Hlavní navigace

Jak ušetřit za hromadnou dopravu

12. 4. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dopravní podniky jsou státem dotovány (tedy z našich daní) a díky tomu mají samozřejmě monopolní postavení. Nemůžeme proto jednoduše začít jezdit s jinou hromadnou dopravou. Jak se ale DP chová ke klientům, kteří mu za služby platí? Nenechte se okrádat!

Jenom dva příklady.
První případ, který mě ještě nechal klidným, jelikož mě příliš nepostihl, byl se zavírací dobou. V Brně, kde je mimochodem nejdražší jízdné v republice, je jen jedna pobočka DPMB, kde mají otevřeno až do 6 hodin. (Proč by také měli otevřeno déle, když přece po páté hodině nikdo z práce nechodí.) Logicky tam tedy před 18 hodinou byla fronta. Jaké však bylo moje překvapení, když pracovnice DPMB (dotovaného z našich daní) 10 min. před šestou zamkla dveře s odůvodněním, že je tam již dost lidí a v 18:00 musí být již všichni venku! DPMB se tedy ke klientům, kteří jí chtějí dát své peníze, chová opravdu „tržním“ způsobem.

Druhý příklad je stejně zajímavý, avšak zde již DPMB evidentně porušuje zákon. I když jsem majitelem předplacené čtvrtletní jízdenky, zrovna jsem ji neměl s sebou. Jelikož jsem však loajálním klientem hromadné dopravy, i přesto jsem si „cvaknul“ jízdenku, kterou jsem ještě měl. Za mou poctivost mě DPMB bohatě „odměnil“. Samozřejmě, tipujete dobře… potkal jsem kontrolu jízdenek! Od té jsem se dozvěděl, že moje jízdenka je neplatná. Od 1. ledna má DPMB jízdenky nové a ty staré neuznává! Jízdenku vám za novou nevymění – to kupodivu ani ze zákona nemusí. Zrušit ale její platnost, pokud není na jízdence samotné nijak omezena, mu zákon již nedovoluje! DP samozřejmě může měnit své tarify. Pokud však je na jízdence napsáno, že se řídí tarifem platným k 1.1.2000, tak je jízdenka platná i teď, když už tarif platný není. Jízdenka je totiž platná v případě, že odpovídá tarifu na ní uvedeném bez ohledu na to, zda již existuje tarif nový.

skoleni_15_4

Nenechejte se tedy okrádat dopravními podniky a staré jízdenky klidně používejte! V případě, že bude DP trvat na svém, pošlete mu dopis s právním rozborem, dokazujícím vaše práva. Můžete se také obrátit na českou obchodní inspekci nebo ombudsmana.

Poznámka: Autor je poradcem http://www.sepnet.cz/.

Máte ještě jízdenky platné podle neplatného tarifu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).