Hlavní navigace

Irsko – vysoké příjmy, nízké dávky

27. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Výkonnost malého Irska je ve všech ekonomických ukazatelích nadprůměrná. Země má třetí nejvyšší hrubý domácí produkt na hlavu v EU, nízkou nezaměstnanost a inflaci a vzdělané obyvatelstvo. Irové mají díky nízkým daním vysoké příjmy. Zato státní dávky skromné.

Podnikat? Žádný problém!

Začít podnikat je v Irsku poměrně jednoduché a rychlé. Všechny potřebné administrativní úkony se vyřídí do 3 týdnů a náklady jsou cca 300 euro. Podnikatelé či obchodní společnosti se musejí registrovat pouze u daňových komisařů a ministerstva sociálních věcí, kde jim dají všechny informace nutné k zahájení činnosti. Vedle průhledného administrativního systému je v Irsku nízké zdanění a daňové povinnosti jsou na evropské poměry málo „papírově” náročné. Podnikatelé tak mají prostor věnovat se především své živnosti a neztrácet čas a peníze složitou administrativou.

Irové si užívají nízkého zdanění práce

Průměrná hrubá mzda je v Irsku 30 329 euro ročně, což v porovnání s ostatními západoevropskými zeměmi není moc. Nicméně v posledních letech rostla reálná mzda Irů o 3,0 % ročně, což je po Velké Británii nejvíce v západní Evropě. I když výše průměrné hrubé mzdy patří v EU k nižším, průměrná čistá mzda je díky nízkému zdanění vyšší než v jiných zemích. Čistá mzda totiž v Irsku dosahuje u průměrné hrubé mzdy a uplatnění pouze základní odpočitatelné položky více než 80 % a při uplatnění více odpočitatelných položek (např. na děti) je to až 85 %. Irové pobírající mzdu ve výši dvojnásobku průměrné mzdy odvedou na povinných státních odvodech maximálně 30 % ze své hrubé mzdy. U průměrné mzdy je celkové zdanění práce (včetně sociálního a zdravotního pojištění hrazeného zaměstnavatelem) 23,1 %. Pro porovnání – v Česku je to přes 42 %.

Výše zdanění u jednotlivých příjmů
Mzdové odvody Průměrný příjem (v %)
67 100 133 167
Centrální daň z příjmů fyzických osob 4,6 9,7 16,9 21,9
Místní daň z příjmů fyzických osob 0,0 0,0 0,0 0,0
Celkem daň z příjmů 4,6 9,7 16,9 21,9
Sociální pojištění hrazené zaměstnancem 2,7 5,1 5,3 5,2
Celkové odvody zaměstnancem 7,3 14,8 22,2 27,1
Sociální pojištění hrazené zaměstnavatelem 10,8 10,8 10,8 10,8
Celkové zdanění práce 16,3 23,1 29,8 34,2

Když je nezaměstnanost čtyři procenta…

Irsko se může pochlubit ještě dalším údajem – velmi nízkou nezaměstnaností. Ta je jen těsně nad hranicí 4 %. Navíc je v zemi velmi pružný trh práce – například nejkratší výpovědní doba v Evropě. Výpovědní lhůta je závislá na počtu odpracovaných let: od 13 týdnů do dvou let činí 1 týden, od 2 do 5 let 2 týdny, od 5 do 10 let 4 týdny, od 10 do 15 let činí 6 týdnů a nad 15 odpracovaných let je to 8 týdnů. (Sčítá se délka zaměstnání od všech zaměstnavatelů). V Irsku také není zákonem stanovený příplatek za práci přesčas ani žádný limit pro počet přesčasových hodin.

Jak hledat v Irsku práci?

Cizinci rádi pracují v Irsku, přestože země nevyplácí cizincům žádné dávky sociálního zabezpečení bez předchozího zaměstnání. Čili na jednotlivé dávky mají cizinci nárok pouze tehdy, splní-li podmínky podle irských předpisů, jako je například potřebná odpracovaná doba. Nejrychlejší cesta, jak si najít práci v Irsku, je navštívit internetové stránky evropského portálu o zaměstnání Euresu (http://europa.eu.int/eures), kde najdou zájemci nejenom volná pracovní místa, ale i konkrétní rady, informace o situaci na jednotlivých regionálních trzích práce či odkazy.

Lidé si ale mohou do databáze uložit vlastní životopis se svými požadavky a nabídnout tak své služby potenciálním zaměstnavatelům. U evropských zaměstnavatelů všeobecně roste obliba vyhledávání zaměstnanců přes internet (další užitečné adresy jsou www.jobs.ie, www.fas.ie). Můžeme říci, že po hledání zaměstnanců přes známé a kamarády je to druhá nejrozšířenější možnost. Někteří menší zaměstnavatelé však nevyužívají služeb Euresu, a proto je dobré hledat zaměstnání i v irském tisku (např. The Irish Times, Sunday Business Post).

dan_z_prijmu

Na sociální dávky a jiné státní příspěvky je Irsko skoupé

Irsko patří mezi země s nejnižšími sociálními dávkami a státními příspěvky ze všech členských zemí Evropské unie. Přesto jsou státní příspěvky dostatečně vysoké na důstojný život. Většina státních příspěvků je nastavena v paušální výši, čili každý dostane za splnění předepsaných podmínek stejně. Tento systém nutí občany se o sebe postarat – uzavíráním penzijních, životních, zdravotních a jiných připojištění. Jen na státní příspěvky se Irové nemohou spoléhat:

  • Příspěvek na dítě dostávají rodiče do 16 let věku dítěte, v případě jeho studia maximálně do věku 19 let. Na 1 dítě dostávají rodiče 141,60 euro, na 2 děti 141,60 euro, na 3 děti 177,30 euro (při větším počtu dětí tato částka již neroste).
  • Nárok na podporu v nezaměstnanosti má ten, kdo během uplynulého roku nejméně po dobu 39 týdnů řádně odváděl sociální pojištění. Výše podpory v nezaměstnanosti je stanovena paušálně, a sice ve výši 165,80 euro týdně. Na každé dítě navíc nezaměstnaný dostává 18,60 euro týdně. Nárok na podporu v nezaměstnanosti má 390 dní.
  • Paušální sazba v době nemoci je ve výši 168,50 euro týdně. Nemocenská se pobírá maximálně po dobu jednoho roku, potom již má občan nárok na invalidní důchod. Zaměstnanci dostávají po celou dobu nemocenskou od příslušné sociální instituce, zaměstnavatelé se nepodílejí a na platbě mzdy ani na platbě nemocenského.
  • Při narození dítěte obdrží rodiče od státu jednorázový příspěvek (porodné) ve výši 635 euro.

Prameny:

  • The Worldbank – Doing Business 2007
  • OECD FACTBOOK 2007
  • „Sozial Kompass Europa“, Herausgeber: Bundesministerium fur Gesundheit und soziale Sicherung – Bundesrepublik Deutschland
  • The Federation of European Employers

Pracovali jste někdy v Irsku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).