Hlavní navigace

Jak podle ekonomů ovlivní trhy vítězství Trumpa ve volbách?

9. 11. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od začátku bylo jasné, že vítězství Donalda Trumpa přinese na trhy nejistotu. Co se podle ekonomů bude dít nyní, když volby opravdu vyhrál?

Co pro trhy podle analytiků znamená vítězství Donalda Trumpa? Přečtěte si jejich komentáře.

Tři otázky a odpovědi, které se pojí s vítězstvím D. Trumpa

Miroslav Novák (AKCENTA)

Jaký dopad má vítězství D. Trumpa dopad na devizový trh?

Okamžitý dopad vítězství D. Trumpa na devizový trh nepodceňujme, ale hlavně nepřeceňujme. Tak jak byly postupně zveřejňovány předběžné výsledky prezidentských voleb a stále pravděpodobnější vítězství D. Trumpa, tak euro vůči dolaru posílilo až na dohled úrovně 1,13 USD/EUR. Okamžitou reakcí tedy bylo oslabení americké měny. Po otevření evropských trhů však americký dolar velkou část ztrát smazal. Během dnešního dne a druhé poloviny týdne je nutné počítat s většími pohyby na všech měnových párech, kde vystupuje americký dolar. Z několikatýdenního nadhledu však v tuto chvíli neočekávám, že by měl výsledek prezidentských voleb výraznější dopad na kurz americké měny.

Prvotní reakce středoevropských měn na výsledek prezidentských voleb byla vesměs podobná – česká koruna, maďarský forint, polský zlotý i rumunský lei vůči americkému dolaru posílily, avšak po otevření evropských trhů většinu zisků odevzdaly. Neočekávám, že by mělo zvolení D. Trumpa v nejbližších dnech významnější konsekvence na posílení či oslabení středoevropských měn vůči dolaru.

Čeká nás období oslabování americké měny?

Záležet bude na ekonomických krocích D. Trumpa, což je v tuto chvíli největší neznámá. V dlouhodobějším výhledu (1 rok) bude záležet na tom, k jakým ekonomickým reformám D. Trump přistoupí. Ekonomický program D. Trumpa je velkou neznámou. Mezi avizované ekonomické kroky patří například snížení korporátních daní, zvýšení výdajů do infrastruktury či zbrojního průmyslu. Otázkou je, zda tyto avizované kroky budou skutečně realizovány, případně v jakém rozsahu. V každém případě by jejich realizace nepochybně vedla k prohloubení schodku federálního rozpočtu a výsledně vyústit v depreciační tlak na americkou měnu.

O slovo se v prosinci přihlásí centrální banky

Odsune Fed zvýšení úrokových sazeb? Prim však nehraje jen politika. Z pohledu dalšího vývoje dolaru bude stěžejní  prosinec, kdy 14. 12. zasedá americká centrální banka (Fed) a očekává se, že dojde ke zvýšení úrokových sazeb. Otázkou je, zda Fed ke zvýšení sazeb přistoupí i poté, co se americkým prezidentem stal D. Trump. V případě větší rozkolísanosti finančních trhů Fed zvýšení sazeb pravděpodobně posune až na rok 2017.

Zapomínat však nesmíme ani na prosincové zasedání Evropské centrální banky (ECB), které se koná 8. 12. V případě, že ECB začne od dubna příštího roku omezovat výkup cenných papírů v rámci programu kvantitativního uvolňování, může to být impuls pro posílení eura vůči americké měně. Vůči dolaru by následně posilovaly i všechny středoevropské regionální měny – česká koruna, maďarský forint, polský zlotý i rumunský lei.

Donald Trump prezidentem aneb Jeden brexit nestačil

Aleš Prandstetter (ČSOB Asset Management)

Jako by letos nebylo na trzích politických šoků už dost. Stejně jako v případě brexitu se předvolební průzkumy nenaplnily a finanční trhy čekala ráno ledová sprcha. Investoři si v posledních dnech byli téměř jistí vítězstvím Hillary Clintonové, které předpovídaly skoro všechny poslední průzkumy, a na trzích panoval „klid před bouří“ – ceny rizikových aktiv, zejména akcií, rostly.

