Hlavní navigace

Za neodhlášené auto nemusíte platit tisíce na povinném ručení

23. 12. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Povinné ručení je magickým zaklínadlem každého motoristy a musí ho platit každý, kdo vlastní nebo provozuje motorové vozidlo. Jaké sankce hrozí tomu, kdo si nesjedná povinné ručení, anebo nestihne včas svůj vůz odhlásit z registru? Pro majitele neodhlášených aut máme dobrou zprávu, nemusí platit tisíce za povinné ručení.

Na tuzemském trhu působí šestnáct pojišťoven, které mají licenci ke sjednávání povinného ručení. Demonopolizace trhu s povinným ručením proběhla 1. ledna 2000 a od té doby se postupně přidávají pojišťovny, které se snaží ukousnout co největší podíl v objemu předepsaného pojištění a počtu smluv. O aktuální nabídce povinného ručení jsme psali před nedávnem, přečtěte si článek Porovnejte si nabídku povinného ručení 2009.

Postihy vyplývající z neuzavření povinného ručení

Jestliže jste si dosud nesjednali povinné ručení a ani se ho nechystáte uzavřít do konce roku, očekávejte ze strany České kanceláře pojistitelů (ČKP) výzvu k uhrazení příspěvku, který plyne do garančního fondu ČKP. Příspěvek však nemá roli povinného ručení.

Od zaslání výzvy k úhradě, vám začíná běžet 30denní lhůta, ve které musíte doložit, že jste povinné ručení uhradili, anebo jste automobil prodali, vyřadili apod. Často se stává, že mezi vlastníkem vozu a pojišťovnou vznikne nedorozumění a vy se tak můžete dostat na černý list neplatičů. Ve většině případů se jedná o administrativní chybu, na kterou máte výše uvedenou lhůtu, abyste ji odstranili.

Není však možné nechat své vozidlo zaparkované přes zimu v garáži a doufat, že se vyhnete jakémukoliv placení povinného ručení, anebo příspěvku do garančního fondu ČKP. Od 1. ledna 2009 se vztahuje úhrada příspěvku pro každého, kdo nedoloží, že povinné ručení zaplatil, anebo vůz prodal anebo vyřadil ze silničního provozu. Denní sazba se vypočítává podle objemu motoru a činí mezi 20 – 300 korunami denně, pro osobní automobily je tato suma obvykle v rozmezí 50 – 70 korunami za den.

Při nesjednání povinného ručení vám hrozí ve správní řízení finanční postih od 5000 do 40 000 korun. Od Policie ČR potom další pokuty. Rovněž platí, že nehodu hradí ten, kdo ji způsobil. V případě absence povinného ručení to mohou být statisícové až miliónové sumy.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Co však s autem, kterého se chcete zbavit?

V momentě, kdy plánujete vyřadit vozidlo z provozu anebo ho začátkem nového roku prodat, vám může nepříjemně zkomplikovat situaci. Při nezaplacení povinného ručení riskujete výzvu od České kanceláře pojistitelů, zaplatit povinné ručení na rok a používat ho jen několik dnů nebo týdnů je naopak zbytečné plýtvání finančními prostředky.

Pro tyto případy můžete využít tzv. krátkodobá povinná ručení, které obvykle platí na jeden měsíc. V případě České pojišťovny dokonce na 14 dnů. Prodlužujete si tak dobu, po kterou můžete s vozidlem manipulovat a užívat ho bez následků. A pokud jste nestihli včas zajistit vyřazení vozidla z registru, získáte čas a nemusíte se bát penalizace za nesjednané povinné ručení.

Pojišťovny, které nabízejí krátkodobé pojištění
Pojišťovna Nejkratší pojistná doba Cena
Allianz pojišťovna 3 měsíce
AXA pojišťovna 12 měsíců
Česká pojišťovna 14 dnů
Česká podnikatelská pojišťovna 1 měsíc 95 Kč
ČSOB Pojišťovna 1 měsíc 1/12 z ročního pojistného
DIRECT Pojišťovna 12 měsíců
Dolnorakouská pojišťovna 12 měsíců
Generali Pojišťovna 1 měsíc nejméně 100 Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna 12 měsíců
Kooperativa pojišťovna 2 měsíce 199 Kč
Slavia pojišťovna 12 měsíců
Triglav pojišťovna 15 dnů
UNIQA pojišťovna 12 měsíců
Wüstenrot pojišťovna 12 měsíců

Zdroj: pojišťovny; Pozn.: U některých pojišťoven se k ceně za povinné ručení dochází na základě více informací o vozidle a jeho majiteli.

