Hlavní navigace

Jak se nechat vydírat podvodným webem snadno a rychle?

10. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Surfováním na internetu si můžete vykouzlit dluh tak, že si peníze ani neužijete. Vlastník webu vám pak může vyhrožovat i žalobou. Co dělat a na co dát pozor?

Vydělat se dá téměř na všem. Pokud uznáte tuto větu za fakt, nebudete se divit, že existují weby zneužívající například fanouškovství v rámci mistrovství světa v hokeji. Pokud tedy surfujete na internetu pro více informací o této sportovní akci, reálně vám hrozí, že se dostanete na podvodný web, za jehož návštěvu vám přijde později faktura. 

Registrací „si vyděláte“ pár desítek euro

Abyste se opravdu zaregistrovali, láká stránka často návštěvníky na registraci za účelem účasti v soutěži například o počítač, herní konzoli nebo plazmovou televizi. Nevědomky pak registrací uzavřete smlouvu o přístupu k portálu nebo například o poskytování informací o šampionátu a zároveň souhlasíte i s všeobecnými podmínkami. Zavazujete se tak i za návštěvu webu zaplatit. Přečtěte si také: Deblokace ruského dluhu je dobrý kšeft pro Rusko

V současnosti se stížnosti týkají především společností Online Investment Group Limited a dále stránek, které provozovaly společnosti Pro Content, respektive Web Content. Výzvy k uhrazení ale mohou přijít i od slovenské BIB Services.

Stejný průběh měl také odstrašující příběh naší čtenářky. Ta se zaregistrovala na jednom z webů společnosti Online Investment Group (konkrétně sale4u.sk) kvůli soutěži o počítač. Pro účast bylo potřeba zadat také adresu pro případné zaslání výhry. A ejhle. E-mail s požadavkem uhradit 77,95 eur za přístup k online portálu na sebe nedal dlouho čekat. To, že se jedná o placený portál, na něm není nikde uvedeno. Tyto faktury posílají i nezletilým dětem, uvádí čtenářka. Čtěte také: Kupónová privatizace a Jaroslav Lizner, oběť či pachatel?

A opravdu. Zadáte-li do vyhledávače název jmenované společnosti, která má mimochodem sídlo na Seychelách, najdete spoustu diskusí zoufalých lidí, kterým také přišla faktura za placený web a posléze i výhrůžky žalobou a exekucí. Nyní se jejich počty mohou opět zvyšovat, protože firma má kromě zmíněné domény www.sale4u.sk zaregistrované i weby, které se podle názvu týkají právě  mistrovství světa v hokeji 2011.  Další podvodné a nastrčené firmy, které podle serveru Lupa.cz spojuje jméno Viliama Adamči, najdete zde

Kam nechodit

Zde uvádíme dosud známé podvodné weby, jejichž majitel po vás bude po registraci vyžadovat platbu většinou ve výši několik desítek eur.

Po designové stránce vypadá web (http://www.ms2011­.cz/) profesionálně, přítomná jsou na něm oficiální loga a na předních pozicích se objevuje i ve vyhledávačích, proto může leckteré uživatele snadno zmást, uvedla také firma Eset, která na podvodné weby také upozornila. Má k tomu důvod, pro větší důvěryhodnost totiž stránky někdy obsahují i banner s bezpečnostním produktem společnosti Eset. Konkrétně stránky ms2011.cz například obsahují slovensky psané Všeobecné podmínky, které vás nesrozumitelně informují i o nutnosti platby, smluvním vztahu na jeden rok i nemožnosti od smlouvy odstoupit. Čtěte také: České skandály: V České lotynce měl vyhrát každý, všichni prohráli

Co dělat, když jste naletěli?

Před podobnými weby varovalo i dnes už zaniklé Sdružení ochrany spotřebitelů. Nyní kauzu sleduje Evropské spotřebitelské centrum (ESC) působící při České obchodní inspekci (ČOI).

