Hlavní navigace

Názory k článku Jak snížit náklady za nemocniční poplatky

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2008 9:35

    anonymní
    jelikož máme v rodině závažně nemocné dítě, které bývá 4x do roka na 14 dní hospitalizováno ve FN Motol, zajímalo by mne, jestli pojištění ČP zdraví je i pro takovéto chronické pacienty, jestli je doba a četnost hospitalizací nějak omezena či zda neexistuje nějaká doba, po kterou pacoš nesmí býti hospitalizován od okamžiku uzavření pojistky. Počítám, že hospitalizace nás vyjdou minimálně na 1260 Kč ročně, k tomu doplatky za léky, za vyšetření, za recepty... Ono se to nasčítává, když s ním ještě jezdíte po vyyšetřeních nebo jste s ním občas doma a čerpáte § (jen se divím, že i tady ODS neudělala první tři dny z devíti dnů zdarma - ale co není, může v rámci sjednocení pravidel a dalších chystaných "úspor" přijít) a i po malých částkách to za rok dělá pěkný peníz. Nebereme každý 30 čistého, a tak by se nám to za 84 Kč ročního pojistného vyplatilo. Ale jelikož pojišťovny neslouží k zajištění potřeb nemocných či omezení tvrdosti zákonů, ale k vytváření zisků, bude v tom pro nás určitě nějaký háček.

    Jinak se musím pousmát nad návody některých "odborníků", jak snížit náklady na zdraví. Třeba ať si necháváme psát více balení léků na recept - když mohou být 3 balení a děcko to bere skoro na palety. Ministerstvo se již ale nechlubí tím, že se vyrábějí koncentrovanější podoby léků, které se sem však nedováží a tak dítě musí brát k jídlu doslova plnou hrst léků, které by se daly scvrknout na daleko menší objem. A pak by samozřejmě spotřebovalo i menší objem a počet receptů by byl nižší. Ale to by byl zase pro zdravotnictví výpadek v příjmech, že bychom zaplatili několikrát o 30 Kč za recept méně, a to není žádoucí.
  • 12. 2. 2008 10:25

    PF (neregistrovaný)
    Tu pojistku by s Váma asi z nějakých jasných důvodů pojištovna neuzavřela. Nevím jak je to přesně, ale třeba ta pojistka na marodění má takovou podmínku, že nemůžeš dostávat při nemoci víc peněz, než když pracuješ.
  • 12. 2. 2008 11:00

    anonymní
    vzhledem k tomu, že se jedná o dítě, které není zatím výdělečně činné, tak se nám nejedná o pojistku na marodění (hospotalizaci - ušlý výdělek), ale právě na úhradu Julínkových nových poplatků. Dětský přídavek okolo 360 měsíčně to jistě v pohodě vykompenzuje ...
  • 12. 2. 2008 16:02

    jezevec (neregistrovaný)
    asi byste teda radši nechali dítě zdechnout, než mu přidat na doktora?
    buďte zatraceně vděční, že dnešní doba umožňuje metody léčby, o kterých se před dvaceti lety nikomu ani nezdálo - za komunistů by na léčbu vašeho dítěte prostě "nebyly devizy", a hodný bolševik by vám dal zadarmo acylpirin a potom vyplatil pohřebné.
    jestli vám tech pár tisícovek nestojí za to že vaše dítě přežije - no taxním do té nemocnice nechoďte, ono chcípne zadarmo, a vy budete mít ty peníze.
  • 12. 2. 2008 16:14

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    "že dnešní doba umožňuje metody léčby, o kterých se před dvaceti lety nikomu ani nezdálo" - a za to máme být vděčni ODS nebo prostému lidskému pokroku (BTW doporučoval bych hru Civilization, pokud byste by ji ovšem byl schopen pochopit)?
  • 13. 2. 2008 17:08

    Flasi (neregistrovaný)
    To je vtip, že? Argumentovat počítačovou hrou o řízení civilizace, žejo? Pochopitelně za to musíme být vděčni tomu, že tady už nevládnou komunisti a všem stranám, které se na transformaci podílely (tedy i ODS). Jde o to, že dneska se tady léčí víceméně stejnýma metodama, jako třeba v Německu nebo Rakousku (pro pomalejší - metodama - to neznamená, že naše nemocnice předepisují stejně drahé léky, nebo kupují přístroje stejné cenové kategorie jako na západě). Zatímco za komunistů se tady léčilo metodama, tak 10-20 let zpátky (podle oboru) a pokud náhodou byly nějaké metody ne evropské úrovni (např. se tu režim strašně chlubil transplantacemi srdce), tak se z finančních důvodů dělalo jenom minimum zákroků (tím už se ovšem nikdo nechlubil). Dneska si prostě mohu vybrat, jestli chci téměř evropský standard za veřejné pojištění, nebo i světovou špičku někde v cizině za ohromné peníze (když je mám). Za komunistů si nikdo vybrat nemohl a rodičům se ani neřeklo, že kdyby bylo víc peněz, tak dítě mohlo žít.
  • 13. 2. 2008 23:40

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    Á, pán evidentně nic nepochopil, takže příznivec, a nejspíš i člen ODS, Zlatí komunisti, u těch se občas vyskytl i někdo se zdravým rozumem. Nehodlám nadále házet perly sviním. HOWGH.
  • 12. 2. 2008 16:57

    web (neregistrovaný)
    Ty jsi taková zrůda! Zrovna tak, jako ty krysy, co tady vládnou. Necháte děti pochcípat, když jejich rodiče nebudou mít dost peněz na léčbu. Jste ještě horší než komunisti.
  • 12. 2. 2008 17:39

    anonymní
    Lidumile, co ti brání namísto nadávání jít platit zdravotní péči všem, co na ní nemají? Nebo jsi snad taky zrůda-krysa, co nemá problém si platit připojení k netu, ale aby přispěla na zdravotní péči chudákům (třeba v třetím světě), kteří tam chcípají, jí ani nenapadne?
  • 12. 2. 2008 20:36

    web (neregistrovaný)
    Tos myslel vážně, že bych měl platit zdravotní péči všem, kdo na ni nemají?
    Paní slušně popsala problém, a ta zrůda jí poradila, ať nechá své dítě chcípnout, když nemá na doplatky. Na to se nedalo reagovat jinak. Já po jezevci nechci, aby někomu něco platil, ale když k problému nemá co říct, tak ať drží hubu.
  • 12. 2. 2008 23:48

    jezevec (neregistrovaný)
    velmi se mýlíte. paní popsala problém stylem jakoby očekávala že je všechno zadarmo a že všichno ostatní jsou povinni jí platit její náklady.

