

Jak vyplnit daňové přiznání online na daňovém portálu Finanční správy?

23. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa.com
V tomto modelovém příkladu si vyplníme daňové přiznání v průvodci Finanční správy. Ač se průvodce zdá značně komplikovaný, s námi to v pohodě zvládnete.

Na podání daňového přiznání máte čas už jen do 1. dubna, je nutné si tak pospíšit. V tomto článku si proto vypočítáme modelový příklad pomocí průvodce Finanční správy od Ministerstva financí, kde je vyplnění skutečně důkladné, na druhé straně je ale nejnáročnější. V minulosti jsme například vyplňovali také daňový formulář od společnosti ASPEKT HM, výhodou je značná jednoduchost. Modelový příklad najdete v článku: Daňové přiznání pro rok 2014 za 10 minut

Dejte si pozor, neboť v průvodci Finanční správy se vám na konci můžou zobrazit chyby, které jste při vyplňování „napáchali“, a v případě neznalosti se nemusíte dostat ve vyplňování v průvodci dál. S tímto modelovým příkladem byste ale vyplnění v průvodci MF měli bez větších problémů zvládnout. Jednotlivé daňové formuláře, včetně Průvodce ministra financí, najdete na serveru Měšec.cz.

Modelový příklad

Petr Novák pracuje jako soukromý zemědělec, v roce 2014 vydělal svou činností 845 000 Kč. Má uzavřeno životní pojištění, kde platí 2500 Kč měsíčně, a penzijní spoření, kde každý měsíc odvádí 2000 Kč. Zároveň také třikrát bezúplatně daroval krev, má potvrzení od zdravotnického střediska. Na domek, kde bydlí, má také hypoteční úvěr, kde na úrocích v roce 2014 zaplatil celkem 12 125 Kč. V domácnosti má manželku bez příjmů, která se stará o dvě děti – Jaroslava a Štěpána.

A kolik utratil jako podnikatel? V roce 2014 příliš neinvestoval, jeho prokazatelné výdaje dosáhly 185 200 Kč.

Řešení bez vyplnění formuláře

Petr měl poměrně vysoké příjmy oproti reálným výdajům, vyplatí se mu jako zemědělci použít 80% výdajový paušál – jeho výdaje tak dosáhnou 676 000 Kč, celkový zisk (základ daně) pak 169 000 Kč.

Pokud by měl vyšší prokazatelné výdaje, pak musí zvážit a vypočítat obě varianty – jak s výdajovým paušálem, tak bez výdajového paušálu, aby zjistil, zdali získá daňový bonus na své dvě děti – stát by mu tak vracel peníze. Jelikož však v tomto případě využívá výdajový paušál, bohužel si slevu na děti a na manželku uplatnit nemůže

Za penzijní spoření zaplatil ročně 24 000 Kč, což znamená, že bude moci využívat jak státních výhod, tak si bude moci od základu daně odečíst 12 000 Kč. Za životní pojištění ročně zaplatil 30 000 Kč ročně, bude však moci využít jen 12 000 Kč. Za darovaní krve si bude moci odečíst dalších 6000 Kč. Za úroky z hypotéky si bude moci odečíst dalších 12 125 Kč. Veškeré odpočty prokáže dokumenty či potvrzeními.

Celkové odečitatelné položky tak dosáhnou 42 125 Kč, které odečte od základu daně 169 000 Kč, získá tak 126 875 Kč, částku zaokrouhlí na stovky dolů, dostane 126 800 Kč. 15% daň z této částky dosahuje 19 020 Kč. Po odečtení slevy na poplatníka (24 480 Kč) bude daň nulová.

Dividendy z akcií nijak řešit nebude, neboť mu již přijdou zdaněné o 15procentní daň. Pokud by akcie prodal, měl na nich zisk a nedodržel tříletý časový test, bude muset příjem zdanit. Čtěte více: Zdanění akcií: Jak na časový test a dividendy?

Jdeme na samotné vyplnění

Na první stránce uvedeme základní údaje.

V úvodním listu vyplníme základní údaje.

Druhou stránku nemusíme vyplňovat, klikneme však na tlačítko „Příloha 1“.

