Hlavní navigace

Jak na platební karty

9. 12. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V předvánočním čase většina z nás nakupuje a platí v obchodech častěji než kdy jindy a stále více z nás k tomu používá právě platební karty. Není divu, úhrada kartou je pohodlná, bezpečnější a z hlediska manipulací s účtem i levnější (díky poplatkové politice většiny bankovních domů stále výrazněji). Které platební karta je nejlepší právě pro vás?

Předem se sluší poznamenat, že přestože jsou všechny kartové produkty často označovány jako kreditní karty, v drtivé většině jde o karty debetní. U tohoto typu je zůstatek pro použití ověřen při placení on-line přímo z platebního terminálu a částka je stržena z běžného účtu, u karet kreditních klient částku zaplacenou kartou bance splácí až v určeném období.

A nyní ke kritériím důležitým pro výběr platební karty, kterými jsou zejména typ karty, samozřejmě cena, kterou klient reálně za vystavení a používání karty zaplatí, limity pro operace, podmínky pro vydání karty a rozsah doplňkových služeb.

Typ karty a možnosti použití
Pokud má být karta používána jen k výběru z bankomatů, vystačíme si zřejmě s kartou VISA Electron nebo Maestro/Cirrus. Tyto karty lze využít i k placení v prodejnách vybavených on-line platebními terminály, tedy například v supermarketech. V souboji o místa s možností placení kartou dané značky v ČR s lehkým náskokem vede první jmenovaná VISA Electron s počtem terminálů přesahujícím 16 tisíc, karta Maestro ji těsně následuje s číslem jen o několik stovek nižším. Oby tyto typy karet jsou v nabídce velké většiny významných bankovních domů, takže kritériem výběru bude zřejmě cena nebo doplňkové služby.

Pokud naopak budete kartou častěji platit v obchodech, zejména restauracích a menších obchůdcích, vyplatí se tzv. embosovaná karta. Počet provozoven vybavených strojkem pro otisk reliéfního záznamu na tomto typu karty (tzv. imprinter) je vyšší než počet obchodů s on-line terminály a dosahuje u karet VISA Classic i MasterCard cca 33 – 34 tisíc. I zde tedy spíše rozhodne loajalita k bance nebo opět cena karty.

Pro úplnost dodejme, že při používání zatím nezmíněné značky a spíše prestižní karty American Express, kterou z českých bankovních domů nabízí například Komerční banka a Živnostenská banka, si musíte v České republice vystačit s cca 5,5 tisíci terminály a 10,5 tisíci provozoven vybavených imprintery.

Důležitým kritériem pro volbu karty je samozřejmě také její platnost mimo území ČR. Domácí karty jsou dnes na ústupu, ale stále je najdeme zejména v „junior“ programech.

Cena až na prvním místě
Náklady na kartu mají několik – ze strany klienta více či méně zřetelných – složek: poplatek za vystavení, cena za používání (někdy v prvním roce odlišná od dalších let) a další. Jejich různá kombinace, využívaná bankami v rámci marketingové strategie, proto neumožňuje vždy přímé srovnání jednotlivých karetních produktů.

Důležitou součástí nákladů na kartu jsou také poplatky za výběr z ATM (bankomatů). Na počátku letošního roku došlo k navýšení plateb zejména za výběr z bankomatu jiné banky, než která kartu vystavila. Podle frekvence a typu klientem vybíraných částek (spíše málokdy a větší částky, často malé obnosy) se také vyplatí sledovat konstrukci tohoto poplatku, zejména relaci pevná platba/% z vybírané částky.

Limity výběru
Limity pro použití karty jsou zpravidla trojího druhu. Limit pro výběr z bankomatu, limit pro platbu v obchodech a celkový limit. Celkový maximální výběr ovšem zdaleka není jen prostý součet dvou prvních limitů a dosahuje částky výrazně nižší. U mezinárodních karet jsou většinou limity pro výběry v tuzemsku a v cizině stanoveny odděleně.

Časový rozsah limitu je buď denní, nebo týdenní. Výhodou druhé možnosti je šance využít kartu k jednorázové platbě většího rozsahu (s následným omezením používání do konce týdne).

Podmínky vystavení
V tomto směru již většina bank slevila ze svých dřívějších požadavků. Obecně je samozřejmě snazší získat debetní kartu neembosovanou a s nižšími limity výběru (VISA Electron, Maestro Cirrus) než embosovanou a s limity výběru vyššími (VISA Classic, VISA Gold, MasterCard aj.).

skoleni_15_4

Mezi omezující podmínky patří například okamžitý zůstatek na účtu, minimální zůstatek na účtu po určité období nebo délka vedení účtu u banky.

Doplňkové služby
Nabídka služeb „nabalených“ na platební kartu je také relativně důležitým faktorem. U většiny levných debetních elektronických karet je jejich rozsah obvykle minimální, ale existují výjimky, zejména při různých akcích. U karet pro bonitní klienty, embosovaných a s mezinárodní platností lze ovšem ke kartě za cenu zřizovacího poplatku získat nejen cestovní nebo úrazové pojištění, ale například i slevu v síti partnerských obchodů (např. VISA Classic Partner České spořitelny). Větší doplňková nabídka je charakteristická zejména u karet co-brandových – vydávaných ve spolupráci s dalším subjektem (např. nebankovní VISA iDNES).

Používáte platební kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).