Hlavní navigace

Investovat do fondů se loni vyplatilo, na inflaci vydělaly

4. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zajištěné fondy nepracují zadarmo a i zajištění má svoji cenu. Některé fondy však za loňský rok připsaly svým investorům i tříciferné zhodnocení.

Přestože druhá polovina měsíce byla spíš ve znamení nákupů pod stromeček než fondů, tak zle, jak naznačuje odliv téměř miliardy korun, nebylo. To jen podílníci několika zajištěných fondů dostali vyplacené své peníze, které do nich investovali před pěti lety. A pouze z těchto ukončovaných zajištěných fondů jejich podílníci inkasovali přes 1,8 miliardy korun.

Část z těchto peněz jistě zamířila do fondů peněžního trhu mezi téměř 900 miliony korun, které si za prosinec připsaly. Možná pár milionů šlo i do dluhopisových fondů, které získaly přes 100 milionů korun. To sice není mnoho, ale přesto šlo o nejúspěšnější měsíční výsledek za celé poslední tři roky. Asi se tím částečně potvrzuje určitá možnost substituce mezi dluhopisovými a zajištěnými fondy (v principu jde také o dluhopisové fondy, jen je na jejich kuponové výnosy navázána opce na některé podkladové aktivum). 

Mnohé ze zajišťáků své investory zřejmě dost zklamaly – snad je to pro ně alespoň poučení, že ani zajištění není nejen zázrak, ale ani zadarmo. Na některé ovšem čekají i pěkné výnosy, jako například ČSOB Světový Click+11 si díky třikrát zakliknutými 8 % v letech 2005 až 7 připsal pěkný základ. Další rok sice 3 % ubral, ale i ten poslední jistě něco přinese.

Vývoj podílových fondů v prosinci

Podílové fondy V mil. Kč
Peněžního trhu 944
Dluhopisové 142
Smíšené –82
Akciové 5
Zajištěné –1797
Celkem –788

A jak dopadly výnosy jednotlivých typů fondů? Asi nepřekvapí, že nejvíc vydělaly akciové fondy. Ty ovšem předtím nejvíc tratily, takže jen malá část z nich dokázala na pětiletém horizontu předvést kladné číslo. Jistě vyhrál ten, kdo si vybral ISČS Sporotrend s víc než 150% růstem dosáhl na pětiletý průměr přes 7 % ročně. Jeho bratr ISČS Global Stock FF ovšem přes 30% roční zisk ztrácí průměrně za tři poslední roky přes 10 % ročně.

Uklidnil se vývoj fondů peněžního trhu na úrovni 2,5 až 3,5 % a standardních dluhopisových fondů mezi 3,5 až 7 %. Skok fondů korporátních dluhopisů o 40 až 60 % může překvapit, ale také jde většinou o vyrovnání předchozího volného pádu – na dvouletém horizontu je již 4,5 % p.a. U smíšených fondů najdeme roční 2% výnos právě tak jako 40%, jenže na svém „doporučeném“ tříletém horizontu jen menšina z nich dosáhl kladných hodnot. Jejich trvale nízká popularita mezi investory je tedy dost pochopitelná. I když – co je to popularita? Jestliže u nás 75 % lidí věří, že globální oteplování způsobují lidé, můžeme tedy směle předpokládat, že tři čtvrtiny našich občanů je ducha mdlého.

Pohled na celý rok naznačuje rekonvalescenci fondů a dokonce i jejich určité zotavení. Pozitivní je i pohled na akciové fondy, do kterých (jako jediných!) investoři vložili přes 2 miliardy korun. 

skoleni_15_4

Celková suma „vyzvednutých“ peněz za rok 2009 sice dosáhla 13,5 miliardy korun, ale růst trhů zřejmě při hodnocení vývoje celkové hodnoty majetku v českých fondech sehraje velmi pozitivní roli – protože všechny fondy za 4. kvartál vydělaly, možná se opět přiblíží k 244 miliardám korun jako na konci roku 2008.

Podílové fondy - vývoj

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).