Hlavní navigace

Jak ochránit své peníze?

3. 12. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Máte rezervy a chcete je ochránit před inflací, krachem ekonomiky a jiným nebezpečím? Kam tedy uschovat své peníze?

V diskusích na internetu se stále objevuje podobný dotaz. Mám nějaké rezervy a chci je ochránit před (případnou hyper)inflací, krachem ekonomiky a jinými ekonomickými kotrmelci, které se obávám, že brzy nastanou. Kam peníze uložit?

Nemovitosti jsou jistota

Jistá je v životě jen smrt. Zcela s jistotou ochránit svůj majetek nemůžete. Vždy záleží na tom jak moc velký kotrmelec ekonomika udělá (pokles, totální zhroucení, válka, změna režimu). Budete-li mít nemovitost, může ji stát v případě ekonomických problémů výrazně zdanit (ve Francii se dokonce uvažovalo o zvláštní dani pro neobsazené nemovitosti) a to až k hranici, kdy jí budete nuceni prodat. Tato daň je pro stát obzvláště lákavá, protože se jí, na rozdíl od daní z příjmů a spotřeby, nedá uniknout. V případě změny režimu může nemovitost stát zabavit, nebo tam nastehovat nájemníka za regulované (symbolické) nájemné, což je pro stát vlastně ještě výhodnější, nemusí řešit vymáhání dlužného nájemného, ani opravy nemovitosti, které výši nájemného mohou překročit.  Za minulého režimu se to stalo mým rodičům na chalupě (v přízemí byla zřízena zubní ordinace a v patře nastěhován nájemník). Čtěte také: K dani z nemovitosti se i přes prošlý termín můžete přiznat bez sankcí

Pokud nemovitost nekoupíte pro účely vlastního bydlení, ale k pronájmu, může se stát, že neseženete nikoho, kdo by byl ochoten (schopen) si danou nemovitost pronajmout, nebo nájemník přestane platit a bude nějakou dobu trvat, než ho z nemovitosti soudně dostanete (mezitím naroste nevymahatelný dluh na nájemném a nemovitost zdevastuje). Ochrana nájemců je totiž zatím silnější než ochrana majitelů. Čtěte více: Týká se vás deregulace? Víme, o kolik si v příštím roce připlatíte

Zlato přežije věky

Nemovitost je ale velká, neskladná, musí se udržovat, z její držby se platí daně, nedá se přemístit. Koupit zlato, to je jistota. Zlato má tu výhodu, že nějakou hodnotu bude mít stále. I kdyby kleslo na polovinu, nebo čtvrtinu, stále to nějaká hodnota bude. Takže k investování ho jako vhodné nepovažuji (myslím, že nyní je jeho cena opravdu hodně vysoko), ale jako uchovatel hodnoty, to je jiná. Problém je v jeho prodejnosti. Zkuste si představit, jak prodáváte kilo zlata. Budete ho nabízet v zastavárně? Na ulici? V případě nějakého chaosu bude směnná hodnota tak 1 zlatý prsten za 1 chleba. Pravda, pořád lepší, než umřít hlady. K tématu čtěte také: Stříbro a zlato je nejdražší za posledních třicet let, dolar prudce klesá

Za normálních okolností vykupují investiční slitky stejných výrobců, které prodávají, firmy, co se zabývají jejich prodejem. Počítejte ale se ztrátou cca 10 %. Tyto firmy se totiž zaměřují zejména na prodej a zpětný výkup se snaží maximálně omezovat, dle zkušeností na fóru se stává, že zájemci o zpětný výkup bývají odmítáni s výmluvami, že obal slitku je poškozen, atd. V případě poklesu ceny zlata nejspíš výkup zcela zastaví (budou potřebovat nejdříve prodat své zásoby). Každopádně pro větší nákupy i prodeje se vyplatí zajet si do Rakouska nebo Německa, kde jsou marže společností, které se obchodem s drahými kovy zabývají, nižší. Zcela jistě tak učiňte při nákupu stříbrných mincí. Zatímco zlaté mince nebo investiční slitky jsou od DPH osvobozeny v celé Evropě, u stříbra to neplatí. Např. v Německu jsou stříbrné mince zatíženy pouze 7 % DPH. U nás je to standardních 20 %. 

Investujete do zlata?

