Hlavní navigace

Názory k článku Jak nakupovat a platit dárky nejen z ciziny

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2008 7:13

    Jan Hradil (neregistrovaný)
    Slovenské banky se budou muset samozřejmě k platbám uvnitř eurozóny postavit tak jako všechny ostatní banky dle směrnice ECB a to tak, že poplatek za platbu v Eurech bude stejný jako za vnistrostátní platbu.
  • 12. 11. 2008 8:17

    Patrik Chrz
    Další možností je využít služeb některých soukromých směnáren, ale i ty se přibližují k vyšším bankovním poplatkům
    Já nakupuji na německé eBay, kde mi ve většině případů nezbývá nic jiného, než zaplatit bankovním převodem (PayPal je velmi málo akceptovaný, aspoň u "mých" prodejců), za platbu do zahraničí platím 100 Kč a kurz mám lepší než v bance. U vyšší částky tak dosáhnu lepší ceny, než při platbě kartou (při rozdílu cca 50 haléřů na 1 EURo, je platba přes devizovou společnost výhodnější, než platba kartou od cca 200 EURo). Oproti PayPalu (má ještě horší kurzy) je výhodnější již od cca 100 EURo.
    V článku by ještě mělo být zdůrazněno, že se jedná o platby "SHA", tedy že každý z účastníků hradí poplatky své banky. Teoreticky by mohl příjemce požadovat uhrazení i poplatků vlastní banky, taková platba se nazývá "OUR" a stojí až o 500 Kč víc. V obchodním styku se to ale prakticky nevyužívá a kdyby to náhodou požadoval, je výhodnější poslat o nějakých 5 EUR navíc (pokud mu vůbec něco vlastní banka účtuje).
    Platbu "dopisem" jsem již také zkoušel. Z vlastní zkušenosti bych nedoporučoval doporučený dopis (papírová obálka) - vykrádají se, hlavně pokud jsou tam mince. Když už, tak jedině cenné psaní ve speciální plastové obálce a hlavně pojistit. Ztratilo se mi minimálně 5 zásilek, budiž ke cti poště, že náhrady (na rozdíl od jiných přepravních společností) vyplácí celkem ochotně (bez nějakého zkoumání a dokládání obsahu zásilky), jen to trochu dlouho trvá (cca měsíc čekáte, jestli zásilka nedojde a pak nejmíň stejnou dobu, než bude reklamace vyřízena).
    U menších částek je cena včetně pojištění (3 Kč / 1000 Kč) a obálky (10 Kč) necelou stokorunu. Doporučený dopis vyjde sice asi na polovinu, ale nedoporučoval bych. Pak je tu ještě možnost "mezinárodní poštovní poukázky", ta stojí asi 140 Kč (pokud dobře pamatuji), nevýhodou je, že "vklad" se dává v CZK a tak nikdy není jisté kolik místní měny (EUR) příjemci nakonec dorazí. Používají se poměrně nevýhodné přepočítací kurzy ČSOB.
  • 12. 11. 2008 9:02

    PG (neregistrovaný)
    Na příkladu bank a teleoperátorů je nejlépe vidět, jak jsme okrádáni. Když firma skupuje české podniky, vyhlašuje, jak je nadnárodní a etablovaná na EU trhu. Tudíž by se dalo čekat, že Rajfka bude schopna poslat si peníze z Prahy do Vídně stejně snadno jako z Vídně do Berlína. Ale není tomu tak. Stejně tak mobilní operátoři nás sdírají roamingem, i když člověk cestou po Evropě prakticky neopustí síť svého operátora.
    Není absolutně důvod spojovat přijetí eura se schopností bank provádět převody peněz přes hranice měn.
  • 12. 11. 2008 12:31

    Klára (neregistrovaný)
    Správně, máte pravdu. Jsme okrádáni vždy a všude. Zvonili jsme klíčema, máme, co jsme chtěli /nebo nechtěli?/
  • 13. 11. 2008 12:33

    PG (neregistrovaný)
    Klíče jsou v tom nevinně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).