Hlavní navigace

Jak americké volby ovlivní akciové trhy?

4. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Co se stane s americkým akciovým trhem v návaznosti na to, kdo vyhraje prezidentské volby?

Co můžeme říct o akciích v souvislosti s americkými volbami? Předpovědět, co se stane, je velmi snadné, stejně jako obtížné. Pokud se na chvíli zastavíme a podíváme se na nejrůznější výzkumy, je jasné, že neexistuje významná statistika, která by nám řekla, co se stane s americkým akciovým trhem v návaznosti na to, kdo vyhraje prezidentské volby. Důležitější však je, že ať už bude Kongres jednotný nebo rozdělený, nemá to žádný statistický význam. Takže o co tu vlastně jde?

Pokud se podíváme na pár věcí kolem amerických voleb, můžeme se k něčemu dopracovat. Právě teď to podle většiny průzkumů vypadá, že by Hillary Clintonová mohla zvítězit – alespoň to všichni očekávají. Je to vidět i na velice slabých výkonech akcií v oblasti zdravotnictví; je poměrně jasné, že Demokratická strana se vůči zdravotnictví vymezuje dost negativně – chtějí snižovat ceny, i když to bude obtížné. S rostoucími šancemi Hillary Clintonové v průzkumech klesají výkony akcií ve zdravotnictví. Pokud budeme mít demokratický Bílý dům a většinu v Senátu, což je celkem pravděpodobné, a Demokraté získají i víc křesel ve Sněmovně reprezentantů, můžeme očekávat tvrdší přístup ke zdravotnictví a myslím, že v krátkém období se dočkáme ještě dalšího negativního vnímání sektoru zdravotnictví. Nejlepší přístup je tedy využívat v tomto sektoru ETF.

Podíváme-li se na index S&P 500, tak je podle toho, co si nyní myslí společnost, zřejmé, že pokud zvítězí Trump, bude to překvapení a můžeme očekávat, že dojde k nepředstavitelnému. Pro akcie by to dle mého názoru bylo krátkodobě velmi špatné. Ve střednědobém horizontu (pokud Trump zvítězí a provede svou reformu zdanění velkých firem) by to z mého pohledu mohlo akcie podpořit. Pokud zvítězí Clintonová, bude se dál dít to samé, vláda pokračuje, její politiku známe. V krátkém období zde není důvod pro velký vliv na akcie. Ve střednědobém horizontu víme, že chce zavést tzv. Buffetův plán, který stanoví vyšší daňové sazby pro řadu firem ve vyšších příjmových kategoriích. To by mohlo mít negativní vliv na investory ve středním období a přeměnit se obecně v negativní postoje investorů.

Finanční sektor bude během těchto voleb zajímavý. Víme, že Demokraté mají vůči finančnímu sektoru mnohem tvrdší postoj – chtějí větší regulaci, takže pokud dojde k vítězství Clintonové, mohlo by se to v tomto sektoru projevit negativně. To by samozřejmě mohl vyrovnat Fed, který by podle předpokladu mohl v prosinci zvýšit sazby a pokud se ekonomika bude nadále zotavovat, provést několik dalších zvýšení i v roce 2017. Dopad to možná nebude tak velký, jak by mohl být, ale v krátkém období přesto předpokládáme negativní vliv na finanční trhy. Pokud zvítězí Clintonová, očekávám, že sektor kapitálových statků tím získá, protože Demokratická strana společně s Hillary Clintonovou vede kampaň, která chce přidat 275 mld. dolarů na investice do infrastruktury prostřednictvím reformy daní právnických osob. To by pro sektor, který dodává stroje a vybavení na stavbu silnic, dálnic, metra a dalších projektů infrastruktury bylo velmi pozitivní.

dan_z_prijmu

Závěrem rada pro pohyb na akciovém trhu – připravte své portfolio i na nemyslitelné. Pokud tedy vyhraje Trump, jaký přístup je nejlepší? Je jich několik. Buď můžete nakoupit prodejní opce S&P 500 – pořád ještě nejsou moc drahé; myslím, že za opce do ledna nebo února zaplatíte sazby kolem 2,5 %. To je velmi slušné vzhledem k tomu, jak nízko mohou akcie spadnout, pokud bude Trump prezidentem.

Další možností je hrát na mexickém akciovém trhu. Mexickým akciím se v lokálních měnách daří přímo skvěle, ale v dolarech už to v posledních letech tak výborné není. Je zde negativní korelace vůči Trumpovu vítězství – pokud vyhraje, bude to pro mexické peso špatné. Trump chce znovu jednat o podmínkách sdružení NAFTA – a to bude pro mexický akciový trh mít negativní dopad. Nejlepší způsob investování je tedy do místních ETF, které najdete na platformě SaxoTrader, pokud dáte vyhledat „Mexico ETF“. Tak se na tento akciový trh dostanete nejlépe.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).