Futures na americké indexy se s přicházejícími zprávami, které naznačovaly, že Donald Trump směřuje k vítězství, propadaly. Investoři opouštěli riziková aktiva a hledali bezpečný přístav ve státních dluhopisech (jejichž výnosy poklesly) a zlatu. Americký dolar oslabil a mexické peso, které bylo již delší dobu považováno za indikátor Trumpových preferencí, spadlo v bezprostřední reakci o více než 10 procent. Postupně se ale trh z paniky vzpamatovává, počáteční ztráty koriguje a futures na americký index S&P 500, stejně jako dolar, se vracejí přibližně na páteční úrovně. Na ostatní trhy se výprodeje přelévají v obdobné intenzitě. Reakce trhů je tedy mnohem vlažnější než v případě brexitu.

Pokud by mělo být zvolení Donalda Trumpa v delším horizontu negativní pro akciový trh, budou to spíše neamerické akcie. Pro americké akcie se Trump může nakonec ukázat jako lepší volba než Clintonová díky řadě stimulů (jako jsou například nižší daně), které by jim měla jeho politika nabídnout (otázkou však zůstává, kde se na to všechno vezmou peníze). Trump tedy může, i přes některá předvolební prohlášení, s podporou Kongresu zvýšit investiční atraktivitu Spojených států.

Otazník visí ohledně vlivu prezidentských voleb na nastavení měnové politiky americké centrální banky. Fed se sice tváří jako apolitický, pokud by však zvolení Trumpa nějak významněji zatřáslo finančními trhy, může se v prosinci rozhodnout zvýšení sazeb ještě oddálit a komunikovat tento krok podobně jako po brexitu. Ještě v úterý trh počítal se zvýšením sazeb na prosincovém zasedání s 84procentní pravděpodobností. Oslabení dolaru ale naznačuje, že investoři v otázce zvýšení úroků znejistěli.

V souladu s naší předem připravenou strategií jsme se rozhodli na atraktivnějších cenách akcií navýšit akciovou složku v našich podílových fondech i ostatních námi spravovaných portfoliích. Obdobně upravujeme i jejich vnitřní skladbu, kde se projevuje náš názor na americká aktiva jako na atraktivní investiční příležitost i po zvolení Donalda Trumpa prezidentem.

Volič opět nachytal trhy na švestkách

Jan Čermák (ČSOB)

Kdo se těšil na vyšší volatilitu po amerických volbách tak, ten se jí dnes dočká vrchovatě. Trhy, sázkové kanceláře a agentury provádějící předvolební průzkumy se opět ocitly mimo, když zcela podcenily schopnost Donalda Trumpa získat Bílý dům. A aby toho nebylo málo, tak Republikáni mají celý kongres (tedy včetně důležitého Senátu), takže následující dva roky mohou opravdu kormidlovat Ameriku kam chtějí.

Zatímco liberální intelektuální elita nyní rozjímá nad tím, jak jí mohl americký volič zradit, tak je třeba se rychle a pragmaticky zorientovat v tržní situaci. Takže riziková aktiva v čele s mexickým pesem se ocitla pod tlakem, americké akcie podle futures ztrácejí 2 % a dolar přišel dvě velké figury proti euru. Naopak bezpečným dluhopisů se daří, což platí i pro ty americké. Odhlédneme-li však mexického pesa, které během pár hodin ztratilo 10 %, tak ztráty (a pokud jde o zisky v případě dluhopisů) nejsou zatím nijak alarmující a stále pohybují se v mezích “zdravé korekce”, kdy se trhy nechaly chytit v pasti vlastního uspokojení, že americký volič nebude chtít žádnou změnu.

Vývoj další situace bude nyní hodně záviset na tom, jak obezřetný či agresivní bude ve své rétorice nový prezident Trump. Pokud předvolební rétorika náležitě zmírní v tom duchu jak jsme viděli během jeho prvního povolebního vystoupení, tak se mohou trhy rychle zklidnit v duchu po-brexitového vývoje. Naopak pokud by se Trumpova následná vystoupení či tweety potvrdily tvrdou linii z předvolební kampaně namířenou vůči některým zemím (Čína, Mexiko, Saudská Arábie,…), tak se riziková aktiva rychle zklidnit nemusí.