    na to jezevec odvětil, že snad je lepší svojemu dítěti zaplatit pár tisícovek, a umožnit mu přežití, což je obrovský výdobytek dnešní doby (nikoli nutně zásluhou ODS, ale zcela nezbytně zásluhou toho že komunisti poodešli zptátky do prdele) - než ho nechat chcípnout jako za komunistů, protože si nesmíte koupit a nesmíte zaplatit, a nesmíte ani za hranice, nesmíte si vybrat doktora ani nemocnici, a nesmíte si připlatit za lepší léky.
    jinak ano správná poznámka - kdo ješí že nemá kilo na léky pro vlastní dítě, zajímalo by mně z čeho platí (m.j.) internet.
  • 13. 2. 2008 18:36

    anonymní
    V dobe, kdy v USA je nedostatek lekaru, ale aby se nereklo, tak odmitaji v dobe krize pomoc z Kuby, jsou Vase nazory dosti zastarale, mily pane.
  • 13. 2. 2008 15:42

    anonymní
    Zdaleka ne vždy s jezevcem souhlasím (viděl bych to na maximálně polovinu jeho příspěvků), ale principiálně má pravdu, byť to napsal dost neslušně. Paní si tu přišla postěžovat, co jí léčba dítěte stojí. Chápu, nikomu se nechce platit. No a co čeká za řešení? Jedno řešení, čili "bezplatné zdravotnictví ála komunisti", již jezevec nastínil. Pokud se shodneme na tom, že komunistické zdravotnictví ne, tak jak to tedy řešit? Kdo to má za tu paní nebo její dítě platit? Vy se zdráháte, tak určíte nějakého milionáře, co má pěnez na rozdávání a rád to za ostatní cvakne? Jak byste to chtěl řešit tedy jinak, bez urážek, napadání a ironie?
  • 13. 2. 2008 18:39

    anonymní
    jiste, vzdy je jednodusi zkasnout rodice nebo i deti, nez zatlacit tam, kde skutecne penize unikaji do cerne diry tj. napr. do pojistoven a farmaceutickych spolecnosti
  • 13. 2. 2008 21:46

    anonymní
    Výborně, aspoň nějaký konkrétní návrh. Jakým způsobem chcete na ty framaceutické společnosti zatlačit? Obávám se, že jinak než socialistickým stanovením státních maloobchodních cen to nepůjde. U pojišťoven nápodobně.
  • 13. 2. 2008 18:41

    anonymní
    Ještě něco, on už se z údajného regulačního poplatku stal poplatek normální, spotřební ? ODS a její příznivci už sundávájí maskáče ?
  • 13. 2. 2008 21:44

    anonymní
    To nevím, mezi příznivce ODS se neřadím. Chápu, že pro socky je kdokoliv s nekomunistickým myšlením ODSák, věřte však, že v praxi to tak nebývá.
  • 15. 2. 2008 14:33

    anonymní
    ono stačí, že k tomu podstatnějšímu z příspěvku, jsi jako spravný soudruh z ODS, raději pomlčel...
  • 18. 2. 2008 11:00

    anonymní
    ODeSáci jsou většinou překabátění komunisté, takže se pro ně oslovení soudruh náramně hodí! Kromě toho ODS používá totalitních metod, které sama u komunistů odsuzovala.
  • 18. 2. 2008 13:26

    anonymní
    Čistě matematicky "většina > 50%". Moc se o ódéesáky nezajímám, ale velmi pochybuji, že by jich opravdu byla většina. Ale možná v ODS máš většinu ze svých bývalých spolustraníků a z toho pramení tvoje frustrace. Zkus si přečíst nějakou hezkou knížku nebo se jen projít po lese a třeba se ti zvedne nálada, rudý gentlemane.
  • 18. 2. 2008 15:16

    Alena (neregistrovaný)
    Máte pravdu, že je v ODS řada bývalých straníků. V naší městské organizaci je naprostá většina členů ODS původem z KSČ, vyjma těch mladších, co zkrátka v KSČ už být nestihli. Ale nějak si nepamatují minulost. Když jedné bývalé soudružce připomenu, jak mne před listopadem verbovala do strany a já se vymlouval, že na to ještě nejsem řádně připravený, tak neví, o čem mluvím. Jen to tykání ji zůstalo. Další, dnes uvědomělá pojišťovací údernice, chtěla aktivně těsně před listopadem zavádět před pracovní dobou politické 5ti nebo 10ti minutovky. Rovněž se nepamatuje.

    Já osobně si více vážím těch, co své ideologii věří stále, většinou nejsou prospěcháři či sobci a pro druhého by udělali více než pro sebe. U překábětěných ODSáků se bojím, že kdyby se u nás jednou k moci dostal Hitler, rychle by opět převlékali kabáty ...
  • 19. 2. 2008 8:36

    Phil (neregistrovaný)
    Nějak se mi zdá, že Hitler už tady někdy vládne. Jen se skrývá pod přezdívkou "demokracie".
  • 13. 2. 2008 22:23

    web (neregistrovaný)
    To jako že do minulého roku tu bylo komunistické zdravotnictví? Paní teď musí platit víc kvůli novým poplatkům a pojištění, o kterém byl článek, ji v tom zřejmě nepomůže. Pak si postěžovala, že levnější balení léků se sem nevozí. Nic opovrženíhodného nenapsala, její stížnosti jsou oprávněné, takže jí buď poraďte, nebo to přeskočte, když vás její problém nezajímá.
    A co čeká za řešení? Třeba návrat k tomu, co tu bylo posledních 15 let, nebo alespoň civilizovanější systém poplatků jako v západní Evropě, kde děti a sociálně slabí nedoplácejí u lékaře nic.
    Kdo to má za tu paní nebo její dítě platit? Dost divná otázka. Ona je povinně pojištěna, takže platila a platí, je-li na mateřské, platí za ni stát (tak jako za všechny v podobné situaci).
    Pořád nechápu, co vidíte za problém, proč hledáte někoho, kdo by měl platit za ni.
  • 14. 2. 2008 12:06

    anonymní
    A co jí kurník mám poradit? Já vycházím z velmi jednoduché logiky. Pokud člověk chce jakokouliv službu (a je jedno, zda je to ono vykouření, ve kterém se tu rozplývá Tomáš Marný, umýt auto nebo ošetření od doktora či hospitalizace v nemocnici), je vcelku logické, že tato poskytnutá služba něco stojí. Tzn. někdo jí musí zaplatit. Zatím totiž absolutní většina z nás pracuje za peníze a nikoliv pro dobrý pocit z pomoci bližnímu. Vy a podobně smýšlející nějak nechápete, že NĚKDE se ty peníze vzít musí. Na tom se doufám shodneme.

    Druhá věc, ze které vycházíme, je trvalý a dlouhodobý nedostatek peněz ve zdravotnictví. Pokud je to pro vás novinka, doporučuji projít archívy médií tak 10 let zpět.

    No a teď se s tím KONEČNĚ něco začalo dělat a lidé jako ta paní začnou skuhrat. Předpokládám, že podobně skurá na benzínce, když zdraží benzín,rozčiluje se před supermarketem, že chleba opět podražil nebo nadává pojišťovně, že povinné ručení je letos zase dražší. Mně takoví skuhralové vadí. Minimálně proto, že očekávají, že náklady za ně bude platit někdo cizí. To je docela sprostý životní postoj. Kdyby ona paní jen vysvětlila, že toto pojištění pro ní nebude, fajn. Ale výlev, jak bude platit tohle a támhle a že tady neušetří, to fakt není na místě.

    Pokud paní čeká návrat 15 let zpět, nedočká se. Já bych taky rád tankoval benzín za 20Kč jako v roce 93 a ne za 32Kč jako včera. Budu kvůli tomu hudrat do diskuzního fóra? K čemu by mi to bylo? Abych si ulevil nebo ostatní viděli, jaký jsem chudák? Žádné řešení nenabídnu, akorát všem sdělím, že mě cestování autem zase bude stát víc?

    V tom vidím problém. Někdo má něco platit, navíc za služby, které objektivně spotřebovává. Hledám někoho, kdo to bude platit za ní, protože ty peníze potřeba jsou a ona, jak jsem z hudrání vyrozuměl, je platit nechce. Nebo o čem jiném než o penězích to pořád dokola je?

    Apropos, to, že je pojištěná, neznamená, že nebude platit ani korunu. Zkuste si rozšvihat své havarijně pojištěné auto, jestli dostanete vše do poslední koruny zpět. Vytopte si vlastní byt, zda v tom náhodou také nezůstanete viset spoluúčastí.

