Hlavní navigace

Názory k článku Jak se zdaňují autorské honoráře? (PŘÍKLAD)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2016 7:52

    Freelancer (neregistrovaný)

    Autorské honoráře do 10 tisíc jsou zlo. Vydělával jsem takto 30-40 tis. měsíčně po dobu několika let jako novinář na volné noze, kdy jsem pracoval pro více redakcí. Trvdý pád nastal, když jsem potřeboval vyřídit hypotéku.V daňovém přiznání byly jen drobné příjmy z pronájmu mého bytu. Pro banky jsem byl beznadějnou sockou. Zajímavé je, že jakmile jsem se nechal po letech v jedné z redakcí zaměstnat, stačilo počkat rok a hypotéku jsem bez problémů dostal, ačkoliv mi klesl příjem.

  • 25. 10. 2016 8:43

    Autor článku (neregistrovaný)

    Naprosto s vámi souhlasím, mám podobný problém. Mé příjmy jsou nižší než vaše, ale rovněž v režimu čistých honorářů zdaněných srážkovou daní. Nejde mi o hypotéku, ale mám problém s důchodovým pojištěním. Kdo je na tom podobně, nezbývá mu než si platit důchodové pojištění z čistých (!), ne hrubých (!) honorářů a ještě bez uplatnění nákladů. Shledávám tento přístup vůči autorům dlouhodobě diskriminační, ale zjevně není vůle tento přístup změnit, ba naopak se prohlubuje, hranice, jak jistě víte, bývala 3, pak 7, nyní už nějakou dobu 10 tisíc korun.

  • 25. 10. 2016 10:45

    jehovista (neregistrovaný)

    Proc je to diskriminacni? Budte rad, ze to socialni pojisteni platit nemusite. Penize investujte a budete na tom lip, nez s almuznou od statu.

  • 25. 10. 2016 11:00

    Autor článku (neregistrovaný)

    Děkuji za vaši reakci, Jehovisto. Máte do jisté míry pravdu. Pokud umřu zavčasu, není co řešit. Nebo naopak, pokud budu dlouho živ a zdráv a budu vydělávat, tak také ne. Ale co když nastane situace, že budu živ a ne zdráv? Co když se přece jenom budou za nějakých 30 let vyplácet důstojné státní důchody a já jej budu chtít také? Asi tak.(Ne, já se toho nebojím, mám to jako právník ošetřeno jinak, ale ne každý to tak má.) Mimochodem, nedávno mne "dostaly" v bulváru (nečtu bulvár, ale upoutávky na něj mi naskakují samy, když si otevřu seznam.cz, který používám) stesky herců, jak mají malé důchody, že by chtěli přilepšit. Za socialismu byli nejspíš v pracovním poměru, ale od jisté doby (nechtějte po mně, abych to hledal) až do r. 2009 nebylo pro uměleckou činnost jako samostatnou výdělečnou činnost důchodové pojištění povinné, a to i když šlo o nadlimitní honoráře (nyní je to hranice 10 tisíc, dříve to byly 3). Takže si hlupáci neplatili důchodové pojištění a nyní brečí. Nejvíce šmíra z estrád... (Proto nemám televizi, na předpověď počasí mi stačí internet.)

  • 25. 10. 2016 15:46

    jezevec (neregistrovaný)

    pokud normální člověk dostane 10.000 odměnu, laskavý stát mu z toho na zdravotním a sociálním pojištění ukradne zhruba půlku. za to může poplatník očekávat mizernou zdravotní péči a státní důchod, a nemá na výběr.

    pokud odměnu 10.000 dostane autor nebo herec, má hned tři možnosti:
    - buď je hlupák, režim srážkové daně považuje za dar z nebes, a celých 8500 probendí a prochlastá. pak zajisté v důchodu chcípne hlady, nemá-li jiné příjmy.
    - nebo touží po sociálních jistotách, přihlásí se dobrovolně k sociálnímu pojištění, to pojištění odvede, a těší se právem na státní důchod.
    - a nebo je chytrý, shrábne nezdanitelných 8500, přidělí si odměnu na spotřebu ve výši cca mzdy tedy 5000, a zbytek = 3500 investuje či spoří na důchod.
    co přesně vám na tom připadá nevýhodné?

