Hlavní navigace

Jak nejvýhodněji platit do zahraničí?

14. 4. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Platit do zahraničí lze různě. Můžete si vzít tašku nebo kufřík s penězi a příjemci je jednoduše donést. Můžete poslat šek, peníze "v hotovosti" nebo bezhotovostně převodem z účtu. Který způsob zaslání peněz je nejvýhodnější? Zeptali jsme se odborníků.

Platby do zahraničí, především v rámci Evropské unie, jsou a budou stále častější. Proto je namístě otázka, jak tyto platby realizovat co nejvýhodněji – nejlevněji. Položili jsme proto jednoduchou otázku „Jak nejvýhodněji platit do zahraničí a na co si dát při platbě pozor?“

Z odpovědí vyplývá několik zajímavých skutečností: každá banka nabízí standardizované platby v rámci Evropské unie, a řada bank nabízí zlevněné převody v rámci své finanční skupiny či s partnerskými bankami.

Leona Křepelová - Citibank

Leona Křepelová, vedoucí oddělení provozu retailového bankovnictví Citibank

Nejvýhodnějším způsobem platby do zahraničí je bezesporu bezhotovostní převod z běžného účtu. Jeho výhodou je především rychlost, neboť peníze jsou příjemci k dispozici již za několik dní, a v neposlední řadě také výše poplatků. Srovnáme-li například bezhotovostní převod s použitím šeku, pak za vystavení šeku bývá stejný poplatek, ne-li větší, ale hlavně trvá delší dobu, než má příjemce k dispozici finanční prostředky.

Při zadávání platby do zahraničí by odesílatel měl znát kromě celého jména příjemce a čísla jeho účtu také celý název banky s adresou a její swiftové a směrové kódy (platí hlavně pro platby do USA a Velké Británie). Číslo účtu příjemce by mělo být ve formátu IBAN, alespoň pro země, které ho vyžadují, neboť uvedením tohoto formátu se odesílatel i adresát vyhnou dodatečným nákladům, které si banka příjemce může účtovat. Rovněž by se měl odesilatel domluvit s příjemcem na tom, kdo hradí případné poplatky spojené s převodem. Předejde se tak následným možným nepříjemnostem.

Velká velikonoční soutěž o set-top-boxy

Zajímá vás digitální vysílání? Chcete sledovat televizní programy v digitální kvalitě? Pak se zúčastněte Velké velikonoční soutěže Internet Info a vyhrajte jeden z deseti set-top-boxů. Kvůli velikonoční výslužce už není nutné mlátit holky!

Libor Svoboda - Poštovní spořitelna

Libor Svoboda, produktový manažer Poštovní spořitelny

Při platbách do zahraničí by měl klient ještě více než v ČR dbát o to, aby všechny údaje byly správné. Pokud např. prostřednictvím Eurogiro chce klient poslat peníze tak, aby je příjemce dostal vyplaceny hotově, měl by si odesílatel dobře zkontrolovat jméno a adresu příjemce.

Důležité je také zkontrolovat dispozici platby – tedy to, kdo bude za převod peněz platit. Nejčastější variantou je dispozice SHA, kdy se o náklady podělí obě strany, je ale možná i dispozice BEN nebo OUR, kdy platí příjemce nebo odesílatel.

Nejvýhodnější způsob placení do zahraničí na českém trhu představuje služba Eurogiro. Prostřednictvím služby Eurogiro mohou lidé jednoduše převádět peníze do a z 13 zemí za velmi výhodné poplatky a přitom ani nemusejí být klienty Poštovní spořitelny. Eurogiro je určeno pro fyzické osoby i podnikatelé, občany ČR ale i cizince. Eurogiro také nabízí možnost volby mezi tím, jestli budou peníze převedeny na účet, nebo vybrány jako hotovost.

V současné době je možné peníze touto formou převádět mezi ČR a dalšími 13 zeměmi, mezi které patří: Belgie, Chorvatsko, Japonsko, Kanada, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Švýcarsko.

A. Jelínková, oddělení platebního styku WSPK J. Hradec

Při platbách do zahraničí je vhodné si ověřit platné bankovní spojení příjemce; doporučujeme používat IBAN. Důležité je dohodnout s příjemcem platby způsob vypořádání poplatků, aby se předešlo případnému nedorozumění.

WSPK má ve své nabídce exkluzivní produkty pro platby do zahraničí:

  • EUR-standard platba
  • SYNCHRO–převod

EUR-standard platba je platba v rámci zemí EU, resp. v Evropském hospodářském prostoru, v měně EUR do výše max. 50 000 EUR s číslem účtu a kódem banky ve formátu IBAN a BIC a s vypořádáním poplatků SHA. Cena této platby je 150 Kč.

skoleni_15_4

SYNCHRO–převod je převodem v rámci WSPK. Jedná se o převod mezi SYNCHRO–účty klienta z Česka do Rakouska. Platba je realizována v měně EUR nebo CZK, cenu 150 Kč hradí pouze příkazce. Platba je zpracována v rámci jednoho dne.

Standardním produktem pro platby do zahraničí jsou zahraniční platby, které realizujeme v měnách: EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, SKK. Klient může zvolit vypořádání poplatků SHA, BEN nebo OUR a provedení standardní nebo expresní. Cena za zahraniční platbu je 1 % z částky, min. 150 Kč max. 1 500 Kč.

Redakce

Možností placení do zahraničí je celá řada. Vedle klasických bankovních převodů jsou možné převody prostřednictvím specializovaných společností, např. Western Union, ale lze najít i alternativní způsoby, například prostřednictvím internetových peněženek. Každý způsob má své výhody i nevýhody.

Pokud se zaměříme na klasický bankovní převod, je třeba rozlišovat dvě různé možnosti. První z nich je levnější „přeshraniční platba“, která může být uskutečněna v rámci zemí Evropského hospodářského prostoru a musí splňovat další kritéria (platba do 50 tis. EUR, uvedené číslo účtu ve formátu IBAN…).

Druhá možnost je dražší, ale můžete ji využít k převodu do libovolné země. V takovém případě je ale důležité vhodně zvolit způsob vypořádání:

OUR – plátce hradí všechny výlohy nad částku převodu
SHA – plátce hradí pouze poplatky své „domácí banky“ nad částku převodu
BEN – všechny výlohy sráženy z částky převodu, včetně poplatků „domácí banky“

Při jakékoli zahraniční bankovní platbě je důležité správně uvést veškeré informace o příjemci peněz a jeho bance. Jinak se platba opožďuje a mohou být zaúčtovány další náklady na její ověřování.

Převod prostřednictvím specializovaných společností, např. Western Union, má výhodu rychlosti (peníze jsou převedeny a v hotovosti vyplaceny prakticky on-line), ale za rychlost se platí. Tímto způsobem též není možné provést bezhotovostní platbu.

Využití internetových peněženek má jeden poměrně zásadní předpoklad – jak plátce, tak příjemce musí danou peněženkou disponovat. Na druhou stranu se jedná o převody cenově nejvýhodnější.

Jakým způsobem platíte do zahraničí nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).