Hlavní navigace

Jak vratké jsou odměny u půjček za řádné splácení?

18. 12. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Když budete splácet půjčky včas, můžete si vysloužit zpět nějakou tu výhodu. Pokud ale uklouznete, můžete přijít o celý bonus. Jak přísné jsou podmínky u jednotlivých půjček?

Řada bank a také pár nebankovních věřitelů už nabízí půjčky, které vás nějakou formou odmění za řádné splácení. Toto dobrodiní je ale samozřejmě podmíněno přísnou morálkou u splácení. Pokud se zpozdíte, nedostanete nic.

Výhoda většinou až na konci

Nejčastěji věřitelé odměňují poctivě hrazené splátky vrácením části prostředků zpět. Často si ale na výhody musíte počkat, dopředu vám je nikdo nedá. Air Bank například odpouští poslední splátky úvěru, Sberbank zase odměnu vyplatí pouze, pokud nesplatíte půjčku předčasně. 

Je to logické. Pokud už se banka připraví o část zisku, který vám vrátí, chce si střežit ten zbytek, který pramení převážně ze zaplacených úroků. Pokud byste zaplatili úvěr předčasně, banka přijde o další část výnosů, ale poplatek za předčasné splacení si kvůli ustanovení zákona o spotřebitelském úvěru nemůže naúčtovat nijak vysoko.

Podle § 15 odst. 3 zákona o spotřebitelském úvěru výše náhrady nákladů za předčasné splacení nesmí přesáhnout 1 % z předčasně splacené částky, pokud přesahuje doba mezi předčasným splacením a sjednaným koncem spotřebitelského úvěru jeden rok. Pokud je tato doba kratší než rok, nesmí výše náhrady přesáhnout 0,5 % z předčasně splacené částky.

Air Bank přepočítá úvěr s lepší sazbou

Nabízení odměn za řádné splácení odstartovala Air Bank se svou Půjčkou s odměnou. Ta nabízí, že pokud budete poctivě splácet, bude vám před koncem splatnosti přepočtena úroková sazba za celý úvěr od počátku na 9,9 % ročně a zbylé splátky, které tím ušetříte, vám banka odpustí. (O odměnu nepřijdete, ani když úvěr předčasně splatíte – opět se přepočítá zpětně od počátku s touto sazbou.)

Se splátkou se můžete zpozdit maximálně o 5 dní. Každé porušení platební morálky vás bude stát 20 % z bonusové sazby. Pokud se zpozdíte o 30 a více dní, ztratíte bonus celý.

Cetelem: věřitel odpustí až deset splátek

Za řádné splácení odměňuje v rámci své Osobní půjčky také Cetelem, vrácením až 10 splátek. Celková  odměna se odvíjí od výše splátky a délky splatnosti. Pořídíte-li zde úvěr se splatností na 25 – 48 měsíců, můžete získat zpět polovinu jedné splátky za každý rok. Při splatnosti od 49 do 120 měsíců můžete získat zpět celou splátku ročně. Při kratší splatnosti žádnou odměnu nezískáte. Konkrétní výši odměny můžete zjistit z kalkulačky na webu.

Pokud se ale opozdíte se splácením déle než 15 dnů nebo si splátku odložíte, za daný rok odměnu nezískáte.

Česká spořitelna: odměnu jen na spořák

Česká spořitelna představila Půjčku (i pro konsolidaci), která odměňuje za řádné splácení, relativně nedávno a nabízí ji jen do Štědrého dne, takže prakticky nejdéle ji lze sjednat 23. prosince. Maximálně můžete zpět přinést 57 000 Kč, této výše byste ale dosáhli pouze s půjčkou ve výši 700 000 Kč. 

Odměňování probíhá formou průběžného připisování 5 % z řádně uhrazené splátky na speciální spořicí účet, který se úročí 5 % ročně (tento spořicí účet je jen pomocným účtem, na kterém vám banka peníze zhodnocuje a se splacením úvěru zanikne). Celou částku bonusu získáte po doplacení úvěru. 

Získání bonusu není podmíněno nějakou minimální výší úvěru či délkou splatnosti, ačkoli čím déle řádně splácíte čím vyšší splátky, tím více se vám samozřejmě na pomocný „spořák“ připisuje. Pokud se opozdíte se splácením maximálně o 30 dní, banka vás potrestá tím, že nepřipíše bonus za daný měsíc. Pokud byste se ale opozdili se splátkou už dvakrát za sebou, přijdete o bonus úplně.

Vyplácenou odměnu si můžete namodelovat v kalkulačce na webu banky, konkrétní výše sazby ale bude záležet na vaší bonitě.