  • 25. 10. 2016 17:25

    Autor článku (neregistrovaný)

    Ne, nemohu a nechci s vámi tady vést další polemiku, jsem tu ve střetu zájmů, vypadalo by to, že si stěžuji, ohřívám svou polévčičku, a neumím si s tím poradit. Umím. Poradil jsem si s tím ovšem úplně jinak. Chtěl jsem jen podpořit prvního diskutujícího. Každopádně, Jezevče, vy jste, jak jsem si povšiml v diskusích, zkušený diskutér, takže si o vás nemyslím, že nejste schopen chápat, co nastiňuji v předešlých diskusních příspěvcích, vy to prostě jen chápat nechcete. Já jen poznamenám k vašim návrhům. Co je to investice? Věříte cenným papírům? Já ne. Věříte bankám? Já ne. (Odkazuji např. na Island.) Tak tedy nemovitost? V okolí vám sluníčkáři postaví ubytovnu pro necivilizované přistěhovalce a máte po investici atp. To už vůbec nemluvím o tom, že vám ji mohou znárodnit. Já si prostě myslím, že alespoň minimální účast na povinném státním důchodovém pojištění je dobrá, žádný stát si nedovolí nechat důchodce zcela na holičkách a je prostě rozdíl, jak do toho systému přispívají zaměstnanci (podstatnou část za ně odvádí zaměstnavatel) nebo OSVČ (platí z čistého zisku, po odečtení nákladů) a autoři s příjmy zdaněnými srážkovou daní, ti nemohou náklady uplatnit, to je oč tu běží. Chápete tu diskriminaci? Ten rozdíl. Představte si, že napíšete cestopis. Ale nejdříve musíte vynaložit náklady na cestování. Když dostanete 90 000 za knihu, je to bez problémů, ale co když to vydáte v časopise na 10 dílů za 9000 Kč? Jinak: Je prostě rozdíl jestli máte 30.000 Kč od jednoho vydavatele nebo od 3 po 10 000 Kč, což je absurdní. Spravedlivý systém tu byl v r. 2014, vyhledejte si even. můj článek v toto roce. Ale dosti o důchodovém pojištění. Zkuste se na to podívat z hlediska daní. Zaměstnanec má nárok na slevu na dani, také OSVČ a k tomu může uplatňovat náklady, jen autor s příjmy do 10 000 Kč ne!!! Nemůže uplatnit náklady, nemůže příjmy zúčtovat v DP (jako tomu bylo v r. 2014), tudíž nemá nárok na slevu na dani. Zaplatí na daních mnohem více než někdo se srovnatelným příjmem. Pokud ani tento argument nepřijímáte, nemá naše výměna názorů skutečně smysl. Nehledě na problém s hypotékami, jak naznačil první přispivatel v této diskusi, prostě příjmy, které neprojdou DP, tedy zdaněné srážkovou daní, jako by neexistovaly. Těch nevýhod je více.

  • 26. 10. 2016 11:14

    Jarmila (neregistrovaný)

    Podobně jako autoři jsou na tom i překladatelé. Tam se taky zkoumá, jestli překládáte technický, popř. právnický text nebo krásnou literaturu nebo třeba filmový scénář. U krásné literatury jste na tom stejně jako autor, u technických a obchodních textů jde o administrativní činnost na IČO se 60% paušálních nákladů.