    Já můžu souhlasit s tím, že současné zdravotní pojištění je debilně nastavené, že nelze vybírat z různě kvalitních pojistek (a také různě drahých). Ale o tom původní brblání nebylo.
  • 14. 2. 2008 20:00

    web (neregistrovaný)
    Však jí radit nemusíte.
    S váma je to taky těžké. Já napíši posledních 15 let (bezplatnost lékařské péče), vy z toho uděláte před 15ti lety (ceny)... Nejste náhodou příbuzný jezevce?
    Ve zdravotnictví je peněz dost (i kdyby jich byl dvojnásobek, budou někteří skuhrat, že je to málo). Jakékoliv množství peněz se do zdravotnictví naleje, vše se rozpustí a to, co se letos vybere na poplatcích ani nepokryje ztrátu ze zavedení stropu zdravotního pojištění pro bohaté, takže v systému bude letos méně peněz než loni, ale sláva, začalo se něco dělat.
    Zdravotnictví je ve ztrátovém stavu hlavně kvůli vadnému bodovému systému odměňování, který nutí lékaře zvát pacienty častěji, než je potřeba. Také se docela hodně peněz rozkrade. A těch problémů je víc, tady je nevyřešíme, tady si můžeme tak akorát zanadávat. Já zastávám názor, že současné změny ve zdravotnictví jsou změnami k horšímu.
    A tu paní už nechme být, ani jeden z nás jí nejsme schopni pomoci.
  • 14. 2. 2008 20:23

    anonymní
    S jezevcem je to zajímavá otázka. Vzhledem k tomu, že nevím, kdo to je, určitý příbuzenský vztah nemohu vyloučit :-)

    Pointa mého příspěvku byla jinde - ve zdravotnictví se kumulují problémy už léta, takže chtít se vrátit do doby před jejich řešením nepovažuji za vhodné.
  • 17. 2. 2008 23:25

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    Podle jezevcových příspěvků je to totální blb, takže se příbuznost opravdu nedá vyloučit :-). Ve zdravotnictví se kumulují problémy léta - nebo jsou umněle nafukovány? BTW že třeba bývalí doktoři z ÚVN o žádných problémech nemluví, naopak chrochtají blahem?
  • 18. 2. 2008 9:46

    anonymní
    Je milé, že se tu tak oháníte nějakými blby a přitom zde vystupujete jako jejich král. S vaší logikou "doktoři ÚVN se mají dobře a chrochtají blahem, což dokazuje, že ve zdravotnictví žádné problém nejsou či jsou maximálně uměle nafukovány" byste mohl kandidovat na titul "Idiot století" a zařadit se po Topolánkův a Paroubkův bok, ba možná přímo do jejich čela.
  • 14. 2. 2008 0:01

    web (neregistrovaný)
    S příspěvky od jezevce nesouhlasím prakticky nikdy, ale nechce se mi se s ním hádat a nebýt té poslední věty, nereagoval bych ani na ten dnešní (včerejši).
  • 13. 2. 2008 14:43

    anonymní
    Víte, ono když jste s dítětem často doma nebo ve špitále, tak asi těch moc peněz na rozhazování nemáte. I když léčba stojí stát i pojišťovny nemalý peníz, pro prostého občana je i zlomeček výdajů na léčbu, v tomto případě 30 / 60 / 90 Kč dost. Kromě toho je nutné hradit z vlastního další věci, které vám nikdo nehradí a které normální rodina neplatí (vitamíny, pomůcky, zvláštní strava atd) Nic zlého nikomu nepřeji, ale museli byste si situaci ozkoušet na vlastní kůži. Pak byste chápali souvislosti v trochu jiné rovině.
    Pro Jezevce: sytý hladovému nevěří. Už vidím, jak byste s nemocným dítětem podnikal, vzdělával se, šel do ciziny, prostě byste to vše v pohodě utáh, a ještě by vám zbylo na Mercedesa. Jeďte se někdy podívat do FN Motol!
  • 13. 2. 2008 17:06

    jezevec (neregistrovaný)
    Sytý hladovému věří. Sytý akorát ne vždy touží být též hladov, což není vždy totéž.
    Pokud bych měl tak moc nemocné dítě, že bych přitom nemohl podnikat a pracovat, nedokázal se vzdělat (což je blbost, studoval jsem dálkově po nocích) a neodešel do ciziny (což jsem ale učinil před založením rodiny, a zase se vrátil) - pokud bych za této situace neutáh běžný život domácnosti - - - ROZHODNĚ bych kua neskučel že nemámna mercedesa. Naopak bych byl hedekzatraceně vděčný dnešní době a dnešním možnostem, že mi dítě, byť za určitých nákladů a příkoří rodiny, udrží při životě a možná i vyléčí. Určitě bych neměl rozeřvanou dršku, jak je mi stovka moc a jiný má na mercedesa. Pro záchranu života svojeho dítěte bych se klidně vzdal své práce, podnikání, aut i životní úrovně - a vůbec by mi to nebylo zatěžko. Právě proto těžce vydejchávám zrůdy, co povykujou jak nemaj třicet korun. Zajímalo by mně kolik z nich kouří, chlastá, a žere bůček. A kolik z nich studuje při dvou zaměstnáních (jako to strejda jezevec dělal skorem dvacet roků), aby se sami přičinili o dostatek zdrojů.
  • 13. 2. 2008 18:44

    anonymní
    Jediní, kdo požírají bůčky ve velkém jsou přiznivci ODS a různí kloni, jezevci. Jejich příspěvky na internetu jsou bůčků plné, evidentně osobní zkušenost, normální člověk to slovo skoro ani nepoužívá.
  • 13. 2. 2008 23:52

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    "Zajímalo by mně kolik z nich kouří, chlastá, a žere bůček." Jezevče, ty seš fakt absolutní hovado. Představ si, že můj kámoš v životě nekouřil, chlastal velice střídmě, bůček žral minimálně. A umřel ve 42 na rakovinu plic. Kde udělal chybu, nekouřil ho Langerovi? S hovadama jako seš ty je ztráta času diskutovat, takže se sem vrátím znovu, až tu nebudou tvé výblitky (BTW naprosto stejné, jako byly výblitky nejtvrdších soudruhů za bolševika).
  • 14. 2. 2008 11:23

    anonymní
    Sytý hladovému nevěří. Jinak by ODS nemohla na občanech konat taková zvěrstva, jaká koná. A jaká ještě připravuje ... -----------------Sytý akorát ne vždy touží být též hladov----------------- - je to zase o sobectví. Hamty hamty ať mám víc než tamty. Nějaká solidarita ...

    Kdysi jsem to tady už uváděl, ale jistě je tady mnoho těch, co to nečetli - a pro ty, co to četli - opakování je matka moudrosti...

    Jedna známá rodina, uznávající pouze ODS, zavrhující vše z minulosti dobré, zastánce platby čehokoliv ve zdravotnictví, měla 15tiletého syna, kterému se náhle přitížilo. Dětská lékařka (asi shodou náhod taky ODSačka): to nic není, paralen nebo acylpyrin to spraví. Když se stav nezlepšoval, ale zhoršoval a dětská lékařka již v poledne neordinuje, na dospělácké pohotovosti (dětskou nemáme) mu taky nepomohli. Když se svěřili známému zubaři, ten začal konat. Jelikož jim nikdo nebyl schopen zařídit vyšetření v krajské nemocnici (sám od sebe tam občan nesmí, jen na doporučení jiného lékaře) a sanitku pro převoz do krajské nemocnice, musel i to ten zubař zaříditř. Nikdo nevěděl, zda i zubař má kompetence k takovýmto úkonům. V krajské nemocnici už aspoň diagnostikovali podezření na něco hnusného a vrtulníkem šupačil ještě ten den do Prahy 5 - Motol. Dnes je po transplantaci kostní dřeně za milion a podnikatelé (mimochodem před zákrokem se chlubícími, co by státu měli platit nějaké daně, když od státu nic nepotřebují, tudíž si vše možné dávají do nákladů) najednou překabátili - přece si nemocní nebudou platit ... Než se jim to stalo, koukali na nás vždy skrz prsty - odčerpáváme totiž díky synovi a jeho závažné nemoci nemalé prostředky ze zdravotního pojištění. To musí každého potkat taková nemilá věc, aby změnil názor na finance ve zdravotnictví?

