Hlavní navigace

Bohatství není jen pro vyvolené. Jak nejlépe zhodnotit své peníze?

2. 9. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Na svém účtu máte určité volné finanční prostředky, které byste rádi kvalitně zhodnotili. Nechcete ale zbytečně riskovat. Ačkoliv se to zdá jako případ pro chytrou horákyni, zvládne to každý. Jde pouze o to vybrat si produkt, který by vašim požadavkům nejlépe vyhovoval.

Za šest let jste si po pravidelných částkách našetřili na stavebním spoření 150 000 Kč. Nyní přemýšlíte, jak je co nejlépe zhodnotit. Navštíví vás obchodní zástupce stavební spořitelny a poradí vám, že můžete za stávajících podmínek ve stavebním spoření pokračovat. Připojí určitý bonus ve formě např. jednoho měsíčního vkladu. Samozřejmě, vždyť je to jeho práce. Jenomže, pokud máte naspořeno 150 000 Kč, tak je pro vás roční státní podpora 3000 Kč nezajímavá, neboť se jedná o pouhé 2 % p.a. A protože jste pragmatičtí, očekáváte zajímavější zhodnocení. Nedáte se přesvědčit a peníze si necháte zaslat na účet. To trvá zhruba tři měsíce, než vám dojdou. Zatím přemýšlíte, jak s nimi naložíte. Podrobněji: Investování je pro každého. Zařaďte se i vy mezi VIP.

Navštívíte pracovnici u přepážky banky a ta vám předá k nastudování brožurku se slovy, že možností je mnoho, ale záleží na míře rizika, které chcete podstoupit. V brožurce se prokoušete přes novinky, reklamy na penzijní připojištění, stavební spoření, kapitálové životní pojištění a ankety se spokojenými klienty k samotným možnostem spoření a investic. Dozvíte se o nabídkách pro juniory, seniory, vkladních knížkách, termínovaných vkladech, zajištěných podílových fondech, otevřených podílových fondech, a aby toho nebylo málo, tak zjistíte, že ty se dělí na peněžní, dluhopisové, akciové, smíšené atd. U každého z nich je namalovaný graf a napsaná míra rizika. A vám jde z toho hlava kolem, protože vy jenom víte, že své peníze chcete co nejlépe zhodnotit a nechcete podstoupit riziko, že za rok budete mít ze 150 000 Kč pouze 100 000 Kč.

Opatrně s radami finančních poradců

Pokud byste se chtěli poradit s finančním poradcem, musíte se obrnit trpělivostí. Dvě hodiny vás bude unavovat svými naučenými frázemi o tom, jak jste dobře udělali, že jste se obrátili právě na jejich společnost a zahrne vás kreslením domečků a mošniček, kdy korunkou ke korunce našetříte na byt. Dají vám vyplnit dotazník investora, podle tabulky zjistí, že jste konzervativní investor a nabídnou vám stavební spoření, penzijní připojištění a kapitálové životní pojištění. Stavební spoření je vhodné pro vytvoření základního kapitálu, ale vy potřebujete právě radu, jak pracovat s tímto naspořeným kapitálem. Finanční poradci vám nabídnou takové produkty, za které mají body nebo provizi, ale o investicích toho někdy moc nevědí.

Investiční prostředí se vyvíjí a to, co bylo výhodné před léty, je dnes nepoužitelné. Pokud se vám vaše babička pochlubí s tím, že si s dědou dopomohli svépomocí k družstevnímu bytu a hrdě vám ukáže vkladní knížku s 50 000 Kč, které si ze svého skromného důchodu našetřila „pro strýčka Příhodu“ nebo na pohřeb, tak pro vás jsou její, i když dobře míněné, rady k ničemu. Stejně tak příběh světáckého strýce o tom, jak nakoupil v první a druhé vlně kuponové privatizace body po tisícovce a v první vlně získal deset a v druhé dokonce dvanáct tisíc, přičemž se rozčílí, když si jen vzpomene na toho „grázla Koženého“, který vytuneloval Harvardské fondy a teď si užívá na Bahamách. Zda byl Kožený grázl, nebo schopný investor, nechť rozhodnou soudy, politici ve svých předvolebních kampaních nebo hospodští povaleči. Vy to neřešte a soustřeďte se pouze na své investiční možnosti.

Bohatství není pouze výsadou vyvolených

Peníze dělají zase peníze, říká nejen staré moudro, ale i závistivci, kteří vzhlíží k „těm nahoře“; a dávají těmito slovy najevo, že oni mají, zatímco „my chudí“ nemáme ani na chleba. Stejně tak tento výrok zaznívá od maloměšťáků a furiantů, aby „tomu póvlu“ okolo vzkázali, že jsou za vodou a oni jsou schopní podnikatelé a investoři. Jenomže ti skutečně schopní a úspěšní vědí, že tento výrok nemá s realitou nic společného. Podnikání a investice jsou natolik během na dlouhou trať, že se nedají odbýt takto jednoduchým výrokem. Dovolte mi ho parafrázovat: peníze mohou pouze za určitých okolností dělat peníze.

Jako např. u fotbalistů záleží na tom, jestli chtějí hrát vesnickou ligu nebo se stát mistry světa, tak je tomu u investorů. Záleží na tom, jaké máte ambice a kolik času a úsilí budete věnovat přípravě a tréninku. Pokud tomu chcete věnovat více, než jak praví reklamní slogan – zatímco vy spíte, peníze za vás pracují – a nespokojíte se pouze s vkladní knížkou nebo termínovaným vkladem, pro vás je určená další část tohoto článku.