  • Ano, a jsem spokojen/a.
    13 %
  • Ano, ale nejsem spokojen/a.
    2 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    31 %
  • Ne, a neuvažuji o tom.
    54 %

V případě, že se přece jen pro zlato rozhodnete, rozhodně ho neukládejte takovým způsobem, kde by bylo nějakým způsobem evidováno, např. do bankovních trezorů. Kdykoliv se může opakovat situace z roku  roce 1933, kdy prezident Roosevelt v USA nechal násilně otevřít všechny soukromé bankovní sejfy a zlato z nich jednoduše zabavit. Soukromé vlastnictví zlata pak bylo po nějakou dobu nelegální. V případě, že by k něčemu takovému došlo, tak sice zlato neprodáte, nicméně zakopané doma pod jabloní může posloužit alespoň vašim potomkům.

Pro účely ochrany majetku rozhodně nedoporučuji cenné papíry vázané na zlato. Ty mohou být kdykoliv prohlášeny za neplatné – ať krachem jejich emitenta, nebo prohlášením státu, na jehož území bude zlato fyzicky umístěno. Na druhou stranu pro čistě spekulativní investice jsou vhodnější, protože mají nižší transakční náklady.

Diamanty jsou věčné

Dnes se přímým prodejem prodává téměř vše. Deky, hrnce, dovolené (timeshare), mobilní tarify, a tak došlo i na diamanty. Na seancích vedených ve vzrušeném duchu vám nastíní tu nejrůžovější budoucnost, „slíbí“ vám zhodnocení v desítkách procent ročně. Kdyby toto slibovala libovolná firma, nikdo si její dluhopisy nekoupí, ale vždyť jsou to přece diamanty. Pro nerozhodné ještě přidám, že s diamanty obchoduje i bývalý premiér Stanislav Gross, prostřednictvím své firmy Anned. Čtěte více: Diamant může být alternativní investicí i hodnotným darem

Nakoupit diamanty není vůbec složité, ani u nás, ani v zahraničí. Není ani problém získat značnou slevu oproti oficiální maloobchodní ceně. Ono s tou cenou je to vůbec složité. Zatímco drahé kovy mají více „výrobců“ – je mnoho společností zabývajících se těžbou a zpracováním zlata, zlaté doly mají různé vlastníky, zlato se prodává na více burzách a možnost manipulace s jeho cenou je velmi omezená – naprostou většinu trhu s diamanty mají v rukou pouze dvě společnosti. Leva Levieva, která ovládá ruský trh, a De Beers mající pod palcem zbytek světa. Obě tyto společnosti si nijak nekonkurují, ale pracují ve shodě. I slavný „Kimberleyský proces“, oficiálně založený za účelem znemožnění financování válek v nestabilních zemích, zejména v Africe, kde se diamanty těží, je jen dalším způsobem, jak ještě více tento trh monopolizovat a nepustit na něj diamanty z dolů, které tyto dvě firmy nevlastní.

Pro to, že pro nákup diamantů není úplně nejlepší doba, svědčí i zpráva z roku 2009, kdy firma De Beers přišla za první pololetí tohoto roku o 99 % svého zisku, kdy se prodej surových diamantů propadl o 57 % (samotná firma ale snížila prodej o 76 %).

Pokud jste přesto diamanty nakoupili, tak zcela jistě narazíte na problém, když se je budete snažit prodat. Zatímco zlato v nejhorším případě prodáte (nevýhodně) jako zlomky v libovolném klenotnictví, s jedním diamantem vás nejspíš odevšad vyhodí a dnes jen výjimečně uspějete v zastavárnách. Technika pokročila, ale rozlišit pravé přírodní diamanty od těch uměle vyrobených je velmi obtížné. Pokud se vám ho přesto podaří v zastavárně prodat, tak za zlomek jeho skutečné hodnoty, která nebude dosahovat ani hodnoty toho uměle vyrobeného. Můžete zkusit diamanty odprodat zpět společnosti, od které jste je koupili, počítejte však se značnou srážkou (a navíc ještě s 20 % DPH, kterou také nedostanete).

Je tu ještě možnost koupit si šperk. To má své výhody a nevýhody. Výhoda je, že si ho můžete začít ihned užívat a tak bude plnit účel i v případě, kdy jste ho nekoupili za účelem ochrany investic. Manželka ozdobená diamanty bude ve společnosti přitahovat větší pozornost než ta neozdobená. Šperky ovšem obsahují ještě vyšší přirážku než samotné kameny, při případném prodeji se nedivte ztrátě třeba i 80 %.