    Na druhou stranu se umím vžít mezi ty, pro které je i těch 30 za návštěvu lékaře dost. Bohužel. Ono se to říká, když někdo bere padesáttisíc měsíčně, že není problém si hradit Acylpyrin. Ale 2/3 lidí nedosáhnou na průměrnou mzdu, a tak se bojí i zamarodit, protože je to pro ně dopad -několika tisíc strašlivý! To samozřejmě vede k tomu, že banální onemocnění se přecházejí, až pak přerostou v nějakou komplikaci a pak je léčba daleko nákladnější. My ve svém okolí i při návštěvách Motola nevidíme, že by někdo tak stál o zdravotní péči a fixloval. Ono se to hezky od stolu říká či píše při pohledu na náklady, že lidi péči zneužívají. Navrhoval bych takovýmto manažerům, aby šli mezi takovéto "simulanty", tam tyhle fixlátory rozpoznali a následně s nimi bojovali... Ale jen tak od stolu plácat, že X % nemocných zdravotní péči zneužívá ... Aby zkrátka výplody chorých manažerských mozků neodnášeli "poctiví" pacienti.
    Spíš bych se podíval na duplicidní úkony. Jdete k lékaři, ten vám udělá laborku. Jdete k dalšímu, a ten zas to samé. Jdete do nemocnice - a zase ta samá vyšetření. Každý subjekt má výsledky jen pro sebe, nikdo nemá přístup do databází (vyjma různých lékařů pracujících pod jednou hlavičkou - nemocnicí). Co znám od kolegů a známých - je to naprosto běžný postup. Kolegyně měla jít na operaci - tak ji dělal vyšetření obvoďák, to samé specialista a pak ještě samotná nemocnice. Pak ji to nemocnice udělala ještě těsně před operací, aby jí pak řekla, že nemá kapacitu a poslala ji s kuframa zpátky domů. Pak to celé absolvovala ještě jednou a na operaci šla až na potřetí. Jednou nebyli lidi, pak sál, pak pokoj ... Přitom se jednalo o běžnou, plánovanou operaci kýly.
    Já chodím 4x do roka k internistovi. Udělá mi laborku, výsledky si nabuší do compu, ale žádný papír mi nedá. Tuhle po mne obvoďačka chtěla taky nějaké vyšetření, tak jsem jí navrhl, zda by se to nedalo udělat při jednom s tím vyšetřením od specialisty. Nejde to. Zároveň se podivila, že nemá vedeno, že bych nějakého specialistu vůbec kdy navštěvoval. Stejný požadavek jsem přednesl specialistovi, aby výsledky sdělil obvoďačce. Paní doktorka ať mi léčí tu "svou nemoc (taky interní obor) a on mi bude léčit tu svou, na kterou je 3 dny v týdnu specialistou - a ve zbývajících dvou dnech dělá to, do čeho spadá diagnóza od obvoďačky). Ledaže kdybych přešel se svou diagnozou od obvoďáka ke specialistovi, tak v pondělí by mne léčil na jednu diagnózu a ve čtvrtek na tu druhou. Takže u každého lékaře mi dělají stejnou laborku, někde toho chtějí více, někde méně, ale materiál odevzdávám všude stejně. Tak aspoň mohu srovnávat přesnost laboratorních měření.
    Manželka tuhle potřebovala vyšetření specialistou pro bolesti. Dovolila si jít bez doporučení od obvoďáka. Neodmítli ji, ale měli hemzy. Aby měl jeden specialista "jasno", tak ji poslal ještě k dalším specialistům. Nakonec skončila stejně v nemocnici, ale týden to trvalo. Kdyby mohla jít do nemocnice přímo (na oddělení, kde nyní leží, mají vyloženě uvedený zákaz, že neberou lidi bez předchozího doporučení od specialisty), ušetřila by spoustu peněz na poplatcích a dojíždění do okresního města každý den. V nemocnici by absolvovala kolečko a léčba mohla být zahájena daleko dřív a jistě by byla i levnější z důvodu předejití komplikacím.
    Proto bych navrhoval, aby specialisti šli všichni pod nemocnici. Když to navíc vezmu přes peníze, tak např. 30 různých specialistů coby podnikatelů bude potřebovat minimálně 30 aut, 30 mobilů, 30 faxů a dalšího zařízení nepatřících do kategorie zdravotnická technika. Pokud ten samý počet specialistů bude pod nemocnicí, budou si muset na auto a další ptákovinky ušetřit ze svého, nemocnice jistě pro každého lékaře nepořídí extra auto či fax a takto ušetřené finance mohou jít opravdu do zdravotnictví - třeba na nákup zdravotní techniky.

    Vrátím se k hodnotnému příspěvku Jezevce: Pokud se staráte o vážně nemocné dítě, nemáte čas ani chuť po nocích studovat. Nevím, kdo tu skučí, že nemá na Mercedesa, ale mnozí takoví pacienti jsou rádi, že přežívají od dávky k dávce, od důchodu k důchodu a společnost by jim měla být vděčná za to, že se o nemocné dítě starají, společnosti ušetří nemalé prostředky tím, že nemocného nešoupnou někam do ústavu a nejdou budovat kariéru.

    Nejsem si jistý, zda byste se pro záchranu života dítěte všeho vzdal. Ono se to jinak kecá, když to vidíte z rychlíku a když se vás to bezprostředně týká. Třeba auto nutně potřebujete k životu - k různým převozům a pokud vám jej ukradnou a vy jste na něj dostal od státu příspěvek, tak ten příspěvek po ukradení musíte vrátit! Nemáte ani auto, ani úspory ani to z čeho vrátit. A z dávek nebo důchodu na auto neušetříte.

    My osobně nejezdíme na zahraniční rekreace, nemáme psího miláčka, nekouříme, nepijeme a mnohdy žereme ještě horší věci než je ten bůček. A ti známí, co mají kluka po transplantaci (stále balancuje na hranici - jednou má výsledky dobré, pak se mu přitíží ...), jsou najednou finančně taky vyčerpaní a už jim taky vadí 30 nebo 60 Kč. Jak se situace může během krátké doby úplně zvrátit ...

