Hlavní navigace

Jak finančně zvládnout neplánované rodičovství?

3. 12. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vychovat dítě je jeden z největších finančních závazků v životě člověka. Podle propočtů statistiků může přijít rodiče v Česku výchova dítěte od narození do maturity až na tři miliony korun.

Dvě čárky na těhotenském testu. Pro mnoho párů je to symbol, který jim oznamuje už dlouho vytouženou novinu, pro jiné velké překvapení, s nímž se musejí vyrovnat v mnoha ohledech, a to včetně těch finančních. Vychovat dítě je jeden z největších finančních závazků v životě člověka. Podle propočtů statistiků může přijít rodiče v Česku výchova dítěte od narození do maturity až na tři miliony korun. Ale není důvod se děsit – je to finanční výzva, kterou zvládly a zvládají denně miliony dalších rodičů.

Potomek ovlivní rozpočet. Ale neděste se toho

Narození potomka rodinný rozpočet ovlivní každopádně po příjmové a výdajové stránce, ať už se tak stane po plánovaném či neplánovaném těhotenství. Jednoznačnou výhodou plánovaného těhotenství je, že se dá na novou situaci lépe připravit a zvládnout ji komfortněji než v případě neočekávaného přírůstku do rodiny. Mnoho českých párů, které spolu i dlouhodobě žijí, pro takovou situaci nemá vytvořenou dostatečnou finanční rezervu. Důležité je překonat prvotní šok a začít finančně plánovat s chladnou hlavou.

Jaké tipy mohou budoucím rodičům s finančním plánováním, pokud nemají dostatečnou rezervu, pomoci?

Komunikace je základ

Velmi důležitá je komunikace mezi partnery. Finanční plánování spojené s narozením potomka nelze nechat pouze na jednom z nich. Každý se musí připravit na ústupky a kompromisy.

Vytvořte seznam svých očekávaných příjmů do porodu a spočítejte si, kolik peněz do té doby vyděláte, ať máte přehled, s jakými příjmy můžete celkem počítat. Pokud například jeden z budoucích rodičů dosud váhal, zda si říci v práci o zvýšení platu, teď je ta správná možnost.

Vytvořte si podrobný seznam svých výdajů, dost možná na něm objevíte položky, které snadno oželíte – jako třeba placené televizní kanály. Zní to triviálně, ale položit si před každým výdajem otázku: „Skutečně toto nyní potřebuji?“ může ve výsledku uspořit velké peníze.

Flexibilní příspěvky

Seznamte se podrobně s podmínkami odchodu na mateřskou a následným pobíráním rodičovského příspěvku.  Dnes se dá rodičovský příspěvek pobírat velmi flexibilně a s dítětem může doma zůstat každý z rodičů. Pokud vydělává matka více než otec, za zvážení stojí, zda doma s potomkem nezůstane právě muž.

Sepište si seznam věcí, které budete bezprostředně potřebovat v prvním roce života novorozence, včetně jejich přibližných cen, ať víte, jaké výdaje vás čekají. Neděste se vysokých cen za nové zboží. Na internetu funguje řada serverů, na kterých se dá použitá a přitom zachovalá výbava pořídit za výrazně nižší ceny, než kolik stojí nové věci. Rozhodně se vyplatí strávit nějaký čas hledáním výhodných nabídek.

Zapojte rodinu a známé

Až budete připraveni, rozhlaste mezi známými, že čekáte dítě a rádi se zapojíte například do „řetězce“ předávání oblečení, ze kterého už děti vašich známých odrostly. Inspirujte se u známých a příbuzných. Zeptejte se, jak si s narozením potomka poradili oni. Můžete získat užitečné tipy i se poučit z jejich chyb.

Zapojte rodinu a počítejte s tím, že mnoho potřebných věcí můžete dostat od příbuzných darem. Pokud blízcí projeví zájem vám něčím k budoucí výchově přispět, nezapomeňte je koordinovat, aby se vám nesešly například dvě autosedačky a podobně.

Vytvořte si finanční rezervu

Prvními roky života výdaje na výchovu potomka přirozeně nekončí. Zájmové kroužky či studium jsou poměrně nákladné záležitosti. Je ideální na to myslet již nyní a vytvářet si k tomu specifickou rezervu. Popřemýšlejte, jak prostředky na tento proces získáte a neztrácejte čas zdůvodňováním, proč to nejde. Líbivé řeči z hospod a předvolebních billboardů o tom, že vzdělání má být zadarmo, budou vašemu dítěti za několik let k ničemu.

dan_z_prijmu

Programů, které umožní pravidelně každý měsíc investovat předem smluvenou a ne nutně vysokou částku, je dnes dostatek. Vyhledat si je a získat maximum informací je prostřednictvím internetu snadné, ochotně pomohou také ve všech bankách, investičních společnostech nebo se zeptejte svého finančního poradce. Dávejte pokud možno přednost investičním programům před programy spořicími. Žijeme v době nulových úrokových sazeb a nepředpokládám, že by se to v následujících letech radikálně změnilo. Spořicí účty a termínované vklady v takovém prostředí neslibují dostatečné úročení, radí Václav Pech, analytik společnosti Broker Trust.

Člověk by se měl zajímat o minulou výkonnost, ale třeba také o to, kolik za takový program zaplatí na poplatcích. Právě před zbytečně drahými investičními programy Václav Pech varuje: Nemávejte nad tím rukou. S dítětem v postýlce nebudete mít peněz nazbyt. Vždy existují levné a dostatečně výkonné programy, ale také takové, které úspěšně dokážou většinu zisku kvůli vysoké nákladovosti z vaší kapsy vytáhnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).