Hlavní navigace

Jak na novou slevu za EET?

27. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V letošním daňovém přiznání si první poplatníci uplatní i novou slevu za EET. Kdo na ni má nárok a v jaké výši?

I když je nová, moc se o ní nemluví. Řeč je o daňové slevě za EET, kterou budou moci letos využít první poplatníci. Do zákona o dani z příjmů ji implementoval zákon 113/2016 Sb. (podrobněji viz sněmovní tisk č. 514) prostřednictvím nového § 35bc.

§ 35 bc: Sleva na evidenci tržeb

(1) Výše slevy na evidenci tržeb činí 5000 Kč. Sleva na dani činí nejvýše částku ve výši kladného rozdílu mezi 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka.

(2) Slevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaevidoval tržbu, kterou má podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat.

Jaká je výše slevy?

Nejnovější daňová sleva činí maximálně 5000 Kč. Podnikatel si ji ale může uplatnit jen do částky kladného rozdílu mezi 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka.

Drobnější podnikatelé s nízkým základem daně na slevu nemusí dosáhnout (nebo nebudou moci využít její celou výši). To je celkem paradox, protože nová daňová sleva má kompenzovat počáteční investici do zařízení pro evidenci tržeb a finanční správa předpokládá, že větší náklady se zavedením EET budou mít nejmenší podnikatelé, protože u těch větších často půjde jen o úpravu softwaru.

Vzhledem k tomu, že e-tržby nenařizují žádné stanovené zařízení a umožňují využívat širokou paletu zařízení od stávajících pokladen přes tablety až po chytré mobilní telefony, předpokládáme minimální náklady pro podnikatele. U nejmenších podnikatelů půjde maximálně o několik tisíc korun jednorázově nebo stokoruny měsíčně, u větších často jen o úpravu software, uvádí Finanční správa na webu.

Nárok na tuto slevu podnikatelé nemusí nijak prokazovat dokladem za nákup pokladního zařízení. Sleva se uplatňuje pouze jednorázově.

V letošním roce si ji tedy uplatní pouze ti, kteří museli začít evidovat tržby už v první vlně, tedy od 1. prosince 2016. Jedná se o podnikatele v ubytovacích službách, stravování a pohostinství.

Řešíte daně? Při výpočtu vám pomůže naše daňová kalkulačka. Abyste pak měli výpočet kam zapsat, stáhněte si formuláře daňového přiznání, které obsahují i Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Kdo může slevu uplatnit?

Sleva za EET je určena pouze pro fyzické osoby (právnické osoby si mohou dát nákup pokladního zařízení „do nákladů“ – jedná se o daňově uznatelný výdaj, tím si ale snižují daňový základ, nikoli daň samotnou). Ty jí mohou uplatnit jen za rok, ve kterém poprvé povinně zaevidovali tržbu podle zákona o EET.

I v případě podnikatelů, kteří musí pro svůj byznys kupovat více pokladních zařízení do několika provozoven, platí nárok pouze na jednu slevu. Jinak řečeno je sleva navázána na poplatníka a ne na konkrétní místo podnikání, tedy provozovnu.

skoleni_15_4

Jak se sleva odečítá?

Podle důvodové zprávy se tato sleva uplatňuje v pořadí za ostatními slevami uvedenými v § 35 ba (tedy základní sleva na poplatníka, sleva na manžela, základní či rozšířená sleva na invaliditu, sleva pro držitele průkazu ZTP/P, sleva na studenta a sleva za umístění). Teprve poté, co odečtete slevu za EET, odečítáte slevu na děti, tedy daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Odečtením slevy za EET se nemůžete dostat do záporných hodnot.

Koho se týká druhá vlna EET?

Prvního března dojde ke spuštění druhé vlny elektronické evidence tržeb. Týkat se bude maloobchodu a velkoobchodu, jež jsou uvedeny v Klasifikaci ekonomických činností (NACE) pod kódy:

  • NACE 45.1: Obchod s motorovými vozidly, kromě motocyklů
  • NACE 45.3:  Obchod s díly a příslušenstvím pro motorová vozidla, kromě motocyklů
  • NACE 45.4:  Obchod s motocykly, jejich díly a příslušenstvím
  • NACE 46:  Velkoobchod, kromě motorových vozidel
  • NACE 47:  Maloobchod, kromě motorových vozidel (i stánkový prodej, prodej na tržištích, apod.)

Všechny potřebné informace, aktuality a komentáře k elektronické evidenci tržeb najdete ve speciální sekci o EET na našem sesterském serveru Podnikatel.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).