    Paradoxem je, že stát (pojišťony) platí třeba miliony za transplantace, ale ty lidi pak nemají na následnou léčbu. Takže celý efekt jde do pr... a pacoš po vyčerpání financí stejně exne, jen trochu později, než by původně zemřel.
  • 14. 2. 2008 20:30

    web (neregistrovaný)
    Pěkný příspěvek. Jen bych vám doporučil, abyste si při každé návštěvě internisty o ten papír řekl, má povinnost vám jej dát (vytisknout) a je ve vašem zájmu mít kopie všech vyšetření doma i u obvodního lékaře.
  • 15. 2. 2008 11:12

    anonymní
    Ten internista mi po každé kontrole papír vyjede, ale v jednom exempláři, a dá jej do mého spisu.
    Když jsem jej při poslední návštěvě požádal tak zase s velkými hemzami mi udělal pro obv. lékařku výcuc z mých několika posledních vyšetření s tím, že to dělá naprosto nadstandardně a ať si na něco podobného nezvykáme. Opáčil jsem, že z Motola dostáváme podrobnou zprávu zcela automaticky, bez vyzvání, opáčil, že on není Motol.
    Jak jsem se pak dověděl z jiných zdrojů, pan doktor splácí hypotéku, má dobré auto, a snad i milenku, a svou ordinaci přestěhoval do nově postaveného multifunkčního domu v centru města, kde se nedá ani zaparkovat - jistě tam bude mít vyšší nájem než měl v předchozích prostorách - tak asi šetří na A4 papíru a pásce do jehličkové tiskárny (laser nevede). Kam by přišel, kdyby musel třeba 400? pacientům měsíčně vytisknout zprávu extra? Tuším, že v HM stojí balík bílého papíru o 500 listech kolem 90 Kč ...
  • 21. 3. 2008 8:21

    Hejkal (neregistrovaný)
    si vůl ale budiž, v příspěvku se píše, že ty pojistky nejsou dělaný pro lidi často nemocné, (aspoň ne ty o kterých sem měl možnost číst), že pokud se jedná o chronicky nemocného tak ho nepojistí vůbec nebo za mnohem větší částku, tak tady neplácej nesmysly ala julínek
  • 12. 2. 2008 23:18

    Dalibor Chvátal
    Komerční pojišťovny mají v toto v podmínkách ošetřené. Pojištěný musí být v okamžiku pojištění zdravý, na chronicky nemocné pojistky v podstatě neexistují. Pojišťovna potřebuje vydělat, nechce podporovat.
  • 13. 2. 2008 14:24

    mirek (neregistrovaný)
    Ta doba od sjednání pojištění je u většiny hospitalizací / pokud si to ještě trochu pamatuji / dva měsíce . Pojištění se vztahuje o i na pobyt žen v nemocnici při porodu ,ale tam ta doba od sjednání pojištění je delší / 8. měsíců - v době sjednání ještě neví ,že je v jiném stavu / Je dobré se vždy informovat o výlukách z pojištění na konkrétní pojišťovně ,ale myslím si ,že Vás asi nepotěším . Pojištění se sjednává VŽDY na nahodilou událost /stát se může cokoliv a kdykoliv každému z nás / ale v případě ,že víte už předem ,že Vaše dítě bývá hospitalizováno pravidelně 4x 14 dní ročně - na 99,99% to sjednat nepůjde .
  • 17. 2. 2008 23:33

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    Musíte doufat, že některá pojišťovna občas nabídne produkt, na kterém prodělá... Např. jistá pojištovna s rakouským kapitálem měla před časem v nabídce zdravotní pojištění, které bylo zlatým dolem pro Kikánky vrhající haranty jak na běžícím pásu...
  • 12. 2. 2008 12:41

    Petr Zámečník
    Osobně jsem přesvědčen, že pojištění poplatků za pobyt v nemocnici či u lékaře se pro naprostou většinu lidí nevyplatí. Obecně se jedná poměrně nízké částky (relativně k pravděpodobnosti, že budou placeny, jejich výši a výši ročního příjmu), které zatíží průměrnou rodinu méně než případné pojistné.

    Něco jiného je to u lidí, kteří mají zvýšenou pravděpodobnost pobytu v nemocnici či častější návštěvy u lékaře. U nich je ale otázka, zda se najde pojišťovna, která je bude chtít pojistit. Naštěstí nyní již platí strop doplatků, a tak řada chronicky a vážně nemocných lidí zaplatí méně než dříve.
  • 12. 2. 2008 16:43

    Karel (neregistrovaný)
    Vám se to některým povídá, já osobně mám plat 11000 (hrubého) makám v IT na počítači - nevěříte?(částce 21 000 průměrného platu se nepřibližuji ani omylem) Každých 28 dní (jedno balení léku) doplácím za "Plavix" 530 Kč a k tomu další léky (na srdce a krev.tlak) cca 500 Kč. Tj. měsíčně cca 1000 Kč. Po půl roce budu platit plnou cenu "Plavixu" tj. 1350 Kč + 500 Kč. (do stropu doplatků se "Plavix" nezapočítává (info mé pojišťovny) - dotaz na dalších dvou pojišťovnách úplně stejně !!!!!! Co Vy na to pisatelé.????? Je mi 53 let. Odchod do důchodu v nedohlednu.... Nejraději ať si to každý vyzkouší sám !!! Kde máte hoši jistotu, že systém poplatků 30Kč atd. zůstane na 30Kč atd. ???????? Udělali to chlapci z ODS+ SZ+KDU (všichni bez rozdílu je jedna vláda) velice dobře. Občane plať, a když na to nemáš chcípni ! Ale pohřebné už nedostaneš a když si na pohřeb nenašetříš (z čeho ?) tak ho zaplatí nejbližší příbuzní, nebo přijde k nim domů exekutor !!! Když vidím ve sdělovacích prostředcích pana Julínka s tím malým krpatým, ale dobře situovaným mluvčím za chvíli mi opět stoupá tlak.!!!! Asi nemám toho "modrého ptáka" na klopě saka , ale tam kde ostatní chlapi !!!! Co nám Ti syčáci ještě připraví ? Vývoj v léčbě jde kupředu, ale všude ve světě - není to zásluha ODS. Nepřirovnávejte dnešek s dobou socialismu !!!! (Zažili jste vůbec dobu před převratem???) Pojištění ? Z čeho ???
    I když v nemocnici ležíte, nájem zaplatit musíte i energii - teplárna, kvůli vašemu pobytu v nemocnici nepřestane vytápět, elektrárna - kvůli Vaší lednici nepřestane vyrábět - všechno hezky občane zaplať včetně nájmu !!! Půjde li to takhle dále přeji všem , kteří souhlasí s touto vládní garniturou "OS+SZ+KDU" co nejvíce marodění a vyzkoušení si těchto výdobytků této vlády na vlastní kůži !!!!!!! A placení nemocenské ? Tři dny mi nezaplatí - co kdybych já si z pojištění odečetl adekvátní částku a nezaplatil ????????????
  • 13. 2. 2008 11:53

    Alena (neregistrovaný)
    Kolik je vám let? Máte rodinu? Byl jste vůbec někdy na Kubě ? Neraďte druhým kam mají odcestovat odstěhujte se do Ameriky Vy.
  • 14. 2. 2008 14:11

    anonymní
    Koukám, že jste jak ti komunisti. Ti se také snažili vyhazovat z republiky lidi, kteří s něčím byli nespokojení a chtěli něco zlepšit. Čest vaší demokracii a svobodě projevu - běda těm, co si dovolí nějaký negativní názor proti modré totalitě!
  • 14. 2. 2008 15:44

