Hlavní navigace

Investování je pro každého. Zařaďte se i vy mezi VIP

31. 8. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Každý z nás se mnohdy dostal do situace, že záviděl politikům život v nehorázném přepychu a nekonečném blahobytu. Pokud má zlatá mládež vyšlapanou cestičku od svých rodičů, má místo na slunci jisté, aniž by pro to musela cokoliv udělat. Ale co ti, kteří takové štěstí nemají? Nezáviďte a vystoupejte i vy postupně až na vysněný vrchol. Chce to jenom odhodlání, pevnou vůli a tvrdou disciplinu.

Je vám právě devatenáct a úspěšně jste odmaturovali, popřípadě jste čerstvě získali výuční list. Obcházíte spousty zaměstnavatelů, zúčastňujete se spousty přijímacích řízení a všude vám odpovídají, že bohužel uspěl jiný kandidát. Veškeré iluze z loňska, kdy jste věřili, že se o vás budou všude prát, jsou ty tam a vy začínáte věřit svým rodičům, kteří říkali, že skončíte jako matka, jež je na pracáku nebo otec, který dře na stavbě na dohodu o provedení práce. Bohužel jste se špatně narodili a nemáte tolik štěstí jako ten rozmazlený kluk, který seděl v poslední lavici a nebýt otce – podnikatele, sponzorujícího školu, tak by ani neprolezl. Hned po škole nastoupil na magistrát a tam dělá nějakou funkci referenta asistenta nebo asistenta referenta.

Ne vždy ale mají rodiče pravdu a chybu udělali všichni ti zaměstnavatelé, kteří vás nepřijali, protože jste jim mohli vytvářet hodnoty, na rozdíl od těch, co uspěli co by jiní kandidáti. Vy na to máte, abyste dokázali celému světu, že svými schopnostmi nebudete pro nikoho mrhat, ale využijete je pro sebe.

Zapomeňte na řeči typu: musíš dělat práci na úrovni svého vzdělání, aby sis nekazil profesní životopis. Tím ztrácíte drahocenné měsíce nebo i roky. Nastupte hned a na místo, kde máte spoustu času na další činnosti. Zaměstnání, kde vás přijmou vždy, je pracovník bezpečnostní služby. Práce je to špatně placená, proto zde dochází k ohromné fluktuaci. V bezpečnostních službách pracují většinou sice ztracené existence – proto nemá tato práce nijak vysoký společenský kredit, avšak je zde zaměstnáváno určité procento schopných lidí, kteří využívají spousty času k dalšímu studiu, obvolávání svých obchodních kontaktů, psaní a kreslení komiksů, publikační činnosti apod. Čtěte více: Jak řídit osobní finance s ohledem na zhodnocení, riziko a čas?


Nikdy se zbytečně nezadlužujte

  • Založte si účet u banky a na něj si nechávejte zasílat výplatu.
  • Založte si platební kartu – ne však kreditní.
  • Využívejte pouze vlastní finanční prostředky. Na účtu máte peníze ve větším bezpečí a navíc máte k nim relativně ztížený přístup.
  • Peníze nevybírejte u bankovní přepážky, neboť poplatky za takovouto bankovní operaci se pohybují kolem 50,–Kč za jednu transakci.
  • Z bankomatů vybírejte výjimečně a vždy tak, aby výběry nebyly prováděny častěji než dvakrát do měsíce.
  • Vybírejte pouze bankomaty banky, u které máte účet.
  • Plaťte, pokud to jde, platební kartou. Je to bez poplatků.
  • Nenakupujte zboží ve výši očí, ale podívejte se u určitého sortimentu na regály dole či nahoře, zda nenajdete zboží lacinější.
  • Nakupujte nejčastěji zboží pod značkou konkrétního řetězce.
  • Nevyhledávejte akce, neboť ty vás nutí kupovat i zboží, které se sice vyplatí, ale bezvýhradně ho nepotřebujete.
  • Napište si soupis zboží, které chcete koupit a nekupujte nic, co na tomto soupisu nemáte, ač je ta nabídka sebelákavější. Omezte se na základní potřeby.

Neposlouchejte výroky našich předních ekonomů, že naši občané si ještě nezvykli na úvěry tak, jako je tomu na západ od nás. Nejde o nic jiného, než aby zvedli koupěschopnost obyvatelstva a pomohli rozhýbat ekonomiku. Neberte ani zboží na splátky, ačkoliv mnohé prodejny nabízí splátky bez navýšení s nulovou akontací. Protože zboží stejné kvality mohou mít vedle levnější. Pamatujte si, že nic není zadarmo a riziko splátek se musí zakalkulovat též do ceny. Navíc, pokud nakupujete takto bezmyšlenkovitě více druhů zboží dlouhodobé spotřeby, splátky vám přerostou přes hlavu.

peníze, internetové bankovnictví, obchod, finance

Foto: Ivana Dvorská


Šest let pro základní kapitál

Ideální situace je, pokud byste mohli spořit 1700 korun měsíčně a nechávali si převádět peníze z účtu na stavení spoření. Zadejte si trvalý příkaz. Pokud máte účet u ČSOB, zvolte Spoření s liškou, pokud u České spořitelny, zvolte Buřinku apod. Tím si budujete dobrý vztah s bankou a to se vám bude jednou hodit. Z 20 000 korun ročního vkladu docílíte maximálního státního příspěvku ve výši 3000 korun. Po šesti letech si včetně úroků a státní podpory naspoříte cca 150 000 korun. Podobné téma: Základní předpoklady zdravých financí v rodině

dan_z_prijmu

Šest let vám bude stačit, abyste si vytvořili základní kapitál pro využití vašich schopností. V tomto okamžiku si budete moci vytvořit kvalitní portfolio složené z cenných papírů, podílových listů, akcií, warantů, certifikátů atd. Studujte publikace pro investory, hrajte hry, v nichž budete na fiktivních burzách obchodovat s fiktivními penězi, ale s reálnými kurzy. Tuto fázi přípravy nepodceňujte, protože na burze můžete mnoho vydělat, ale také prodělat. Vždyť na to budete mít šest let, jak je využijete, záleží jen a jen na vás. To vám bude dvacet pět a ve třiceti můžete být i vy úspěšnými businessmany. Čtěte více: Proč, jak a kdy se hýbe forex?

Preferujete výnos investice před rizikem?

Na přelomu loňského a letošního roku přišlo o nemalé finanční prostředky mnoho burzovních makléřů, investičních poradců, věhlasných ekonomických analytiků. Možná to bylo způsobeno i tím, že je jako zlatou mládež na tato místa dosadili jejich vlivní taťkové a nikdy si neprošli takovou trnitou cestou, jakou budete muset projít vy. Ti, kdo vámi pohrdají dnes, protože nenosíte značkové obleky, vám jednou budou možná leštit kliky. Ale to už záleží na vašich schopnostech, vůli a odhodlání. O tom si napíšeme v dalším díle.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vážím si obecně lidí, kteří v životě něco dokázali a něčeho docílili. Nemám rád zjednodušené a černobílé výklady a primitivní vymývání mozků.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).