GE Money Bank zaplatí každou 12. splátku

Řádně splácejícím klientům banka zaplatí každou 12. splátku Expres půjčky. Výhodu ale mohou využít jen klienti s úvěrem na 100 000 Kč a více a smlouvou sjednanou do konce letošního roku.

Se splácením se můžete každý opozdit maximálně o pět dní. Pak přijdete o nárok na 12. splátku od banky za daný rok. Všechny další uhrazené splátky vám budou zapovězené v případě, že se opozdíte o déle než 30 dní nebo budete v prodlení se dvěma a více splátkami.

Home Credit vrátí splátky

Další nebankovní věřitel vrací 1 až 21 splátek podle výše úvěru a doby splatnosti Hotovostní půjčky. Jednu splátku vrátí za řádné splácení při úvěru ve výši 10 000 Kč na jeden rok. 21 splátek získáte zpět při řádném splácení úvěru minimálně ve výši 40 000 Kč se splatností na 84 měsíců.

S prodlením se můžete opozdit maximálně o 5 dní. V opačném případě se připravíte o všechny další odměny. Ty, na které už jste před tím měli nárok, ale neztratíte. 

Provident: sleva z úroku a poplatků

Společnost Provident nabízí ve dvou variantách produkt Sleva Plus. Mohou jej získat stávající zákazníci podle toho, jak dlouho už služby společnosti Provident využívají. 

Zákazník, který je u Providentu déle než rok a řádně splácí, má nárok na 30% slevu z úroku a poplatků (např. za sjednání úvěru či za služby obchodního zástupce, který si chodí pro splátky). Zákazník, který využívá služby Providentu tři a více let a též řádně splácí, může získat slevu ve výši 50 %. Nabídka platí i pro ty, kteří nyní nesplácejí půjčku od Providentu, ale od splacení jejich posledního úvěru (podmínka jednoho až tří let platí stále) uběhl maximálně jeden rok.

Sleva se ale týká pouze dalšího nového úvěru. Na ten stávající ji čerpat nelze.

Pokud byste pořídili nový úvěr a měli nárok na produkt Sleva Plus, o sjednanou výhodu už špatným splácením nepřijdete. 

Raiffeisenbank: tři měsíce bez úroků

Akční nabídka Raiffeisenbank s odměnou do padesáti tisíc korun skončila začátkem prosince. Nyní si můžete úvěr u Raiffeisenbank zlevnit jeho včasným splacením. Banka totiž nabízí Rychlou půjčku bez úroku během prvních třech měsíců. Akční nabídka platí při sjednání do 22. prosince 2014. Pokud ji tedy splatíte dostatečně rychle, nebude vás stát nic na úrocích a banka nenaúčtuje ani poplatek za předčasné splacení. Podle informací zákaznické linky je akce pro všechny, banka ji tedy neomezuje minimální výší úvěru nebo jinou podmínkou. Nutné je jen doložit příjem.

Pokud neplánujete úvěr splatit v prvních třech měsících, můžete si úrokovou sazbu snížit o 1 % současným sjednáním eKonta (v tarifu eKonto Mini nebo eKonto Komplet) v případě, že jste nový klient a převedete si sem od původní banky platební styk.

Podmínkou slevy z úroku je také váš podpis „Žádosti o změnu banky“, která je vzorovým dokumentem pro změnu banky dle Kodexu České bankovní asociace. Sleva z úrokové sazby je platná po celou dobu trvání úroku.

Sberbank: bonus na konci a jen pro některé

Sberbank odměnu klientům za řádné splácení FÉR půjčky stanovuje od 5 do 20 % úvěru podle délky splatnosti. Podmínkou je pořídit si zde úvěr minimálně na 50 000 Kč. Budete-li ho splácet tři roky, získáte zpět 5 % úvěru, maximální odměna ve výši jedné pětiny úvěru pak přísluší těm, kteří splácí osm let.

dan_z_prijmu

Abyste získali celý bonus, nesmíte se opozdit se splátkou. Pochybíte-li jednou s prodlením do 30 dnů, získáte na konci splatnosti jen půl bonusu. Další jakékoli prodlení vás o něj připraví úplně.

Když už se máte zadlužit, vybírejte alespoň ty produkty, které nabízejí oproti ostatním něco navíc. Před tím, než se ale někde uvážete, nastudujte si podrobně podmínky, aby výhody stály za to vzhledem k základním podmínkám úvěru. Často je totiž bonus zajímavý až výměnou za velkou půjčku a velké přeplácení kvůli dlouhé splatnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).