Jde to i levně a bez tisíců

Zajímavou nabídku povinného ručení nedávno zveřejnila Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP). S jejím prostřednictvím můžete využít krátkodobé povinné ručení na dobu jednoho až tří měsíců ve výši 95 Kč za měsíc. Podle Miloše Velíška, ředitele úseku pojištění vozidel ČPP, si mohou řidiči moci splnit podmínku pojištění. Získají tak čas potřebný pro vyřízení agendy spojené s odhlášením vozidla, dodává Velíšek. Pokud hledáte skrytý háček takto levné pojistky, pak vězte, že v případě nehody je stanovená spoluúčast ve výši 25 000 Kč. Ale pro auto rozkládající se v garáži účel splní.

Obdobnou novinku připravila i pojišťovna Kooperativa. Ta nabízí krátkodobé pojištění uzavírané na pevně stanovenou dobu 2 měsíců, po jejímž uplynutí pojištění zaniká. Pojištění může zaniknout i z jiného zákonem určeného důvodu, avšak pojistné se nevrací. Za dva měsíce zaplatíte 199 Kč.

Ve své nabídce máme krátkodobé pojištění na minimální dobu jednoho měsíce, říká Tomáš Hejda, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny. Na druhou stranu se pro standardní pojišťovnu (byť nově podnikající v segmentu povinného ručení) nevyplatí zavádět krátkodobá pojištění v délce několika dnů až týdnů. Krátkodobé povinné ručení, například denní nebo týdenní, nenabízíme a ani neplánujeme nabízet. Nedovedeme si ani dost dobře představit, kdo by takovou službu mohl využít, vysvětluje marketingový ředitel Slavia pojišťovny Jan Bártka. Alternativy denního či týdenního pojištění nenabízíme a ani o nich neuvažujeme. To jsou velmi krátká období, pro běžného klienta nemající výrazný význam a z hlediska rentability by musela být řádně pojišťovnou oceněna, dodává Hejda. Povinné ručení u ČP lze uzavřít už od doby 14 dnů, sděluje Václav BálekČeské pojišťovny.

Novinky platné od Nového roku

S Novým rokem přichází změna v prokazování dokladu o zaplacení povinného ručení. Již nebudete muset mít ve vozidle útržek složenky. Složenku od 1. ledna 2009 nahradí tzv. zelená karta s územní platností ve většině evropských států. Zelená karta však není úplně nová, dříve jste ji mohli používat například při vašich cestách do zahraničí. Dejte si pozor na údaje o stavu automobilu, které musejí být v souladu se skutečným stavem. Případně změny sdělte své pojišťovně a nechte si vystavit novou zelenou kartu.

Odhadněte škodu a (ne)volejte policii

Další novinka je u hlášení dopravních nehod příslušníkům policie ČR. Limit, který je nutný pro zavolání dopravní policie v případě nehody se zvyšuje ze současných 50 000 korun na 100 000 s platností od 1. ledna 2009. Znamená to, že pokud účastníci nehody výši škody odhadnou na nižší než 100 000 Kč, Polici ČR volat nemusí. V tom případě je však velice důležité, aby vyplnili záznam o dopravní nehodě, říká Marcela KotyrováČeské asociace pojišťoven.

dan_z_prijmu

Kromě použití příslušného formuláře, můžete využít jakoukoli formu, kde bude uvedeno místo a čas nehody, identifikace účastníků, popis nehody a další nutné záležitosti. Domluva mezi účastníky nehody neplatí však v případě, dojde-li při nehodě ke zranění anebo usmrcení osoby, poškození majetku třetí osoby anebo poškození komunikace (např. svodidla, dopravní značky). Jestliže se vám nehoda přihodí na železničním přejezdu, volejte rovněž policii.

Povinná zimní výbava

V příštím roce nebudou pojišťovny vyvozovat důsledky, když nepoužijete na značených místech zimní pneumatiky. Avšak v případě dopravní nehody může pojišťovna může vyvodit důsledky mezi nehodou a nepoužitím povinné zimní výbavy (zimní pneumatiky) a zohlednit je při likvidaci škodní události. Povinnosti použít na určitých úsecích českých silnic zimní pneumatiky je platná od letošního 1. listopadu a v případě porušení se vystavujete dvoutisícové pokutě a ztrátě jednoho bodu.

Čemu dáváte při sjednávání povinného ručení největší přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).