Hlavní navigace

Jak ušetřit při studiu na platbách do zahraničí?

23. 10. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Stále více studentů má možnost cestovat do zahraničí, ať už v rámci pobytových programů, anebo jen tak na zkušenou a za praxí. Jak takové cesty zvládnout finančně a neplatit za bankovní poplatky?

Studentský život je možná bezstarostný, ale určitě ne levný. O to více to platí pro studenty, kteří se rozhodnou získat zkušenosti v zahraničí. Bez stipendií, grantů či bez podpory rodičů by většina studentů na svou zahraniční misi jednoduše neměla. Nákladné bývá nejen školné a ubytování, ale i běžné životní náklady. Spousta peněz navíc padne na poplatcích, které si banky počítají za výběry z bankomatů nebo za převody peněz mezi českými a zahraničními bankami. A to často zbytečně.

Zaplatit koleje na zahraniční účet nebo si vybrat z bankomatu hotovost může stát i několik set korun měsíčně. Odjedete třeba na výměnný program Erasmus na jeden semestr do většího města a již během prvních dnů vás čekají nemalé výdaje. Škola vám sice sdělí číslo účtu pro bezhotovostní platby, ale pokud nebudete platit eurem, poplatky za převody jsou vysoké, v průměru okolo 250 Kč.

Levné výběry z bankomatů

Ani výběr hotovosti z bankomatu není zrovna levná záležitost. U většiny českých bank se cena jednoho výběru v zahraničí pohybuje od 80 do 100 Kč, většinou se účtují i procenta z vybrané částky. Ať chcete, nebo ne, občasným výběrům z bankomatů se prostě nevyhnete. Jedete-li studovat cizí jazyk do exotických zemí, může se vám také stát, že výběry z bankomatu budou limitované, například 100 USD za den, resp ekvivalent, a pak už vám nic jiného, než vybírat a vybírat, stejně nezbude. Pokud však cestujete po Evropě, dívejte se po bankomatech mateřské skupiny vaší banky. Například klienti České spořitelny mají zvýhodněné výběry z bankomatů Erste Group, podobně jsou na tom klienti UniCredit Bank a její finanční skupiny.

Existují světlé výjimky, například za výběr z bankomatů v zahraničí neplatí majitelé studentského eKonta od Raiffeisenbank a eKonta Premium, za 9 Kč má výběry Equa bank, za nulu až 35 Kč vybíráte s kartami mBank.

S platebními kartami některých bank se dá výrazně ušetřit, pokud vás ale nestihne překvapení v podobě zablokované karty. To přitom není žádná výjimka, stačí, že banka bude výběr z bankomatu považovat za podezřelý. V tom okamžiku jste najednou bez peněz a musíte s českou bankou řešit, jak kartu odblokovat.

Jak se takovým starostem vyhnout? Vozit si z domu velkou hotovost a ukládat ji pod peřinu není zrovna ideální řešení, zvlášť když stipendium na účtu přibývá postupně nebo vám rodiče posílají peníze po částech, třeba jednou měsíčně.

Zapamatujte si

  • Česká spořitelna má zvýhodněné výběry v rámci bank skupiny Erste (6 Kč za výběr).
  • UniCredit Bank má totéž v rámci skupiny UniCredit Group (0–5 Kč za výběr).
  • Raiffeisenbank má všechny výběry v cizině bez poplatků u eKonta Premium.
  • Equa bank si za výběry z bankomatů v cizině naúčtuje 9 Kč.
  • S kartou mBank jsou výběry v cizině za 0–35 Kč.
  • Se Zuno Bank u Účtu Plus (0–68 Kč měsíčně) můžete mít výběry z bankomatů bez poplatků.

Zahraniční platby z banky jsou drahé

Pokud po vás či vašich dětech vyžaduje zahraniční škola převod peněz na účet a vy chcete využít převod z vašeho bankovního účtu, počítejte s tím, že to nějakou korunu stát bude. Při platbách v rámci eurozóny se připravte na častý paušální poplatek okolo 200–250 Kč. Světlými výjimkami je mBank (0 Kč) a Fio banka (50 Kč).

Pokud ale potřebujete platit v jiných měnách, sáhnete do kapsy podstatně hlouběji. Pak je důležité dohodnout se s příjemcem peněz na rozdělení platby. Zcela běžné bankovní poplatky za takový převod jsou 1 % z částky, minimálně 250, maximálně 1500 korun. Bude-li po vás příjemce platby požadovat, aby výdaje za převod šly výhradně na váš vrub (tzv. OUR platba), vaše česká banka vám zpětně doúčtuje poplatky, které si účtuje banka příjemce. Ty se běžně pohybují okolo 20–40 EUR/USD. Taková zahraniční platba se už může pořádně prodražit. Světlou výjimkou je Air Bank, která si za neeurovou platbu vezme paušál 100 Kč.