Připomeňme ovšem, že brexit nám také rovněž ukázal, že tržní vývoj, resp. vývoj finančních podmínek (akciových trhů, inflační očekávání, kreditní marže) po důležitém hlasování podmiňuje i krátkodobé chování centrálních bank. A zde jsou oči upřeny na Fed, neboť americká centrální banka je silně nakročena v prosinci zvýšit úrokové sazby. Pokud by však ekonomika čelila hlubšímu výprodeji rizikových aktiv, těžko si lze představit, že by jej Fed hodlal urychlit zvýšením úrokům. Naopak dojde-li za pár dní ke zklidnění tržní situace a podnikatelské nálady se nijak nezhorší – tak jsme to pozorovali po brexitu – Fed nemusí být nakonec tak zbrklý jako Bank of England (která rychle snížila úrokové sazby).

Počkejme si tedy na další povolební vystoupení Donalda Trumpa a komentáře z vedení Fedu – obojí může dát trhům i ekonomice jasnější směr. Alespoň tedy do konce tohoto roku. Rok 2017 bude zřejmě s Donaldem Trumpem v Bílem domě dost jiný než roky předtím.

Saxo Bank: Pavel Drahotský

V Evropě by mohl Trumpův triumf přinést posílení pozic populistů

Panující nejistota týkající se jména 45. prezidenta Spojených států je minulostí. Do Bílého domu nastoupí kontroverzní republikánský kandidát Donald Trump. Jeho triumf přináší trhům mnohé nejistoty a rizika.

V prvé řadě je potřeba vzdát hold americkému volebnímu systému. Ještě před dvěma lety by si nikdo netroufl tvrdit, že Donald Trump bude zvolen prezidentem USA. Dnes sledujeme, že se z něho stal politický lídr. Pro Spojené státy se otevírá pozitivní budoucnost.

Možných scénářů budoucího vývoje se nabízí hned několik. Lze očekávat propad mexické měny vzhledem k slibům budoucího prezidenta o výstavbě hraniční zdi proti nelegálním imigrantům. Současný kurz vůči dolaru by mohl krátkodobě devalvovat z hodnoty 18,5 až na nové maximum proražením hranice 20,0. Trump chce navíc znovu jednat o podmínkách sdružení NAFTA, což bude mít na mexický akciový trh negativní dopad. Nejlepší způsob investování je do místních ETF.

V duchu protekcionistického hesla „Amerika na prvním místě“ lze bezpochyby očekávat uplatnění obchodních bariér a obrat americké zahraniční politiky dovnitř. Geopolitickou mapu světa se jistě pokusí vyplnit silní hráči v čele s Ruskem a Čínou. Vzhledem k Trumpovým nadějím na spolupráci s Ruskem v Sýrii lze očekávat sblížení obou zemí. Pokud nový prezident bude trvat na ukončení sankcí, může dojít k výraznému posílení kurzu rublu vůči dolaru pod hodnotu 60.

V Evropě by mohl Trumpův triumf přinést posílení pozic protivládních populistů v mnoha zemích. V Itálii by se tím zvýšilo riziko porážky premiéra Renziho v prosincovém referendu o reformě ústavy. Na domácí půdě nepochybně oslabí centrální banka Fed, kterou Trump dlouhodobě viní z nečinnosti a podpory kapitálových bublin.

Komodity jako zlato a jiné drahé kovy by měly růst, zlato dokonce k rekordním hodnotám. Důvodem je očekávaná nejistota investorů pokoušejících se ukrýt své peníze. Krátkodobě šokovaný akciový trh se zřejmě vzpamatuje až ve střednědobém horizontu, kdy akcie posílí slibovaná reforma zdanění velkých firem.

Trhy na odhady výsledků reagovaly už během hlasování

Podívejte se jak:

Výhledy na Trumpovo vítězství prospívaly dluhopisovým trhům

Marek Dřímal (Komerční banka)

Rostoucí pravděpodobnost vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách se projevila i odlivem peněz z rizikových aktiv do těch bezpečných, především do státních dluhopisů. Nejvíc se tento trend projevil samozřejmě ve Spojených státech. Především krátkodobé americké dluhopisy zaznamenaly výrazný růst cen, a jejich výnosy tak klesly na více než měsíční minimum (zhruba 0,77 %, včera uzavíraly na 0,85 %). Kromě hledání bezpečného přístavu za tím stojí i výrazný pokles pravděpodobnosti, že americká centrální banka na svém prosincovém zasedání zvýší úrokové sazby. Nejistota na trzích v tom Fedu nejspíše zabrání.