  • 26. 10. 2016 16:16

    jezevec (neregistrovaný)

    autore, pokud myslíte vážně, že jste zřejmě jediný člověk v republice, který ze svých autorských honorářů touží platit si na státní důchod, a nesmí - zatímco tisíce jiných se snaží svými příjmy, lživě deklarovanými jako autorské honoráře, srážku na povinné státní důchodové pojištění obejít, a zajistit se na důchod sami a lépe a jinak - pak sorry, tohle jsem fakt nepochopil.
    ještě mi teda prosím přibližte dvě věci:
    1) máte-li příjem pod 10.000/měsíčně - fakt by vám nějaká banka dala hypotéku? neboli, nakolik vás doopravdy diskriminuje, že tech pár kaček zdaníte zvláštní sazbou? jistě, pokud máte sto táců měsíčně od dvaceti příjemců vašich autorských děl, a žádná banka vám na to nedokáže skicnout hypotéku, máte pecha. asi jako každý, kdo se pohybuje v množině statistické chyby.
    2) víte určitě, že je nelegální, předmět činnosti jen nepatrně předefinovat, a nechat si za psaní vyplácet odměny na dohodu či na živnost, nikoliv podle autorského zákona? já jsem mnohokrát řešil opačnou žádost, a vždycky jsme řešení nalezli. že obráceně by to byl problém?

    pokud jsou obě dvě mé otázky nesprávně formulované:
    víte jistě, že se nesmíte přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění, a alespoň tu minimální účast na státním důchodu, které se dovoláváte, si platit sám? já myslím že §6 odst (2) vám tuto možnost dává, a stojí vás to jen dvoulitr/měsíčně.
    váš argument, že pokud vám tu desetitisícovku zdaní srážkovou daní, ale nesmíte si odečíst náklady, takže daníte více, mi připadá poněkud úsměvný: fakticky sice máte pravdu, ale numericky nikoliv. vy sice si nesmíte si odečíst náklady a 15% daň odvedete z celé částky, ale zase nemusíte odvádět 30% na zdravotní a sociální pojištění.
    vždy vám tedy zbyde větší manipulační prostor pro vlastní řešení důchodového pojištění, a to i formou účasti na státním systému. zbyde-li vám po sražení srážkové daně 85% příjmu na hraní - než když vám stát sežere rovnou půlku, kterou už nikdy neuvidíte - nemusí vás nemožnost uplatnit daňové náklady nějak krutě trápit. leda pro princip, ale ne pro počet peněz.

  • 20. 11. 2016 11:21

    Honza F. (neregistrovaný)

    Pokud píšete na Měšec cca 10 článků měsíčně, tak Vaše honoráře musí být nad 10 000 Kč/měsíc. Tak Vaše stezky nějak nechápu, pane autore.

    Jste asi jediný člověk v EU , který si stěžuje , že nemusí platit zdravot.a sociál. pojištění...už aby si to přečetl pan babiš a pojištění Vám doměřil. :D

    Popadám se za břicho, když čtu stesky autorů, kdybyste museli choditi do normální práce a vstávat v 6 h. ...a z výplaty by Vám sebrali 40 proc., to byste čuměli, umělci.

  • 25. 10. 2016 23:24

    Freelancer (neregistrovaný)

    K dobrovolnému důchodovému pojištění můžete být přihlášen pouze 10 let. Logiku v tom nehledejte. Po 10 letech se musíte buď zaměstnat, nebo vydělávat u jedné redakce na honorářích přes 10 tisíc :-) Já tou zkušeností prošel, není příliš reálné u jednoho vydavatelství mít vyšší honoráře, větina novinářů na volné noze za mých časů se oháněla, pracovala i pro slovenská nebo jiná zahraniční média, jak to šlo. Dnes je situace zase jiná, dnes se dá slušně vydělávat na internetu, provozovat blog, mít příjem z Adsense. Jenže to se stanete plátcem DPH a pak musíte z příjmu odvést daň z příjmu, SP, ZP a DPH a pak vám z vydělaných peněz zůstane opravdu jen půlka.

  • 20. 11. 2016 11:35

    Honza F. (neregistrovaný)

    Jehovisto, také jeho stesk nechápu....btw. myslel jsem, že se touto "malou publicistikou" realizuje vedlejší přívydělek, ale jak koukám, pro někoho je to HPP. A lixisně ušetří na odvodech.