Kam nejlépe investovat bez zkušenosti, ale i rizika

Zkuste akciový otevřený podílový fond. Odborníci by mě nyní možná nejraději ukamenovali, protože jak mohu začínajícímu investorovi bez jakýchkoliv zkušeností doporučit otevřený podílový fond? Ctihodné pány kritiky z řad odborné veřejnosti v oblasti investic ale ubezpečuji, že nejste žádní začínající investoři v pravém slova smyslu, neboť jste si systematicky šetřili peníze a překonávali mnohá úskalí, abyste se dopracovali k jakkoliv vysoké částce. Je lhostejné, zda se jedná o deset tisíc, sto tisíc nebo sto milionů. Ve všech těchto případech si musel investor mnoho odříct, než se k této částce dopracoval a nyní místo toho, aby peníze bez ducha utratil za značkové oblečení, elektroniku, bujaré oslavy a taxíky, rozhodl se pro investici. Pokud by chtěl v pohodlí čekat na to, až mu za pět let vzroste investovaná částka ze sto na sto deset tisíc, bude se řídit reklamami na termínované vklady nebo zajištěné podílové fondy a nebude číst tento článek. Vy totiž víte,že pokud chcete peníze, musíte pro to něco udělat.

Stačí dodržet jednoduchá pravidla

V první řadě si vyberte akciový fond spravovaný velkou bankou. V žádném případě neinvestujte do samostatných fondů, které nabízí inzeráty v novinách nebo dealeři před supermarkety.

Nejbezpečnější je pro začátek investovat do fondu, kde jsou zastoupeny akcie společností zemí západní Evropy nebo USA. Není to z důvodu, že bych tyto země obdivoval, ale svoje strategické společnosti nenechají politici bohatých států padnout, protože mají v jejich akciích nemalé prostředky a navíc při jejich záchraně získávají politické body. Velké fondy mají tým specialistů, kteří vyhledávají právě tyto společnosti a z vlastního jmění vytváří portfolio složené z jejich akcí.

Rozdělte si volné finanční prostředky na dvě části. Jednu třetinu si nechte na účtu jako železnou rezervu pro mimořádné výdaje a dvě třetiny vložte do fondu. Ze vzorové částky 150 000 Kč investujte do fondu 100 000 Kč.

Nevybírejte fondy, kde platíte vysoké vstupní a výstupní poplatky. Pokud vstupní poplatek činí 5 % z investované částky a výstupní 3 %, takový fond ignorujte. Mnoho fondů vyžaduje maximálně 3 % vstupního poplatku a výstupní poplatek nevyžadují. Pro vaši potřebu jsou vhodné například fondy Top Stocks od České spořitelny nebo ČSOB akciový mix. U Top Stocks platíte 3 % a u ČSOB akciového mixu pouze 2,5 %. Výstupní poplatky se neplatí ani u jednoho z nich.

Investiční horizont 5 – 7 let je orientační, tím se řídit nemusíte. Likvidita je výborná. Přes správce fondu (investiční společnost banky) můžete nakupovat i prodávat kdykoliv. Doporučuji ponechat si podílové listy déle než půl roku, protože v takovémto případě nemusíte platit daně ze zisku. Kurzy podílových fondů snadno můžete sledovat i v investiční sekci serveru Měšec.cz.

Investujte pouze do jednoho fondu a na ten soustřeďte veškerou svoji pozornost. Pravidelně sledujte složení portfolia dle zemí a jaké společnosti jsou procentuálně nejvíce zastoupeny. Denně sledujte burzovní indexy těchto zemí a zajímejte se o zprávy týkající se společností nejvíce zastoupených v portfoliu fondu. Tyto informace získáte na internetu a složení portfolia vám sdělí na infolince banky. Můžete si je nechat zasílat i e-mailem od investiční společnosti, máte na to právo. Vložili jste nemalé prostředky a jste nyní páni investoři.

Tyto fondy nemají sice vysokou volatilitu (výkyvy kurzů), ale k určitým výkyvům může docházet. Nezmatkujte a uvědomte si, že kurzy prochází sinusoidou a zase se vrátí k původní hodnotě. Všechny fondy v průběhu dvou let zažily ohromný propad a nyní se vzpamatovávají. Potenciál je vysoký, ale vy se spokojte s nárůstem 20 – 25 % a při splnění půlročního držení podílových listů je prodejte. Nesnažte se získat víc, mohlo by se vám to vymstít. Tyto prostředky můžete reinvestovat do dalších produktů.

Sledujte pravidelně televizní stanici Z1 a ČT24. Získáte zde zajímavé informace o indexech světových burz.

Závěrem si uvědomte, že kurzy podílových listů fondů jsou zpožděny o dva dny. Pokud nakoupíte či prodáte podílové listy v pondělí, zjistíte kurz v novinách až ve středu.

dan_z_prijmu

Bude vás to bavit

Pokud začnete takto investovat, naučíte se držet nervy na uzdě, vyhledávat potřebné informace a získáte postupně srdce byznysmena. Veškerou svoji pozornost zaměříte na svoji investici a budete mít radost i z případných dílčích úspěchů. Začnete poznávat svoje hranice a nebudete zbytečně riskovat. Vždyť se jedná o vaše peníze a ty si vždy uhlídáte. Tímto začínají vaše první metry investorského maratonu.

Na závěr musím dodat, že pokud píši o investorech, mám na mysli samozřejmě i investorky. Jsem si plně vědom, že ženy mají stejné, a mnohdy i lepší schopnosti dobře investovat než muži.

Sledujete investice úspěšných?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vážím si obecně lidí, kteří v životě něco dokázali a něčeho docílili. Nemám rád zjednodušené a černobílé výklady a primitivní vymývání mozků.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).