    Jimmy (neregistrovaný)
    A jak pak ti vyhazovaní asi překonávali železnou oponu ? Ono je to přesně naopak, aby komunistům nějací lidé zůstali, tak je drželi násilím uvnitř hranic. Zatímco dnes kdo chce z ČR odejít, tak mu stačí vzít pas a odjet.
  • 15. 2. 2008 9:10

    anonymní
    Pro ty vyhazované ale železná opona neexistovala. Těm nepohodlným pro minulý režim opravdu vláda nabízela vystěhování. A řada dětí bývalých "nepřátelů režimu" vystudovala na zahraničních školách, o čemž se těm "normálním" mohlo nechat jen zdát. Režim se samozřejmě navenek nemohl prezentovat jako zcela totalitní, musel ukázat i svou lidskou tvář.
    Ostatně, i tenkrát jste mohl vycestovat s cestovkou za hranice všedních dnů a už se nevrátit. Pokud jste chtěl jet individuálně, mohlo se stát, že jste nedostal tzv. devizový příslib, který ale udělovala SBČS a neměla nic společného s tehdejší železnou oponou. Při neobdržení devizového příslibu byl problém v omezeném zdroji deviz pro tu kterou kapitolu, které republika místo na dovoz spotřebního zboží a hromadnějšího cestování občanů raději využila na dovoz strojů a surovin, abychom si řadu dnes dovážených věcí mohli vyrobit sami (A tím nebyla nezaměstnanost, v řadě odvětví jsme byli soběstační). Mnohdy se však dělaly výrobky-zmetky, které nesloužily svému účelu. Dnes se to samé děje u dovezených věcí sem ze západu nebo z Číny. Komunisti vyráběli, aby lidé měli práci, dnes kapitalisté vyrábějí proto, aby měli zisky. Obojí je mnohdy nedobrý extrém, měla by vítězit zlatá střední cesta.
  • 18. 2. 2008 7:57

    Jimmy (neregistrovaný)
    Autobus do Anglie stojí cca 3000 Kč a to zpáteční jízdenka. To je částka kterou dá dohromady každý.
    Samozřejmě je dobré mít ještě nějaké další peníze na prvních pár dnů pobytu, ale když na to přijde, tak to není nezbytně nutné. Přes železnou oponu se taky neutíkalo s kapsama plných Marek.
  • 12. 2. 2008 23:55

    jezevec (neregistrovaný)
    to sou ale kecy!!!!
    po dobu pobytu v nemocnici topení teplárna nepřestane vyrábět ale přestane ho dodávat do zavřených radiátorů což odečtou kalorimetry.
    taktéž elektrárna nepřestane vyrábět elektřinu ale přestane jí dodávat do vypnutých spotřebičů, nerozsvícených světel apod. otázka za jak dlouho se vyplatí vypínat i lednici když se neotevírá nestojí víc než korunu denně.
    mimochodem kdo nemá třicet korun - to má řešit zákon o hmotné nouzi, ne zákon o zdravotním pojištění. a kdo nemá na pohodlný nájemmní byt s dálkovým topením - asi bude muset bydlet do horšího.
  • 13. 2. 2008 3:27

    Pegas (neregistrovaný)
    Milý jezevče, je to trochu od věci, ale přeso v této věci s Vámi nemohu souhlasit. Po dobu asi 1/2 roku jsme nevyužívali elektřinu v bytě pro dlouhodobou nepřítomnost. Spotřeba 0. Ale pak přišel účet a nám se protočily panenky. Ještě jsme dopláceli!
  • 13. 2. 2008 13:00

    jezevec (neregistrovaný)
    pokud máte takového dodavatele - potom nelze než doporučit nechat všechny spotřebiče puštěné na plné kule. následovat bude zajisté účet poloviční.
    leda ovšem jestli nekecáte.
  • 15. 2. 2008 13:20

    anonymní
    použití slova koule myslím mluví za vše :)) Topolánku, co tu děláš? Nebo to už máš všechny podplacené a můžeš teď blbnout na netu ?
  • 13. 2. 2008 12:24

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    Ano, elektrárna přestane dodávat do vypnutých spotřebičů... Zrovna tak plynárna do vypnutých, že? Proto se letos zdražil plyn takovým způsobem, že cena za kWh vzrostla nepatrně, ovšem stálá měsíční platba stoupla o 100%... Aby pořádně platili i ti joudové, co mají vypnuté spotřebiče...
  • 13. 2. 2008 18:48

    anonymní
    pochopte, jezevec ještě žije u maminky, tak ani neví, jak takový účet vypadá a z čeho je složen..
  • 13. 2. 2008 18:51

    anonymní
    hm, jistě, tak tedy i pro jezevečka, který ještě o životě nic neví, ať se poučí... spotřeba je obvykle nadimenzovaná na několik lidí a v kuchyni a pokojích se nepřestane svítit a topit, jen proto,že jeden člen rodiny je pryč. Ani kdyby ten člověk ale žil sám, tak nemůže nechat barák zmrznout, může maximálně tak trochu snížit teplotu. Jezevec ale zdá se, nic neví.
  • 14. 2. 2008 7:39

    Pan D. (neregistrovaný)
    Nikdo vám neodpáře stálé platby (za plynoměr, za elektroměr - nevím, jak se to přesně nazývá, ale v cenících se to dá zjistit. Jediné vodárny zatím nepoužívají stálou platbu za vodoměr - ale co není, může být.).
    Výběr dodavatele je spíš pro podniky, ale domácnosti tuším že velký výběr nemají. Existují na webu kalkulátory, kde si zadáte spotřebu a vyhodnotí vám, kterého dodavatele je nejlepší zvolit, ale při běžné spotřebě domácnosti dosáhne přechod k jinému dodavateli úsporu řádově několik desítek korun, které ale spotřebujete kolem lítání kolem přepisu dodavatele. A nikde nemáte záruku, že nový dodavatel po roce nezdraží na úroveň toho původního dodavatele, a jste zase tam, kde jste byl. Jako banky: vrhly se na balíčky, aby klienti "uspořili" na poplatcích a a v konečném výsledku většinu klientů stojí vedení účtu víc než předtím a bankám srtmě rostou už tak nemravné zisky.
    Pokud občan žije v domácnosti sám, nemůže zcela vypnout topení nebo ledničku, žije-li ve společné domácnosti, platí to dvojnásobně.

    My jsme koupili nově postavený byt (cca 7 let), který rekonstruujeme (zhotoven vellmi "kvalitně" a la ODS - velké zisky a šetřit na všem, na čem se dá.). Spotřeba plynu i elektřiny téměř nulová, přesto platíme jak mourovatí právě za stálé platby.

    Připadá mi, že jste Jezevče takový rejpal /nebo rapl/ z povolání, zásadně s dobrými myšlenkami nesouhlasíte a ukájíte se tím, jak ostatní normální lidi svými názory vytočíte. Možná že patříte k takovým těm ušlápnutým, co se mají stejně blbě jako většina národa, ale potřebujete si rejpnout a hned je vám lépe. Možná by vám nějaký psychiatr doporučil hospitalizaci a medikamentozní nebo I.V. léčbu /skotské střiky se už neprovádí?/. Pak byste si mohl vyzkoušet poplatky pro Julínka v praxi...
  • 14. 2. 2008 12:32

    Alena (neregistrovaný)
    Máte pravdu, pisatel zřejmě nežije v tomto státě, jestli ano , tak u dobře zabezpečených rodičů !!! Někteří jsou zarytí lidi asi z ODS, nebo podobné garnitury - z horních 10 ti tisíc a o platbách a životě normálních zbylých 10 ti milionů obyvatel nemají ani potuchy!!!!!!!!!! To onen pisatel pokud vůbec platí....., nemusí za pobyt v nemocnici platit nájem ?(máli nájemní byt.)
  • 14. 2. 2008 16:35

    anonymní
    Když se vám nechce doplácet, tlačte na vládu, ať zruší povinné zdravotní pojištění. Pak se objeví řada pojišťoven, co budou za různé pojistky nabízet různě kvalitní zdravotní pojištění s různými spoluúčastmi.