Výnosy dluhopisů s delší splatností klesají méně – důvodem jsou zřejmě dva protichůdné faktory. Jedním je právě úprk investorů do bezpečných aktiv, tím druhým je ale očekávaná politika Donalda Trumpa. Daňové škrty, které nejspíš nedoprovodí stejně výrazný pokles výdajů, by měly vést k růstu schodků federálního rozpočtu, a tak i k nárůstu zadlužení. Poroste tak nabídka amerických státních dluhopisů, proto na dlouhém konci výnosové křivky jejich výnosy tolik nerostou.

Na české dluhopisové trhy bude mít Trump pravděpodobně jen okrajový vliv. Nervozita na trzích však může v příštích týdnech přerušit trend rostoucích výnosů dlouhodobých českých dluhopisů, které se v poslední době zvyšovaly kvůli zrychlující inflaci. To může pomoci ministerstvu financí v dnešní aukci státních dluhopisů, kde poptávka může být lepší, než jsme původně očekávali.

Na trhy se řítí neřízená střela

Jana Steckerová (Komerční banka)

Investoři kvůli výsledkům amerických voleb utíkají do tak zvaných bezpečných aktiv, mezi které ale americký dolar tentokrát patřit nebude. Ten již od rána ztratil 2,3 %, když oslabil na 1,128 USD/EUR. Zájem bude naopak o společnou evropskou měnu, japonský jen nebo švýcarský frank. Benefitovat by mohly i dluhopisy vyspělých zemí a také zlato. Na americký dolar nepříznivě dopadá nevypočitatelnost nového prezidenta a také pravděpodobný odklad zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Nejvíce však negativní dopady Trumpova vítezství pocítí rozvíjející se trhy a především ty země, které jsou pro USA významným obchodním partnerem. Mezi ty patří například Kanada, Mexiko, Korea, Taiwan, Irsko a Čína. V případě zavedení vysokých cel a ochranářské politiky by tyto země trpěly nejvíce.

skoleni_15_4

Aby Fed zklidnil situaci na trhu, pravděpodobně odloží prosincové zvýšení sazeb a přispěchá s více holubičí politikou. Příští rok by však naopak zvolení Trumpa naopak otevíralo prostor většímu zvyšování sazeb. Důvodem jsou daňové změny, které Trump navrhuje. Ty by měly vést k vyššímu růstu HDP o 0,5 pb v letech 2017–2018 a předpokládanou recesi v letech 2018 – 2019 o půl roku odsunout. Z dlouhodobého hlediska však ochranářská politika, kterou Trump navrhuje, představuje riziko zpomalení nejen pro Spojené státy, ale i pro celou globální ekonomiku. Otázkou ovšem je, nakolik zůstane pouze u předvolebních slibů a nakolik se přemění v reálné kroky.  

Trumpoty zlotého a forintu, koruna potvrzuje status bezpečného přístavu

Viktor Zeisel (Komerční banka)

S tím, jak se v průběhu noci zveřejňovaly první výsledky voleb, na události reagovaly i regionální devizové trhy. Nicméně reakce byly slabší, než jsme pro případ Trumpova vítězství očekávali. Zlotý od čtvrté hodiny ranní oslabil o 0,4 % a forint ztratil přibližně půl procenta. Investoři utíkají z rizikovějších k bezpečnějším aktivům. Ani Trumpova vítězná jízda však nedokázala kurz koruny odlepit od hladiny kurzového závazku. Kurz domácí měny oslabil proti euru pouze jeden haléř a znovu tak dokazuje svůj status regionálního bezpečného přístavu. Vítězství Donalda Trumpa představuje riziko pro slabší růst české ekonomiky. Větší rizika však vidíme pro výhled inflace kvůli oslabujícímu kurzu dolaru proti euru. Oslabení představuje protiinflační tlak, který by mohl v krajním případě vést i odsunutí konce kurzového závazku.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).