Zapamatujte si

  • Levné europlatby má mBank (0 Kč), Fio banka (50 Kč) a Zuno Bank u Účtu Plus (0 Kč).
  • Levné platby v neeurové měně má Air Bank (100 Kč) a Evropsko-ruská banka (min. 100 Kč).

Jak bankovní poplatky přelstít

Existují jednoduché alternativy, jak neplatit vysoké poplatky za převod peněz do ciziny. Pokuste se s tamní školou dohodnout na platbě kartou. Je to v podstatě nejjednodušší způsob, jak poslat z Česka peníze na zahraniční účet. Platba kartou je bez poplatku, jste vystaveni jen kurzovým maržím.

Pokud neuspějete, pošlete peníze přes mezinárodní platební systém. Těch je několik. Studujete-li vy nebo vaše dítě v Anglii či Německu, můžete přes platební systém MoneyPolo, provozovaný britskou společností Mayzus Financial Services, převést peníze na účet školy i bez poplatků. Při převodech do jiných zemí také neproděláte, protože se účtují procenta z převáděné částky, které jsou běžně do tří procent. Takto můžete posílat peníze nejenom na bankovní účty škol či platit za služby v zahraničí, ale i průběžně posílat peníze svým dětem, které si je jednoduše vyzvednou v tamní pobočce.

Další jsou známé klasické hotovostní platební systémy fungující pod značkami MoneyGram a Western Union. Ty nabízejí hotovostní transakce rovněž během několika minut, ale za cenu výrazně vyšších poplatků.

Renomované platební systémy mají po světě několik tisíc poboček. Vaše děti, resp. vy jako studenti, se tak vyhnete drahým poplatkům za výběr z bankomatů, anebo můžete peníze poslat okamžitě, jsou-li nezbytné. Peníze můžete poslat přes internet nebo z místní pobočky platebního systému. A co je hlavní, ten, komu peníze posíláte, si je může vybrat za 15 minut po jejich odeslání, a to v kterékoliv části světa.

dan_z_prijmu

V Česku ne příliš známou službou je další britský platební systém TransferWise od stejnojmenné společnosti. Společnost nemá pobočky, platby probíhají prostřednictvím webového rozhraní a systém je posílá přímo na bankovní účty. Zaslání 1000 britských liber na bankovní účet vás vyjde na cca 152 Kč, ale TransferWise zatím nepodporuje české koruny, takže platba prostřednictvím jiné měny znamená další kurzovní zátěž.

Zapamatujte si

  • Rychlé platby do 15 minut můžete provést na pobočkách platebních systémů MoneyPolo, MoneyGram a Western Union.
  • MoneyPolo umí peníze převádět i bezhotovostně přes webové rozhraní, účty má v České spořitelně, ČSOB a Raiffeisenbank. Pro posílání peněz přes web je nutné projít identifikací.
  • Za převod cca 30 000 Kč/1000 GBP zaplatíte tyto poplatky:
  1. MoneyPolo: 0 Kč při použití webového rozhraní, 900 Kč na pobočce
  2. MoneyGram: 1150 Kč Kč na pobočce
  3. Western Union: 1467 Kč na pobočce

Závěrem

Ideálním řešením, se kterým je vhodné vyrazit za studiem do zahraničí, je kombinace služeb bankovních i nebankovních institucí. Pro zasílání plateb mezi českými účty se samozřejmě vyplatí standardní bankovní převody. Pokud máte jistotu, že s kartou budete moci platit vždy a ve všech koutech světa, a nebojíte se krádeže nebo podvodů, můžete se při placení u obchodníka spolehnout i na standardní platební kartu od české banky. Pokud potřebujete hotovost a nechcete platit poplatky za výběr z bankomatu, využijte systém mezinárodních peněžních převodům, se kterými si můžete vyzvednout peníze na partnerských pobočkách kdekoliv na světě a pouhou čtvrt hodinu poté, co vám je například příbuzní pošlou z České republiky. Při zaslání menší částky nebankovní převod stojí většinou méně než u bank, mezi některými destinacemi to jde dokonce i bez poplatků, nebo s minimálními poplatky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).