Hlavní navigace

Jak ušetřit za složenky

26. 2. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Existuje jednoduchá cesta, jak se dá ušetřit za složenky, ale i za placení mnoha trvalých příkazů - SIPO. Co to vlastně znamená a jak funguje? Proč je SIPO o tolik výhodnější?

Složenky Inkasa Plnící schránky po Okraj nebo raději SIPO?

To to ale zase uteklo – další měsíc za námi a plné poštovní schránky před námi! Je tu začátek dalšího měsíce a schránky se plní nejen různými dopisy, pohledy či letáky, ale mnohdy i velkým množstvím různých složenek za všemožné služby, které zajišťují praktický chod našich domácností. Je tu platba za plyn, elektřinu, rozhlas, televizi, nájemné… Nic na plat, zaplatit se musí – jinak to nejde. Existuje však cesta, díky níž se dá počet složenek v našich schránkách snížit prakticky na minimum.

Jde to dokonce velmi jednoduše. Řeč je o službě SIPO – klasickém, ale ne všem známém hromadném způsobu placení za elektřinu, nájemné, vodu a jiné služby. Doslova jde o Soustředěné Inkaso Plateb Obyvatelstva neboli měsíční inkaso pravidelně se opakujících plateb. Jeho prostřednictvím můžeme hromadně provést platbu např. u poplatků za dodávky elektrické energie či plynu, nájemného za byt, poplatků za rozhlasové a televizní přijímače (pro veřejnoprávní televize!), předplatné tisku či telekomunikačních poplatků, ale i dalších plateb jako jsou například poplatky za kabelovou televizi, vodu či komunální odpad.

Pro každou tuto službu bychom mohli v našich poštovních schránkách pravidelně nalézat individuální složenky, s každou z nich jít zvlášť na nejbližší poštu a zaplatit ji. A nebo jednorázově podstoupíme pár kroků navíc, prohodíme pár slov navíc, napíšeme pár písmen navíc a pak ve schránce příští měsíc najdeme v nejlepším případě jen jedinou složenku, kterou zaplatíme všechno naráz.

Jak na to
Podívejme se na případ, kdy službu SIPO nevyužíváte. Co zřízení SIPO vlastně obnáší – časově i finančně? Nejjednodušší cestou jejího zřízení je nejspíše návštěva vaší dodací pošty, kde si u příslušného okénka vyžádáte a vyplníte formulář o zřízení služby SIPO – respektive o přidělení spojovacího čísla plátce SIPO. Přidělení onoho spojovacího čísla probíhá pak již automaticky a přijde vám poštou.

Druhou možností, jak lze získat spojovací číslo služby SIPO, je vaše osobní návštěva tzv. „kontaktního místa“, které se nalézá však jen ve větších českých městech (viz tabulka č.1). I zde je však nutné vyplnit jednoduchý formulář, po jehož vyplnění na místě obdržíte potvrzení o přidělení vašeho spojovacího čísla.

Kontaktní místa v ČR, příklad z celkového počtu 63 míst

Tabulka č. 816
Město Adresa Telefonní číslo
Praha 1,2,3,8,9 Jindřišská 14 221 131 700
Praha 5,6,7 Kafkova 19 221 131 700
Praha 4,10 Na strži 42 261 004 700
Brno Poštovská 3/5 542 153 256
České Budějovice Nemanická 16 387 010 372–6
Jičín Šafaříkova 142 493 585 120
Liberec nám. E. Beneše 559/28 485 108 919
Plzeň Baarova 13 377 211 630–5
Olomouc Horní nám. 27 585 523 276–77
další – viz Zelená linka České pošty 800 104 410

Po získání spojovacího čísla musíte doslova oběhat všechny společnosti a organizace, kterým platíte každý měsíc stálé platby, a na jejich podatelnách zažádat o budoucí provádění plateb pomocí služby SIPO.

Celý systém navíc potřebuje také nějaký čas, aby vaši platební změnu zaregistroval. V prvním měsíci po obdržení čísla i absolvování celé „cesty změny“ se může stát, že obdržíte jak sdruženou složenku SIPO, tak některou ze složenek jednotlivých organizací (jejich vlastní složenky). Vše má totiž svůj čas – včetně vyřizování všech změn, při kterých chtě nechtě dochází někdy k duplicitám. Když si v této fázi vše dobře ohlídáte, neměl by vám tento transformační šum nikterak uškodit. Zaplaťte tedy složenku SIPO a platby, které ještě nezahrnuje, zaplaťte zvlášť. V dalším měsíci by se už na složence SIPO měly objevit všechny požadované platby.

Jak se SIPO platí
Jestli vám však vadí již samotný fakt, že ve vaší schránce nacházíte jakoukoli složenku, i když jde o složenku SIPO, pak existují i jiné způsoby platby za předem uvedené služby.

Vedle již zmíněné inkasní složenky (bezplatné) placené na poštách, kterou v praxi využívá stále ještě většina obyvatel České republiky, můžete využít platbu v hotovosti prostřednictvím vašeho doručovatele. O tu ovšem musíte předem zažádat na vaší poště a vždy platit k inkasní částce 3 koruny navíc.

Poslední možností je bezhotovostní platba prostřednictvím banky, u které máte zřízený svůj účet. V bance po vás budou chtít především inkasní číslo, které je vždy uvedeno na inkasní složence. Při bezhotovostním způsobu placení je ale třeba zvážit a stanovit si určitý limit, který by tvořil horní strop peněžní částky, která by určovala, kolik maximálně může být z vašeho účtu na inkaso bankou poukazováno. Tuto limitu je třeba volit podle toho, jaké výše asi mohou dosáhnout vaše pravidelné měsíční platby. Je velmi rizikové stanovovat si tuto hranici příliš nízko – přece jenom nejsou vaše platby každý měsíc identické, někdy spotřebováváte elektrické energie více, jindy voláte častěji než jindy, a každá změna limitu se platí.

skoleni_15_4

Kolik bezhotovostní platba SIPO stojí? K poplatkům za zavedení, změnu a zrušení, které jsou uvedeny v tabulce (uvedeno pro běžné účty; některé banky nabízejí i balíčky služeb, kde je služba SIPO poskytována zdarma), musíte připočíst i poplatek za účetní položku. Díky tomu, že se jedná o sdruženou platbu, vám však bude tento poplatek naúčtován pouze jednou – což vás vyjde levněji, než kdybyste platili každou službu zvlášť (ať už převodem z účtu nebo nedejbože na poště).

Tabulka č. 817
Banka Poplatky SIPO
  Zavedení Změna Zrušení
Česká spořitelna 0 Kč 30 Kč 30 Kč
ČSOB * 0 Kč 30 Kč 30 Kč
eBanka ** 0 Kč 30 Kč 30 Kč
GE Capital 0 Kč 30 Kč 30 Kč
HVB *** 50 Kč 0 Kč 0 Kč
Komerční banka 60 Kč 60 Kč 60 Kč
Raiffeisenbank 0 Kč 30 Kč 30 Kč
Volksbank 0 Kč 30 Kč 50 Kč
Živnostenská banka 10 Kč 30 Kč 30 Kč


* na lince 24 – zdarma
** přes internet zdarma; pomocí telefonního kanálu + 20 Kč
*** u konta Komfort zdarma

Využíváte SIPO?

  • Ano.
    56 %
  • Ne, ale začnu.
    24 %
  • Ne, a nezačnu.
    20 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).