Druhý list nemusíme vyplňovat, klikneme však na tlačítko "Příloha 1"

V příloze 1 poté uvedeme zemědělskou činnost a paušál, který využíváme (80 %). Vyplníme také příjmy, výdaje se doplní podle 80procentního paušálu. 

V příloze 1 uvedeme naší zemědělskou činnost a paušál, který využíváme (80 %).

V dalším listu doplníme odečitatelné položky (v tomto případě za životní pojištění, penzijní spoření, úroky z hypoték a darování krve).

V dalším listu doplníme odečitatelné položky (v tomto případě za životní pojištění, penzijní spoření, úroky z hypoték a darování krve).

Na další stránce se ve 4. oddílu dozvíme výslednou 15procentní daň bez slev na dani.

V 4. oddílu se dozvíme výslednou 15procentní daň bez slev na dani.

Na další stránce uplatníme jen slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Po odečtení daňových slev tak bude daň nulová (daňový bonus vzniká jen u dětí).

Doporučujeme však stejně údaje o manželce uvést pro případ, že dojde ke změně daňových zákonů (podobně jako u důchodců a slevy na poplatníka) a bude možné zpětně žádat o návrat této slevy. 

Ač zemědělec vyživuje manželku a má dvě dětí, tak vzhledem k tomu, že využívá daňový paušál, tak nebude moci tyto slevy použít. Znamená to, že standardně použijeme jen slevu ve výši 24 840 Kč na poplatníka. Výsledná daň tak bude 0. (Daňový bonus vzniká jen u dětí).

Na další stránce zemědělec uvede, že k daňovému přiznání přikládá 6 potvrzení ohledně odečitatelných položek, a to následovně: tři doklady či dokumenty od zdravotnického střediska ohledně darování krve, dále pak po jednom listu či dokladu ohledně zaplacených příspěvků za životní pojištění a jedno potvrzení ohledně zaplacených příspěvků na penzijní spoření. Posledním potvrzením je dokument o zaplacených úrocích na hypotéce. S výpočtem dílčího základu daně se tak bude jednat o 7 dokumentů.


Autor: Ministerstvo financí

Na další stránce vložíme samotné dokumenty či potvrzení, která dokazují dané daňové odpočty. Dejte pozor, neboť maximálně můžete vložit soubory s celkovou velikostí 4 MB. Průvodce přijímá také obrázky ve formátu JPEG, což znamená, že můžete jednotlivé dokumenty vyfotit a dále vložit jako obrázek, musí však být dostatečně čitelné.

skoleni_15_4

Jak bylo uvedeno v předchozím slidu, bude nutné také vložit jednotlivé dokumenty, které prokazují dané daňové odpočty. Zde vidíme jejich přehled. Dejte pozor, neboť maximálně můžete vložit soubory s celkovou velikostí 4MB. Průvodce přijímá také obrázky v JPG, znamená to, že můžete jednotlivé dokumenty vyfotit a dále vložit, musí však být dostatečně činitelné. V případě zemědělce Nováka je nutné také přidat 3 další přílohy, které potvrzují darování krve s datem odběru.

Na konci je protokol o chybách, vyplněné daňové přiznání lze rovnou odeslat prostřednictvím datové schránky, nebo si můžete vytisknout úplný opis DP a poté s ním zajít na finanční úřad.

Na konci je protokol o chybách, vyplněné daňové přiznání lze rovnou odeslat prostřednictvím datové schránky nebo si ho vytisknout.

Samotné vyplňování také najdete v následující fotogalerii. 

Daňová poradna

Potřebujete poradit s daňovým přiznáním? V daňové poradně serveru Podnikatel.cz vám odpovídá Jan Molín, daňový poradce a partner poradenské společnosti MIVO s.r.o., která poskytuje služby v oblastech vedení účetnictví, vedení mzdové a personální evidence a daňového poradenství.

Jan Molín zároveň přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze na katedře finančního účetnictví a auditingu (Fakulta financí a účetnictví) a je zkušebním komisařem Komory daňových poradců České republiky pro kvalifikační zkoušky nových daňových poradců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).