    PS: V reálu se to u nás nestane, protože procento socek v těch "zbylých 10 milionech", co by zajásalo "hurá, najednou nemusím ze svých 15 tisíc státu odvádět měsíčně dva tisíce na zdravotním pojištění" a prachy by spotřebovali konzumem, je obrovské. A pak, až by bez dobrovolného pojištění umírali, začali by řvát na ostatní "přece jste lidi, nesmíte nás nechat pochcípat, zaplaťte nám doktory z vlastního!". A opět by se našli pseudohumanisté, co by do vynucené solidarity tlačili ostatní.
  • 17. 2. 2008 21:31

    Alena (neregistrovaný)
    Vážený pane(nebo paní- z Vašeho anonymního jména to nejde poznat - stydíte se za sebe ???) makám ve zdravotnictví (14 let), ale těch 15 tisíc mám - ale za dva měsíce (jsem vyučená a praxi již také mám - nedělám uklízečku, ale v expedici) !!! Kde máte tu jistotu, že ony poplatky zůstanou na 30 Kč ??????? a že se tento systém nerozroste o další platby za jiné úkony ???????? Je vidět, že nejste "socka", ale zřejmě patříte k té horní garnituře, že ????!!!! Jste zřejmě sám. Na rozdíl od Vás mám těžce nemocného manžela a moc dobře vím,co je to obracet každou Korunu 2x. Jo, sytý hladovému nevěří. Měl by jste si to také zkusit. Nejsem závistivá, kéž by jste dopadl tak, aby jste si tu "socku" vyzkoušel i Vy na vlastní kůži !!!!! To je totiž nejlepší praxe !!!! Kolik miliard od převratu v roce 1989 jsme my zaplatili občané ze svých daní za rozkradení bankovního sektoru ? Za vytunelování mnoha podniků ? Jak dlouho museli chudáci naši milionáři a miliardáři šetřit, než si ony úspory poctivě svojí prací našetřili !!!! A našich 30 Kč ? Zase se někdo při tom množství napakuje... !!!!! Ještě nejsou vytunelované Zdravotní pojišťovny, soukromé pojišťovny - to teprve přijde a pevně doufám, že už u toho já nebudu. Přeju Vám, abyste u Toho byl Vy a zkusil si to na vlastní "kůži"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18. 2. 2008 7:40

    anonymní
    Máte pravdu, paní Aleno.
    Též bych doporučoval všem, ať si to zkusí na vlastní kůži. S. Topolánek udělal reformu tak, aby na ní vydělal on a jemu blízcí (u něj konkrétně nárust příjmů okolo 20 tisíc měsíčně - proboha, za co? - za tu svoji aroganci a neschopnost ------- a jeho přítelkyně kolik že to bere mateřské?). To se to pak o 30-60-90 plácá ...
    Kdyby bral ty peníze co většina lidí a neměl polovinu věcí, za které běžný občan musí tvrdě platit, zdarma nebo levněji, to by se divil, jak se plat rychle utratí ...
    Údajně těch 30 poplatků je jen začátek, chystá se "koncepční reforma" - to pka mají občané platit ještě více. Já jen doufám, že 8 na konci roku rozhoupe nespokojené občany a že svět obletí šot podobný tomu když Rumuni v minulém století svrhli a popravili Čauseška - ten taky nevěděl roupama co si doma ještě kromě vodovodních kohoutků nechat pozlatit a zbytek národa se topil v bídě.

    Bravo ODS, opět o nás bez nás!!!! Nevidím rozdíl před r. 1989 a po něm...
  • 18. 2. 2008 9:43

    anonymní
    Milá neanonymní a nestydatá paní Aleno, je mi velmi líto, že jste nuzná socka a jelikož jsem si všiml, že se vám na klávesnici zasekávají klávesy vykřičník a otazník, pošlu vám 150Kč, abyste si mohla dovolit klávesnici novou, plně funkční. Ze svého platu 150.000 za měsíc to rád udělám. Pošlete sem prosím adresu, kam těch 150Kč chcete poslat.
  • 19. 2. 2008 6:01

    Alena (neregistrovaný)
    Vážený pane strčte si svých 150 000 Kč jistě víte kam ! Raději Vy zůstaňte v anonymitě, jinak Vás taky pár jedinců může poslat do prdele ! Přeji Vám, abyste se na "socku" dostal co nejdříve ! Nezůstavejte v anonymitě a napište sem adresu ať i jiní diskutující vědí s kým mají tu čest ! Jestli chcete urážet ostatní diskutující svými chorými výplody aspoň se pod ně podepište.
  • 19. 2. 2008 11:11

    anonymní
    Milá neanonymní, nezávistivá a opravdu příjemná Aleno! Jsem rád, že už máte vaši klávesnici opravenou. Mrzí mně však, že najednou přejete lidem zlé, vyjadřujete se vulgárně a vůbec se chováte jak dělnická lůza. Udělám vám však přesto radost a stanu se neanonymní stejně jako vy a podepíšu se. Pavel

    PS: Adresu psát nebudu, já od nikoho milodary nepotřebuju.
    PPS: Když mě pár závistivých, nepřejících socek pošle "do prdele", je to jen jejich vizitka, ne moje :-)
  • 19. 2. 2008 13:23

    Vilém (neregistrovaný)
    :-) dělnická lůza? :-) :-) Toť opravdu vyjadřování hodné génia. Vskutku vizitka Vaší inteligence. Osobně jsem studoval a studuji při zaměstnání, rukama se již spousty let neživím ale takovou "zhovadilost" jako Vy, bych z úst nevypustil. Upřímně Vám přeji, abyste jednou pochopil, že to,co jste ventiloval je nejenom sprosté ale i nelogické. Opravdu si myslíte, že lidé s několikanásobně vyššími příjmy, odvádějí několikanásobně vyšší objem práce? Ano? pokud ano,potom Vám přeji,aby jste si mohl například odvážet odpadky sám. Plat by jste (dle Vašeho vyjádření) na to měl.
    Je mi z Vás zle. Vilém
    Pro Vaši informaci- dle Vašeho vyjadřování soudím,že v době,kdy jsem se já osobně už živil sám se svou firmou,Vy jste si hrál v uhláku na horníka a těžil jste uhlí patrně vyznamenáními svých v bývalém režimu dobře postavených rodičů .
  • 19. 2. 2008 17:43

    anonymní
    Milý Viléme, dělá vám problém prostá logická úvaha a to má za důsledek, že nechápete celkem jasné věci. Pomohu vám je pochopit.

    1. Pokud někdo bere více peněz než druhý, může to mít v zásadě dvě příčiny. První je protekce (ať již kamarád, rodiče, sexuální vztahy s nadřízeným/majitelem firmy apod.). Druhá možná příčina je ta, že něčí práce je pro firmu cennější než práce někoho jiného. To s "objemem práce" nemá absolutně žádnou souvislost. Pokud vám to ani teď nedocházelo, uvedu příklad. Pokud potřebujete důkladně zamést celou ulici, budou to dva člověkodny. Když se otrávíte jedem, doktor určí protilék a podá ho během několika minut. Přestože metač pracoval celé dva dny těžkou manuální prací a "objem práce" udělal opravdu větší než onen doktor, práce toho doktora pro vás (nejste-li sebevrah) bude mít vyšší hodnotu.

