Hlavní navigace

Jak na elektronický daňový formulář

27. 2. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Finanční server Měšec.cz zveřejnil interaktivní daňový formulář vytvořený společností Software602, který pomáhá s vyplněním obávaného přiznání k dani z příjmů fyzických (i právnických) osob. Protože se množí dotazy, jak s formuláři pracovat, připravili jsme stručný návod.

Celé interaktivní daňové přiznání je vyrobeno ve smyslu, „co není nutné nebo potřebné, je skryto“. Tato vlastnost způsobuje, že vyplnění interaktivního daňového je doslova hračkou a formulář vám nedovolí udělat chybu.

Daňové přiznání

Interaktivní daňová přiznání ke stažení





Kdo může interaktivní daňové přiznání využít

Formuláře přiznání k dani z příjmů jsou k dispozici zcela zdarma. Zdarma je též program 602XML Filler, v němž se s formuláři pracuje. Připraveno je přiznání k dani z příjmů jak fyzických, tak právnických osob.

Jediným omezením je operační systém Microsoft Windows. Uživatelé počítačů vybavených operačním systémem Linux či MAC OS aj. formuláře využít nemohou – nebo musí využít emulace Windows.

Upozornění: Společnost Software602 negarantuje funkčnost ani nezajišťuje podporu programu 602XML Filler na jiné platformě než Microsoft Windows.

Jak využívat interaktivní daňové formuláře

K využití interaktivních daňových formulářů je třeba mít nainstalovaný program 602XML Filler, který si můžete zadarmo stáhnout. Velikost instalačního programu je 18,5 MB. Program se instaluje stejně jako kterýkoli jiný. Po kliknutí na stažený spustitelný soubor 602×ml_filler_cz­.msi (v režimu Windows Installer) budete pravděpodobně varováni, že se pokoušíte spustit program – zvolte bez obav „Spustit“ a postupujte podle návodu z průvodce instalací. V naprosté většině případů se tak stane automaticky.

Následně stačí stáhnout interaktivní daňový formulář. Pokud si koncovku .fo při instalaci asociujete k programu 602XML Filler, formulář můžete přímo při stahování otevřít i bez ukládání a uložit ho až z programu.

Jak používat daňové formuláře

602XML Filler není program určený pouze k vyplňování daňového přiznání, ale je vhodný pro práci s velkým množstvím XML formulářů – jak ve vnitropodnikovém užití, tak na různých portálech veřejné správy (např. formuláře k zápisu do obchodního rejstříku na stránkách Ministerstva spravedlnosti, registrace na webu České správy sociálního zabezpečení, formuláře k veřejným zakázkám, dotazníky Ministerstva průmyslu a obchodu, dotace Ministerstva práce a sociálních věcí a další).

Jak probíhá práce s daňovými formuláři v 602XML Filleru?

602XML Filler
602XML Filler - nástrojová lišta

Interaktivní daňové formuláře přinášejí tři základní výhody oproti klasickému papírovému daňovému přiznání. První z nich je schopnost počítat, druhou kontextová nápověda a třetí hlídání chyb.

Automatické výpočty

Vyplňování daňového přiznání je z velké části o vyplnění několika málo cifer na správná místa a jejich následné sčítání, odčítání, násobení, přepisování. Pak stačí chvilka nepozornosti a můžete začít znovu – v tom lepším případě. V horším vás může stát penále či popotahování s finančním úřadem. S interaktivním daňovým přiznání toto odpadá a veškeré opisování a výpočty jsou prováděny automaticky.

Integrované pokyny

Největší nesnází daňového přiznání jsou časté odkazy do „Pokynů“ a z nich do zákona o daních z příjmů a dalších norem. Interaktivní daňové přiznání toto řeší kontextovou nápovědou ke každému poli, které je třeba vyplnit. Stačí kliknout do konkrétního pole formuláře nebo nad něj postavit kurzor myši a získáte informaci, jaké údaje po vás finanční úřad chce.

Myslí za vás a odstraňuje chyby

Třetí výhodou je hlídání chyb. Interaktivní formulář samozřejmě nemůže odhalit, zda výše příjmů, kterou uvádíte, odpovídá skutečnosti, nebo zda uplatňujete správnou částku sociálního a zdravotního pojištění. Ohlídá ale základní chyby, kterých se můžete dopustit.

Vždy, když vámi vyplněné pole zčervená, pravděpodobně jste se pokusili uplatnit částku, na kterou nemáte nárok – za daného stavu vyplnění formuláře. Pokud například uplatňujete jako podnikatel(ka) ztrátu za uplynulá daňová období, ale ještě nemáte vyplněnou přílohu č. 1 – Výpočet dílčího základu daně z příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti, pak se dozvíte, že vaši ztrátu uvedenou v kolonce č. 44 nemáte od čeho uplatnit (ztráta minulých období se uplatňuje výhradně proti řádku č. 41 – součet všech příjmů, kromě závislé činnosti a funkčních požitků).

Baví vás číst návody? Stáhněte si manuál 602XML Filleru pro nové uživatele.

Rady a tipy k daňovému formuláři

Časté dotazy se týkají odpočtu z daně částky 24 840 Kč na vyživovanou manželku či vyživovaného manžela (65a a 65b). Pole pro zadání počtu měsíců u uplatňované slevy na dani se zpřístupní (odemkne) až poté, co je zadáno jméno manželky (tab. č. 1). Do té doby se pole nedají editovat. Novinkou je posunutí hranice maximálního ročního příjmu až na 68 000 Kč pr uplatnění odpočtu.

Obdobně se nevyplňuje kolonka č. 72 – Daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Ta se vyplní automaticky po zadání jmen dětí do tabulky č. 2 – Údaje o dětech žijících v domácnosti. A opět, daňové bonusy vyplacené s měsíční mzdou musíte zadat sami… a o tuto částku se vám zvýší výsledná daňová povinnost.

skoleni_15_4

Pokud jste povinni uplatnit minimální základ daně, je dobré neuplatňovat ztrátu z minulých období. Ve výsledné daňové povinnosti se neprojeví a v příštím roce se může hodit.

Spočítejte si svou daňovou povinnost za rok 2008

Daň z příjmů fyzických osob - kalkulačka

Dotazy na práci s formulářem

Budete-li mít jakékoli další dotazy a připomínky k interaktivním formulářům daňových přiznání či k 602XML formulářům a 602XML Filleru obecně, neváhejte je položit v diskusi. Všechny dotazy se pokusíme buď zodpovědět, nebo zprostředkovat společnosti Software602.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).