Fondy

Fondy nejsou mým favoritem. Nad jejich portfoliem máte jen omezenou kontrolu. Sčítá se zde riziko samotných aktiv, které fondy drží (pokud byste je drželi sami) a riziko fondu (podnikatelský neúspěch, kriminální činnost). Čtěte více: Co byste měli vědět o podílových fondech

Takže co tedy?

No, těžká otázka, každý doporučí pravděpodobně něco jiného, ale v jednom se určitě shodneme – diverzifikovat.

1) Začal bych nemovitostí. Ne k pronájmu, ale k vlastnímu bydlení. Postavit, nebo zrekonstruovat tak, aby vyžadovala minimální údržbu (náklady) a byla co nejvíce úsporná, ideálně maximálně samostatná (je-li možné, tak vlastní studna, vlastní řešení odpadních vod, minimálně částečně vlastní řešení energie – kotel na pevná paliva (i kdyby jen jako záloha), solární panely (nyní je snad ještě možné pro malé zdroje získat výhodné výkupní ceny, v budoucnu v případě zdražení energií (nebo většího či menšího zhroucení energetické sítě) můžete spotřebovávat sami), atd. Čtěte také: Čtyři výhody výměny nemovitostí a její pravidla

2) nějaké peníze budete potřebovat vždy, nárazové prodeje aktiv jsou velmi nevýhodné. Obecně se doporučuje mít jako okamžitě dostupnou rezervu přibližně čtvrtletní příjem.

Můžete zvolit i držbu jiných měn, jen nedoporučuji zakládat účty v jiných měnách, než je národní měna země, kde účet je. Tedy když eurový účet, tak v Německu, na Slovensku, v Rakousku, atd.

Účtem v jiné než národní měně totiž sčítáte riziko obou zemí. Jak země, jejíž měna to je (inflace, pokles hodnoty měny), tak země, kde máte účet zřízen (krach nebo znárodnění banky), a přidáváte k tomu ještě rizika další – specifické postižení cizoměnových účtů. Posledním příkladem byla Argentina, kde došlo k nucené směně dolarových účtů za argentinská pesa v poměru 1:1. Dnes je kurz 1:4, došlo tak k zabavení tří čtvrtin zůstatků na účtech.

3) zlato – proč ne. Můžete mít jak slitky, tak mince (někdy se dají prodat snadněji než slitky, jejich hodnota nemusí v případě poklesu ceny zlata klesat tak rychle). Je zde i možnost šperků – sice je jejich cena výrazně vyšší než cena zlata, ale zase si je můžete vy nebo vaše manželka ihned užívat.

dan_z_prijmu

4) kam hlavní peníze?  Dle mého názoru by špatnou volbou nemusely být akcie (tedy přímo,  žádné fondy), přece jen je to „kus firmy“. Rozhodně z různých oborů a zemí. Neměly by tam chybět potraviny, drogerie, počítače, těžba a zpracování kovů, telekomunikace, ale špatným artiklem by nemusela být ani zábava (včetně té pro dospělé). Rozhodně různé firmy a hlavně různé země. Samozřejmě i zde to není bez rizika – firma může zkrachovat, může být znárodněna. Dokážu si představit, že v případě skutečné krize (ne jako nyní, kdy jde o pokles ekonomiky o pár procent nebo jen stagnaci) nebo válečného konfliktu vláda znárodní kde co.

Vše je závislé na tom, kolik prostředků máte k dispozici. Jestli máte milion, tak si o nějakém zajištění nechte zdát, a to hned ze dvou důvodů. Ten první je, že by značnou část majetku pohltily náklady na poplatky za nákupy a správu aktiv. Ten druhý je, že se vydáte ze všech peněz a budete žít jak kostelní myši jen kvůli tomu, abyste si (s ne úplně 100% jistotou) zajistili přežití v případě nějaké skutečné krize. Založte účet v Německu (na Slovensku, v Rakousku), dejte si tam pár EUR, kupte si několik zlatých mincí ČNB, opravte dům a založte si termínovaný vklad a spořicí účet. A když vám ještě zbudou nějaké volné prostředky, kupte si (spíše pro radost, než jako skutečnou investici) pár akcií. A užijte si života, máte na to jen jeden pokus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).