Jsme přesvědčeni, že v drtivé většině případů nedošlo k uzavření platné smlouvy, a tedy spotřebitelům nevznikl závazek k jakékoli platbě. Máme za to, že obsah webových stránek, prostřednictvím kterých měly být dle tvrzení provozovatele uzavírány s uživateli smlouvy, je tvořen záměrně klamavým způsobem a lze jej považovat za tzv. nekalou obchodní praktiku, kterou zakazuje zákon o ochraně spotřebitele. Stejný názor publikovala na svém webu Slovenská obchodní inspekce, zveřejnila právní názor na svém webu ČOI. 

Ta k případu uvedla, že z občanskoprávního hlediska podle jejího přesvědčení nemůže zákonem zakázaná nekalá obchodní praktika zakládat platný návrh k uzavření smlouvy, neboť právní úkon odporující zákonu je podle občanského zákoníku neplatný. Podvedení uživatelé navíc registrací podle ČOI neprojevili dostatek skutečného a omylu prostého projevu vůle k uzavření smlouvy. Čtěte také: Gratulujeme, vyhráli jste! anebo dovolená pro ty, co se nachytají

Doporučujeme spotřebitelům, aby na zasílané faktury nereagovali a další kroky podnikli pouze v případě, že obdrží žalobu od soudu, zdůrazňuje zpráva ČOI. Zároveň uvádí, že se nepředpokládá podávání žalob na jednotlivé spotřebitele. Pokud by se tak stalo, museli by se spotřebitelé bránit soudně. 

I u soudu byste ale měli jako napálení spotřebitelé v ruce pádné argumenty. Registraci totiž může učinit kdokoli, kdo zná vaše osobní údaje a ani identifikace dle IP adresy neukazuje přímo na vás ale pouze na konkrétní počítač.  Pro identifikaci osoby prostě nebyly využity žádné zaručené prostředky jako je například elektronický podpis nebo datová schránka.

Podle Ondřeje Tichoty, poradce pro komunikaci není v případu nyní nic nového a případný vznik nových webů na povaze případu ani právní situaci zasažených spotřebitelů nic nemění, protože i nové stránky fungují na stejném principu jako ty původní.

Na webu ESC (tedy v sekci ESC v rámci webu ČOI) je k dispozici podrobné vyjádření našich právníků k činnosti společností Online Investment Group (Seychelské ostrovy), Web Content, Pro Content (Slovensko) a některé pohledávky OIG vymáhající společnosti BIB Services, s.r.o. (Slovensko), směruje na web ČOI Tichota. Kromě právních stanovisek zde můžete najít také části věnované otázkám a odpovědím, které pomohou, jste-li jedním z podvedených návštěvníků webu. Čtěte také: Jak nenaletět řemeslníkovi? (příběh)

Sledovat můžete také Facebook nebo Twitter nebo specializovaný web, který se těmto nekalým praktikám věnuje. Provozují ho sami postižení spotřebitelé.

Podle Tichoty chodí dotazů napálených spotřebitelů spousty. Je náročné odpovídat všem jednotlivě. Lidé by nás měli kontaktovat skutečně jen v případě, že na svoji otázku nenajdou v našich materiálech odpověď, upozornil Tichota.

skoleni_15_5

Hlava v písku nic nevyřeší

Na závěr je třeba zdůraznit, že přehnanou ignorací na reakce majitelů podvodných webů si také moc nepomůžete. Pokud vám tedy přijde domů „dopis s pruhem“, rozhodně ho přeberte. Pokud ho nepřevezmete, uplatní se tzv. fikce doručení a vy jen nebudete vědět, v jakém stavu se váš případ nachází. Čtěte také: Necháte se nachytat na podvodnou práci v zahraničí?

V případě, že by vám dorazil přímo platební rozkaz, na reakci máte 15 dnů. (V případě směnečného nebo šekového platebního rozkazu je lhůta pro podání odporu tři dny.) V této lhůtě musíte podat tzv. odpor. Ten zabrání tomu, aby platební rozkaz nabyl účinků pravomocného rozsudku. Po podání odporu se platební rozkaz zruší a bude nařízeno soudní jednání, ve kterém se můžete bránit výše zmíněnými argumenty. Bez soudního řízení pak nemůže podle vyjádření na webu Sdružení obrany spotřebitelů dojít k exekuci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).