    Myslím, že takto živících se publicistů na volné noze do 10 litrů, bude tak max. 10 v ČR. Proto na ně zákonodárce nějak zvlášt nemyslel...

    když chce nekdo delat redaktora na HPP , at se nechá zamestnat, jako každý jiný...a neskrývá se pod rouškou přívýdělku.

    ahoj Honza

  • 25. 10. 2016 10:42

    Pisálek (neregistrovaný)

    U těch honorářů do 10 000 Kč autorům (plátcům DPH) se skutečně srážková daň z příjmů 15 % počítá i z části honoráře připadající na DPH? Vždyť přece DPH není z pohledu daně z příjmů vůbec považován za "příjem"! Firmy ani OSVČ (plátci DPH) nezdaňují příjmovkou DPH za svá plnění, ale jen částky bez DPH. Obdobně když srážím daň z platby nerezidentovi (např. za nájem stroje), také počítám srážkovou daň nebo tzv. zajištění daně z částky bez DPH.
    Opačně to ale platí, že DPH se odvádí z honoráře před srážkovou daní z příjmů, protože "úplata" pro účely DPH je širší pojem než "příjem".
    Takže když je honorář (od autora plátce DPH) do 10 000 Kč, pak nebude redakce (plátce srážkové daně) srážet daň 15 % z celkové hrubé částky, ale jen z netto částky bez DPH, která je "příjmem" autora. A je úplně jedno, jestli je dohodnuta úplata včetně nebo bez DPH, protože ta DPH není nikdy příjmem autora podléhajícím srážkové dani.
    Zkuste se nad tím v redakci ještě trochu zamyslet, teda pokud tam nesedí jen samí humanisté, sociologové, politologové, intelektuálové, ... ale i někdo, kdo daním rozumí. S pozdravem poplatník i plátce daní.

  • 25. 10. 2016 11:06

    Autor článku (neregistrovaný)

    Výklad jsem nastudoval v odborné literatuře, nejsem daňař a naštěstí ani plátce DPH. Pokud je v článku chyba, prosím o upozornění, rád s redakcí opravím.

  • 25. 10. 2016 23:38

    Freelancer (neregistrovaný)

    Za mých časů často vydavatelství nechtěla mít s novináři na volné noze žádnou práci. Vyplatili mi honorář a já musel z redakcí dolovat informaci, zda je zdaněný, nebo ne. Často se mi informaci získat nepodařilo. Jakákoli domluva, abych mohl k honoráři přičíst DPH neexistovala, protože by vydavatel musel honoráře zanášet do přiznání a odvádět DPH. Já jako čistý plátce bych neměl možnost nároku na odpočet, protože jsem neměl vlastně žádné náklady - kromě cest. Občas jsem byl rád, že vůbec honorář vyplatili, žádat je, aby vyplatilo o částku DPH navíc by bylo z říše fikce.

    Velké redakce "zaměstnávaly" novináře na živnostenský list. Pamatuji si, jak jsem se často ocital v konfliktu s účetními odděleními, kdy účetní požadovala IČO, já ho neměl, protože jsem nebyl živnostník, občas jsem fakturoval autorské honoráře na rodiče, protože prostě redakce nechtěla přijmout fakturu bez IČA. Nedalo se jim vysvětlit, že autorská činnost není živností. Ach jo.

    Banky jsou kategorie sama pro sebe. Někteří bankéři jsou podobně natvrdlí, pro ně OSVČ = živnostník a když vás nenajdou v živnostenském rejstříku, nejste OSVČ, nejste podnikatel, a tedy nemáte příjmy.

    Dnes je všechno ještě složitější. Pokud bych psal pro média v ČR, na Slovensku a třeba v Austrálii, musel bych řešit mnohem více povinností, zda je médium české, zda jde o noviny, rozhlas a televizi, nebo internetové médium, zda jde třeba jen o vlastní blog, kdo je plátce příjmu, z jaké země, podávat tisíce hlášení....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).