Hlavní navigace

Itálie – dostupná země posetá památkami a mořem

19. 6. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Itálie má nádech dostupné exotiky. Vzniklo zde křesťanství, světlo světa spatřilo Koloseum. Milovníci italské kuchyně mohou ochutnat špagety, pizzu nebo zmrzlinu. Můžete se vykoupat v moři anebo se vydat na Sicílii, ostrov Cosa Nostry, která proslavila Itálii v novodobých dějinách.

Itálie (oficiálně Italská republika) se rozkládá na Apeninském poloostrově, který svým tvarem připomíná botu. Nejvyšším bodem této země ležící v subtropickém pásmu je Mont Blanc, který je současně nejvyšší horou Francie. Sever Itálie spadá do alpského pohoří a směrem na jih klesá nadmořská výška. Mezi průmyslovým severem a zemědělským jihem Itálie dochází k třenicím o rozdělení země na dvě části, které přiživuje bohatý sever. Hlavním městem je Řím, ve kterém je jeden z posledních městských států Vatikán. Dalším státem, který můžete v Itálii navštívit, je San Marino. Kromě antických památek v podobě římského Kolosea nebo svatopetrského chrámu ve Vatikánu můžete navštívit i Caesarův chrám, Forum Romanum, Vestin chrám nebo San Zeno Maggiore. V okamžiku, kdy vás přestanou bavit památky, se můžete vydat na nejednu z pláží, které lemují italské břehy.

Pokud si nechcete v Itálii prohlížet památky a koupat se v moři, zpestřením dovolené může být návštěva Sicílie, která je spojena nejen s mafií, ale také nejrozsáhlejšími katakombami, které se nacházejí pod kapucínským klášterem. Na jednom místě tak máte možnost shlédnout 8000 mumifikovaných těl příslušníků šlechtických rodin, církevních hodnostářů a dalších obyvatel Sicílie.

Díky svému tvaru a poloze má Itálie přes 7600 kilometrů dlouhé pobřeží. Můžete se tak vykoupat v celkem čtyřech mořích (Jaderské, Jónské, Ligurské a Tyrhénské), které poloostrov obklopují.Na západ od Sardinie se nachází Sardské moře.

Jak se tam dostat

Do Itálie se dá snadno dojet automobilem. Můžete využít i nabídky autobusových, leteckých a železničních přepravců. Můžete však využít i služeb cestovní kanceláře, která zařídí vše potřebné a vy se nemusíte o nic starat. Čtěte více: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Důležitá telefonní čísla
Název linky Číslo
Karabiníci 112
Policie 113
Hasiči 115
První pomoc 118
Pomoc motoristům – autoklub 116

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Do Itálie létá řada aerolinek (Air France, Austrian, Brussels Airlines, Click4Sky, ČSA, KLM, Lufthansa, Malev, Sky Europe, Smart Wings, Swiss Airlines). Do Itálie můžete dojet i autobusem nebo vlakem. Čtěte více: Letenky podle nových pravidel

Automobil

Vypravíte-li se do Itálie automobilem, je nutné počítat s několika omezeními v povolených rychlostech. V obci je nejvyšší povolená rychlost 50 kilometrů v hodině, mimo obec 90 nebo 110 km za hodinu a na dálnici 130 kilometrů v hodině. Pro jízdu v tunelech platí maximální rychlosti od 50 do 80 kilometrů v hodině (například pro jízdu v tunelu Mont Blanc je stanovena minimální rychlost 50 km/h, maximální 70 km/h). Jestliže máte řidičský průkaz kratší dobu než 3 roky, musíte dodržovat maximální rychlost na hlavních silnicích 90 km/h a na dálnicích 110 km/h. V Itálii můžete řídit pod vlivem alkoholu, avšak hladina alkoholu v krvi nesmí přesáhnout 0,5 promile. Při každém vašem vystoupení z vozidla na dálnici nebo silnici mějte na sobě výstražnou vestu. Pokuty za špatné parkování se pohybují v rozmezí od 36 do 286 eur. V případě překročení rychlosti si připravte 36 až 1485 eur. Jízda pod vlivem alkoholu vás vyjde na 281 až 1123 eur. Na italských dálnicích se platí mýto. Za každých (i neujetých) 100 kilometrů zaplatíte 5,50 eur. Čtěte více: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií

Zdravotnictví v Itálii

V případě, že vás v Itálii zastihnou zdravotní komplikace, vyhledejte stanici první pomoci (pronto soccorso) nebo státní nemocnici (ospedale). Ošetření je ve většině případech bezplatné na základě předložení modré karty některé českých zdravotních pojišťoven.

Úroveň zdravotní péče je v těchto typech zařízení dobrá a zejména v horských oblastech je úrazová chirurgie na velmi vysoké úrovni vzhledem k velké frekvenci pacientů. Poznamenat musíme, že více jak polovinu případů asistenčních zásahů v loňském roce tvořily právě úrazy.

V soukromých zdravotnických zařízeních počítejte s participací a platbou v hotovosti za zdravotní úkony. Často dochází ke zbytečným vyšetřením.

