Hlavní navigace

Jak nejvýhodněji volat z dovolené

27. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chystáte se do zahraničí na dovolenou a přemýšlíte, jak dát známým o sobě vědět? Zda využít pevnou linku nebo svůj mobil? Co je nejvýhodnější? Lze se připravit, aby telefonování bylo bez problémů a nevyprázdnilo vaši kapsu!

Všeobecně se má za to, že ceny volání ze zahraničí jsou dosti vysoké. Cena, kterou platíme, úzce souvisí s naším komfortem. Voláme-li přímo z písečné pláže svým mobilem, cena je mnohem vyšší, než hovor uskutečněný z pevné telefonní stanice. Možností, jak dát vědět svým blízkým, je samozřejmě více. Podívejme se na ně podrobněji.

Mobilní telefon
Nejpohodlnější, ale zároveň nejdražší způsob telefonní komunikace. Ať jste v zahraničí kdekoliv, platí pravidlo – platím nejen za odchozí, ale i za příchozí telefonní hovory.

Abyste se dovolali ze zahraničí, je nutné mít aktivní službu roaming. Nejpohodlnější je uskutečnit telefonní hovor ze státu, kde má váš operátor zřízený tzv. příchozí roaming. Stačí vytočit telefonní číslo účastníka včetně národní předvolby a hovor by měl být uskutečněn. Jedná se o vybrané operátory především na Slovensku, Německu, Polsku, Řecku atd.

V ostatních státech, kde není umožněno přímé volání, je nutné zadávat před volané číslo speciální znak. Po odeslání požadavku by mělo dojít v poměrně krátkém čase k požadovanému spojení.

Nejvýhodnější způsob, jak zaslat krátký pozdrav z dovolené a přitom ušetřit, je využití SMS. Zde platí na rozdíl od telefonních hovorů pravidlo, že veškeré příchozí SMS jsou zdarma. Zpoplatněny jsou samozřejmě odchozí SMS, v závislosti na tarifní politice příslušného operátora.

Následující tabulky obsahují nejnižší ceny za volání ve špičce, mimo špičku, za odeslání textové zprávy a název společnosti, která tyto ceny ve své síti nabízí. U cen za odchozí roaming jsou uvedeny pouze sazby za minutu volání. Některé zahraniční společnosti si ale u hovorů účtují jednorázový poplatek za vstup do své sítě.

Hovory uskutečněné účastníky tarifních programů

Tabulka č. 462
Chorvatsko
Síť Eurotel Oskar T-Mobile
Hovory ve špičce 22.36 Kč
VIPnet
22.50 Kč
VIPnet
22.20 Kč
VIPnet
Hovory mimo špičku 22.33 Kč
VIPnet
22.50 Kč
VIPnet
22.20 Kč
VIPnet
Odeslání SMS 5.45 Kč 5.50 Kč 5.41 Kč
Tabulka č. 463
Německo
Síť Eurotel Oskar T-Mobile
Hovory ve špičce 34.52 Kč
O2
34.60 Kč
O2
34.46 Kč
T-Mobile
Hovory mimo špičku 17.66 Kč
D2/E-Plus
17.70 Kč
D2
17.55 Kč
D2/E-Plus
Odeslání SMS 4.01 Kč
O2
4.00 Kč
D2
4.07 Kč
D2
Tabulka č. 464
Francie
Síť Eurotel Oskar T-Mobile
Hovory ve špičce 37.33 Kč
Bouygues Telecom
39.50 Kč
Bouygues Telecom
37.09 Kč
Bouygues Telecom
Hovory mimo špičku 22.08 Kč
Bouygues Telecom
23.40 Kč
Bouygues Telecom
22.01 Kč
Bouygues Telecom
Odeslání SMS 6.02 Kč
Bouygues Telecom
6.10 Kč
Bouygues Telecom
5.84 Kč
Bouygues Telecom

Pro účastníky předplacených sad

Tabulka č. 465
Země/Předplacená karta Eurotel Oskar T-Mobile
Francie, Chorvatsko, Itálie, Německo 15 Kč sestavovací poplatek + 50 Kč za minutu volání 50 Kč za minutu volání 15 Kč sestavovací poplatek + 50 Kč za minutu volání
Španělsko 15 Kč sestavovací poplatek + 60 Kč za minutu volání

Odeslání SMS ze zahraničí stojí zpravidla v rozmezí 8 – 12 Kč za 1 zprávu.

Důležité je si před cestou zjistit, zda váš telefon bude v zahraničí použitelný. 

V Evropě nám bude stačit duální telefon. V zámoří si jím ale nezavoláme. I v České republice se prodávají telefony triální, které fungují i v USA a Kanadě. Levnější variantou je takový přístroj si půjčit v některé z půjčoven.

Pokud naše telefonní číslo začíná předvolbou 0601, při cestách do zahraničí – s výjimkou Slovenska – můžeme mobil nechat doma. Starší analogová síť totiž roaming neumožňuje. Dovoláme se jen ze Slovenska a v pohraničí s Českou republikou. Přesah u analogové sítě je vyšší než u sítě GSM. Mobilní telefony sítě NMT nám tak často budou fungovat až sedmdesát kilometrů za hranicemi. Za hovory v tomto případě platíme podle domácího tarifu.

Místní pevná sít
Další možností při volání do České republiky je zahraniční pevná síť. Telefonovat z telefonní budky je sice mnohdy levnější, ale má to své nevýhody. Pokud nevyčerpáme telefonní kartu beze zbytku, předplacený kredit propadne. V České republice je totiž zahraniční karta nepoužitelná.

Elegantnější řešení představuje Karta X Českého Telecomu, se kterou se dá volat nejen z ciziny, ale také po návratu v České republice. V telefonním automatu nebo na hotelovém telefonu zadáme čtrnáctimístné číslo své Karty X a telefonní číslo volaného. V některých zemích musíme před použitím Karty X vhodit do automatu minci, kterou nám automat po skončení hovoru vrátí.

V některých zemích zaplatíme poplatek jako za místní volání. Ve srovnání s cenami v roamingu volání s Kartou X vychází mnohem levněji.

Tabulka č. 466
Ceny volání s Kartou X do České republiky
Země Hovory na pevnou linku Hovory na mobilní telefon
Francie 12 Kč 16.20 Kč
Chorvatsko 18 Kč 22.20 Kč
Itálie 12 Kč 16.20 Kč
Německo 10.20 Kč 14.40 Kč
Španělsko 12 Kč 16.20 Kč


Poznámka: Ceny jsou uvedeny za jednu minutu volání
Zdroj: Internetové strany Českého Telecomu

dan_z_prijmu

Přes síť Internet
Další možností, jak nezaplatit za hovory ze zahraničí majlant, je volání prostřednictvím Internetu. I z ciziny totiž můžeme čerpat kredit, který si předplatíme ještě před odjezdem na dovolenou. Sazba do České republiky je od 2.60 Kč do 6 Kč za minutu. V těchto cenách ale nejsou započteny poplatky za připojení k Internetu.

Možností je tedy celá řada a je pouze vaší volbou, zda dáte přednost nižší ceně či vyššímu pohodlí.

Jakým způsobem komunikujete s Českou republikou ze zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).