    2. Pokud zmíněná paní Alena vydělává 7.500Kč hrubého měsíčně (někde tu padlo, že 15 tisíc má za dva měsíce, takže jde o matematiku na úrovni ZŠ), pak na 99% jde opravdu o dělnickou profesi. I kamarád v JZD jezdící s traktorem vydělá víc. Zároveň slovník té paní plus to, jak ostatním přeje neúspěch a bídu, jsou typické rysy pro jednodušší, méně výkonné jedince, kteří závidí a nepřejí. O bohatších si myslí, že si nakradli nebo mají bohaté tatíčky, protože nejsou schopni pobrat, že by někdo mohl poctivě, svými schopnostmi, bez sviňáren, podrazů, známostí či vydírání vydělávat násobky toho, co ni. Sami třou bídu z nouzí a ve své závisti a nepřejícnosti to přejí všem, kteří se mají lépe. Nemám jim to za zlé, nemají rozhled, ale bohužel pro určitou vrstvu lidí je to typické.

    3. To, že mám dost peněz, neznamená, že jsem ve straně, budu si vyvážet odpadky, mám tatíčka komunistu nebo podobné závěry, které si závistiví jedinci dělají.

    4. Mohl-li jste si všimnout, já jsem zde nikomu nenadával, nepřál nic zlého, ba naopak jsem paní nabídl příspěvek na novou klávesnici, když se jí ta stará rozbila a peněz se jí, jak se sama přiznává, nedostává. Dovolil jsem si pouze nízké, urážlivé a nepřející chování nazvat chováním "dělnické lůzy". Logické zdůvodnění je o pár řádků výše. Vás to přesto děsně popudí (potrefená husa?). Když se vám z toho dělá zle, je mi to líto. Zkuste si zanadávat s tou paní, zkuste mi popřát bídu a nouzi a třeba se vám uleví. Přeji Vám to z plného srdce.
  • 23. 2. 2008 20:23

    TakyNějakéJméno (neregistrovaný)
    ++1 !
    Tohle by měli přednášet na ZŠ. Přímo vykládáte moji duši.

    pro ostatní: nečekal jsem, že na měšec chodí takoví lidé jako Alena a spol., ale díky za ně. Pro mě je to motivace být lepší a úspěšnější..
    BTW co takhle odpojit internet a ušetřit peníze? A ta ztráta času psaním blbých komentářů...s tím časem by se dalo jinak podnikat..
  • 19. 2. 2008 6:17

    anonymní
    ....paní Aleno, nic si z toho nedělejte , zas jeden PTÁK ODEESÁK. On jim sklapne také jednou zobák až bude také tou "sockou". Kam se to cpe se svým chudým příjmen 150 000 ? (žvaní nesmysly a jen tu na diskuzi provokuje ostatní)
  • 19. 2. 2008 8:33

    Phil (neregistrovaný)
    Tipoval bych to na Jezevce - možná jeho pobyt na psychiatrii stojí těch 150 tisíc měsíčně. Tak mu posílejte příspěvky na: Psychiatrická léčebna Kosmonosy, Lípy 15/14, 293 06 Kosmonosy nebo na: Psychiatrická léčebna Bohnice, Ústavní 91/7, 18102 Praha 8 - Bohnice, případně na Občanská demokratická strana, Jánský vršek 13/323, 118 00 Praha 1 - Malá Strana či na: Úřad vlády ČR, Nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 nebo na: Parlament České republiky, Sněmovní 4, 118 26, Praha 1 - Malá Strana a i: Senát PČR, Valdštejnské náměstí 17/4, 118 01 Praha 1.
  • 19. 2. 2008 17:03

    Alena (neregistrovaný)
    ...už mi ujely nervy. Ten člověk jen provokuje a já už se nebudu zaobírat jeho řádky. Prostě mi za to nestojí! Jestli někoho, kromě onoho zmíněného "Pavla". mé sprosté slovo urazilo tak se Vám všem ostatním omlouvám ( tedy kromě onoho "Pavla!)
  • 22. 4. 2008 15:19

    neuvedu (neregistrovaný)
    Nedivte se lidem, že se mohou kvůli 30 Kč zbláznit. Celý život platili daně či jinak nazývaný odvod a nyní tohle. Ono totiž nezůstává jen u těch 30 Kč, ale výdaje pokračují a běžně dosáhnou několika set i několika tisíc, aniž by se z toho ale něco započítávalo do 5tisícového limitu.


    Hospodářské noviny, 18.4.2008:

    V Německu se u lékaře platí jinak

    Určení ochranné hranice poplatků ve zdravotnictví pevně stanovenou výší 5000 Kč je nespravedlivé. Pro toho, kdo má roční příjem 500 tisíc, je to jedno procento, kdo má 100 tisíc, je to už 5 % a platí tedy pětkrát více. Aby k nespravedlnosti nedošlo, mají to v Německu stanoveno pevně v procentech. Jsou to pro každého 2 % z ročního příjmu. Další drzostí u nás je vyžadování plateb od bezpříjmových skupin. V Německu se platí až od 18 let.

    Předpokládá se, že pak už dítě má vlastní příjem. Pokud ne, má již nárok na sociální podporu, ze které musí platit, a to zase jen do výše 2 % (chronicky nemocní jen 1 %). Za návštěvu u lékaře se u našich západních sousedů platí paušální poplatek za každé kalendářní čtvrtletí ve výši 10 eur. A nezáleží na tom, kolikrát lékaře navštívíte. U specialisty, kam vás pošle váš lékař, se neplatí nic.

    Poplatky vybírá sestra, která je posílá zdravotní pojišťovně, u níž je pacient pojištěn. Nejsou tedy určeny lékaři. Stejně tak odvádějí poplatky pojišťovně i lékárníci. Totéž se týká i poplatků v nemocnicích.

    No, a trocha reality z Metra 21.4.2008:

    Nelidské zacházení s pacienty

    Byl jsem nedávno ve vinohradské nemocnici jako doprovod maminky své přítelkyně. To, co jsem zažil, je pro mne zarážející a nedokážu se s tím smířit. čekali jsme asi hodinu a mezitím jsem sledoval chování sestřičky. Místo otázek typu "Dobrý den, co byste potřebovala?" nebo "Dobrý den, co vás bolí?" používala úvodní větu "Máte zaplacený poplatek?" Když to řekla už třetímu příchozímu (dokonce špatně chodící babičce, kterou poslalo o patro výš k automatu), říkal jsem si v duchu, že je to selhání jednotlivce. Jenže na druhém oddělení to fungovalo stejně! První otázka i tam zněla: "Máte zaplacený poplatek?" Nic nezmohly nářky pacientů, že je to opravdu moc bolí. Reakce byla vždy úplně stejná: "Nejdřív zaplaťte, pak vás vezmu!" Jestli tohle má být součást reformy našeho zdravotnictví, tak by se měl pan ministr Julínek stydět.

    Přitom všude bylo deklarováno, že se má platit až po zákroku. Pacient většinou dopředu neví, co s ním lékař "bude dělat". Ale z praxe a od dalších známých vím, že lékaři považuji za klinické vyšetření vše (včetně přepsání zprávy od specialisty do své evidence nebo předepsání pravidelných léků na počkání přes sestru /bez poplatku je to řešeno tak, že pacient si počká celé dopoledne v čekárně, až pan dr. bude mít na předepsání léků klid/, aniž by pacienta nějak vyšetřovali. Změření tlaku nebo teploty sestrou snad nelze považovat za klinické vyšetření - to si může občan udělat i sám.

    Poplatky vůbec neregulují (jak mohu ovlivnit návštěvu dalších lékařů, když mne tam odesílá praktický lékař, ke kterému jsem mnohdy přišel na preventivní prohlídku, která má včas objevit případné nemoci - mohu se s lékařem hádat, že toto a toto vyšetření je zcela zbytečné, ať diagnózu stanoví on a po stanovení diagnózy aby mne místo specializovaného pracoviště léčil obvoďák?), ale jen vedou k nemalým výdajům řady občanů a k nemalým příjmům některých zdravotníků.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).