V zimních měsících patří mezi nejčastější úrazy zlomeniny na alpských sjezdovkách, v létě naopak tržné a řezné rány. V každém ročním období použijte dostatečnou ochranu proti slunečnímu záření. V letních měsících hrozí v letoviscích poblíž větších měst zhoršená kvalita mořské vody, která vás může postihnout, jestliže máte citlivou pokožku vy anebo vaše děti.

Zdroj: Europ Assistance

Autobus

Dojet autobusem do Itálie a zpět není drahé. V našich příkladech se pohodlně vejdete do ceny 3000 korun. Jedná se o základní verzi jízdného, kdy není brán ohled na slevy pro děti, studenty a důchodce. Do Itálie se tak můžete vypravit jedním z těchto autobusových přepravců: Asiana, Cestovní agentura Jenda, ČZAD Praha, Student Agency.

Orientační ceník jízdenek do Itálie
Spoj Cena jízdenky Dopravce
Jednosměrná Zpáteční
Praha – Benátky 1 350 Kč 2 700 Kč Asiana
Praha – Benátky 1 400 Kč 2 200 Kč Student Agency
Praha – Bibione 1 300 Kč 1 890 Kč ČZAD Praha
Brno – Florencie 1 950 Kč 2 600 Kč Cestovní agentura Jenda
Praha – Řím 1 500 Kč 2 500 Kč Student Agency

Zdroj: Asiana, Cestovní agentura Jenda, ČZAD Praha, Student Agency


Vlak

Kromě možnosti koupit jízdenky v každé zemi individuálně nabízí České dráhy všem zájemcům o cestování časovou jízdenku InterRail. Ta je určena pro každého, kdo chce cestovat v rámci Evropy anebo vybrané země. Čtěte více: Letní cestování vlakem zlevní, vydělat na tom mají všichni

Rozdíly v jízdenkách InterRail

InterRail Global Pass je zaměřen na většinu evropských zemí, zatímco InterRail One Country Pass se vztahuje k jedné zemi a není platná na území České republiky. Cena InterRail je odvozena podle věku cestujících. Cestovat mohou tak děti (4–12 let), mládež (12–26 let) a dospělí (od 26 let).

Jízdenku InterRail Global můžete použít ve dvou verzích. První verze je neomezená a vy s ní můžete v průběhu její platnosti (22 nebo 30 dnů) jezdit ve všech partnerských sítích bez omezení. Druhá verze má omezenou platnost a vy můžete procestovat 5 nebo 10 dnů, které zvolíte podle vlastního výběru.

Pro cesty do Itálie je InterRail Global vhodný díky své platnosti v zemích, které musíte překonat, abyste se dostali do cíle. InterRail platí v Česku a ve většině zemí Evropské unie (vyjma Estonska, Litvy, Lotyšska, Kypru a Malty) a dalších evropských státech (Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie, Norsko, Srbsko, Švýcarsko, Turecko). Mezi Itálií a Řeckem můžete využít námořní linku.

Ceník jízdenek InterRail Global (v eurech)
InterRail Global Pass Děti Mládež Dospělí
5 dní během 10-ti denní platnosti (flexi) 124,5 159 249
10 dní během 22-ti denní platnosti (flexi) 179,5 239 359
22 dní 234,5 309 469
1 měsíc 299,5 399 599

Zdroj: České dráhy; Pozn.: ceny platí pro vlaky 2. třídy


K vlakům vyšší kvality (SuperCity, InterCity, EuroCity) je nutné přikoupit místenku.

Výměna peněz, platební karty, cestovní šeky

Ačkoliv si většina Čechů začíná zvykat na placení prostřednictvím platebních karet, není na škodu mít s sebou i papírové peníze. Kurzy zahraničních měn naleznete v kurzovním lístku na Měšec.cz/kurzy. Bezpečnou alternativou jsou i cestovní šeky.

Pro výlety po Itálii můžete využít vlakové jízdenky zaměřené na vnitrostátní cestování v rámci jedné země podle vašeho výběru. Při nákupu jízdenky InterRail One Country si dejte pozor, abyste omylem nekoupili jízdenku, která má platnost v jiné zemi, než do které chcete jet.

dan_z_prijmu

Ceník jízdenek InterRail One Country (v eurech)
InterRail One Country (platí pouze pro jednu zemi)* Děti Mládež Dospělí
3 dny během 1 měsíce (flexi) 54,4 71 109
4 dny během 1 měsíce (flexi) 69,5 90 139
6 dny během 1 měsíce (flexi) 94,5 123 189
8 dny během 1 měsíce (flexi) 114,5 149 229

Zdroj: České dráhy; Pozn.: *) nabídka platí pro jednu z těchto zemí: Belgie, Finsko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemí, Řecko, Španělsko a Švýcarsko, včetně námořní linky Řecko – Itálie.


Itálie se tak stává oblíbenou a hlavně blízkou destinací. I přes hospodářskou recesi vás dovolená v této zemi nemusí stát mnoho peněz. Stačí vše před cestou pečlivě naplánovat anebo si pročíst smluvní podmínky mezi vámi a cestovní kanceláří v případě, že se do Itálie vypravíte v organizovaném zájezdu.

Praktické informace důležité pro vaše letošní dovolenou a cestování naleznete v naší tématické příloze Cestování a dovolená

V jaké zemi chcete letos strávit dovolenou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).