Hlavní navigace

Jak se mají naše banky?

13. 4. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Česká republika od svého vzniku zažila pád téměř dvaceti bank. V loňském roce se bankovní trh znovu otřásl kauzou IPB. Jak jsou na tom české banky teď? Musíme se ještě bát o naše vklady?

V jaké situaci se nacházejí české banky? Na začátek je třeba říci, že o „českých“ bankách se už skoro nedá mluvit. Před námi je totiž prodej už poslední státem kontrolované banky do zahraničních rukou. A ty je na rozdíl od „zlatých českých ručiček“ zatím dokáží spravovat docela slušně. Pomineme-li nešťastný případ japonské Nomury, působení zahraničních společností má na „české“ banky docela příznivý vliv, zvlášť když jim v tom často pomáhá stát, tedy naše daně. Posuďte sami.

V loňském roce si prakticky všechny banky zlepšily svůj kádrový profil. Největší zásluhu na tom obecně mají restrukturalizační programy, systematické snižování nákladů, nejčastěji se projevující snižováním počtu pracovníků. Takto ušetřené náklady se naopak přesouvají do investic do technologického vybavení bank – přelom milénia odstartoval působivý přechod k přímému bankovnictví.

Nejzajímavější ze zveřejněných čísel za loňský rok je zřejmě ukazatel vkladů. Většině významných bank totiž objem vkladů (a také počet klientů) narostl – nejvíce si asi polepšila ČSOB, která převzala většinu klientely IPB – počet klientů tak činí 3,4 milionu. Z kauzy IPB však profitovaly i ostatní banky – České spořitelně, u níž má účet nejvíce klientů, konkrétně 3,9 milionu, vzrostly vklady o 13% na 357,5 mld. Kč. Komerční banka zaznamenala růst vkladů o 11% na 288 mld. Kč. Polepšila si i GE Capital Bank o 15,5 % na 38,15 mld. Kč, přičemž během loňska dokázala získat velké množství nových klientů – jejich počet se zvýšil o 23,4% na dnešních 470 000, k čemuž jí asi nejvíce pomohla akce s „mobilem zadarmo“. Úctyhodným číslem se může pochlubit i Živnostenská banka, které vklady vzrostly o 25% na 33,4 Kč.

Znamená to, že jsme bohatší a máme tedy co ukládat? Více šetříme? Nebo jsme po krizových letech konečně vytáhly své úspory z pod polštáře a začali více důvěřovat bankám? Jedno souvisí s druhým, ale o moc bohatší zatím ještě nejsme a hovoří se spíše o probouzejícím se trendu k utrácení a životu na dluh než o příklonu ke spoření. Proč tedy ten všeobecný nárůst? Lze za ním vidět důsledek koncentrace trhu – zredukoval se počet bank, neslavně skončily kampeličky a stejně tak i IPB – odtud se po neblahých zkušenostech klienti přesunuli do větších a tím pádem i větší důvěru budících bank.

Z pohledu vkladů a počtu klientů dnes stále vede Česká spořitelna – její podíl na trhu vkladů činí 23,9% při 3,9 milionech klientů. Druhá je ČSOB – 23,4% podíl na trhu vkladů a 3,4 miliony klientů. Bronzový stupínek drží Komerční banka s podílem 20,9 % a 1,3 milionem klientů.

Při bilancování loňského roku nesmíme zapomenout na samotnou bilanci bank. Asi největší změnu v poměru zisku a ztrát v loňském roce zaznamenala Česká spořitelna. V roce 1999 byla její ztráta 6,041 mld. Kč, zatímco o rok později představoval zisk 25 mil. Kč. Nutno zdůraznit, že tento obrat je do značné míry připsatelný nám všem, neboť ze svých daní jsme k němu přispěli podstatným dílem.

Pomohli jsme i Komerční bance, ačkoliv její výsledek není kladný – jde o tzv. „červenou nulu“, protože banka měla ztrátu 19 milionů Kč, což je jako v případě ČS úspěch.

Obrat v hospodářství zaznamenala i Živnostenská banka – ze ztráty 220,9 mil. Kč v roce 1999 otočila na zisk 231,2 mil. Kč v roce 2000. Naopak GE Capital Bank zisk poklesl z 982,5 mil. Kč na 719,8 mil. Kč, z důvodu rušení satelitního spojení mezi pobočkami a přechodu na spojení pomocí pevných linek a také kvůli předčasnému vypovězení nevýhodných nájemních smluv. Bank Austria Creditanstaldt měla v loňském roce zisk 538 mil. Kč. Hypovereinsbank zisk za loňský rok na svých stránkách ještě neuvádí, ale byl očekáván v rekordní výši.

Ovšem nejvíce za loňský rok vydělala ČSOB, její zisk byl 4,69 mld. Kč, tedy o 1,87 mld. větší než v roce 1999. Může za to prý nejvíc převzetí IPB, obchodní expanze banky a kontrola nákladů.

Z uvedených údajů se zdá, že bankovní trh se v průběhu loňské roku docela stabilizoval, a tak můžeme být jen příjemně zvědavi, kdo a za kolik převezme Komerční banku. Vypadá to, že to bude docela slušná částka, jde totiž o poslední velkou příležitost pro evropské banky rozšířit své pole působnosti ve střední Evropě, a tak se největší zájemci asi předvedou.

Žádné velké (a nepříjemné) překvapení by nás letos už snad čekat nemělo a zbývá nám doufat, že ani státem poskytnuté záruky za špatné úvěry v privatizovaných bankách nebudou muset být uplatněny v neočekávané míře.

skoleni_15_4

Banky předpovídají zvyšování zisku i v roce letošním, ČSOB například počítá se 6 miliardami. Uvidíme, jestli se tento optimistický výhled projeví i na kvalitě poskytovaných služeb, aby totiž kladný závěrečný výsledek nebyl jen důsledkem zvyšování poplatků – už teď se transakce na přepážce zdražují a moderní elektronický přístup také není zadarmo.

A úplně na závěr – o své vklady byste se bát neměli – tedy pokud je máte v domácí měně a na jedno rodné číslo jste neuložili více než 400 000 korun. Máte je pojištěné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).