Hlavní navigace

Investorův průvodce finanční krizí

21. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Finanční krize. Na první pohled strašlivá fráze, která z laického pohledu uvrhne svět do několikaletého finančního temna a postihne naše životy. Příčiny krize nikdo z nás neovlivní. Co však ovlivnit lze, je zachování správného postupu při investování a bezpečného pohybu na finančních trzích.

Zachovat chladnou hlavu a nepodnikat zbrklé kroky vedoucí k prodeji akciové složky portfolia patří mezi základní poučky. Přesouvání volných finančních zdrojů do slamníků a dalších tajných skrýší v domácnostech vede jen ke zbytečným ztrátám.

Vydrží burzám nový optimismus?

Zatímco na Islandu prožívají černé dny a zatahuje se i nad Maďarskem, vyšší garance vkladů schválených českou vládou mnohé rozjasnila. Opatření dalších světových vlád znamenalo rekordní růst burz po celém světě. Evropské burzy tak nakonec uzavřely i úterní den v plusu. Jenže hlavní tahoun trhů, americká Wall Street, se včera večer opět propadl.
Přinášíme pohled na uplynulý vývoj krize v posledních několika dnech v našem článku.

Jak zvládnout finanční krizi?

„Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře…“ zpívá se ve slavném šlágru z filmu Peníze nebo život. Na jeho text by si měl vzpomenout každý, kdo se chce vyhnout finančním karambolům, ale i ten, kdo zrovna finanční krizí prochází.
Článek vás provede se změnou životní úrovně v závislosti na finanční krizi, která čas od času potká každého z nás.

Vše, co potřebujete vědět o akciích a podílových fondech. Přehledy, porovnání, analýzy: akcie.mesec.cz

Jak investovat do akcií? Nakoupit a zapomenout

Investovat do akcií se dá různě. Někdo se snaží reagovat na každou změnu fundamentálních dat, jiný spoléhá na technickou analýzu nebo dokonce na svůj instinkt. Jsou ale také investoři, které aktuální dění na kapitálových trzích příliš nezajímá. Jejich investiční strategie je jednoduchá a přitom patří k těm dlouhodobě nejosvědčenějším.
Po přečtení článku se naučíte odlišovat spekulaci od investice a dozvíte se o výhodách pravidelného investování.

Jak investovat a nepřijít do pekla

Mnoho investorů v současné době lamentuje nad stavem, v jakém se nacházejí akciové trhy, a nad nejistotou z budoucího vývoje, ale přesto může být tato situace pro mnohé výhodná. I v dobách klesajících trhů mohou být investice zajímavé. Pro nezkušené investory jsou zpravidla dvě cesty: dlážděná a spekulativní do pekla, nebo pomalá a pravidelná, směřující ke světlým zítřkům.
Nalézt harmonii v investování je důležité. Seznamte se s možnostmi finančního trhu a zdokonalte své investování.

Každá doba přeje investicím a spoření. Začněte ještě dnes s investováním do otevřených podílových fondů.

Investice pro opatrné

Každá investice je spojena s rizikem, že investor bude nakonec zklamaný. Výnos totiž bude nižší, než jaký očekával. Někdy dokonce může přijít přinejmenším o část svého vkladu. Zabránit tomuto nebezpečí lze především obezřetným výběrem investiční strategie a produktů.
Ne každý má dostatečně silné nervy na to, aby současnou krizi překonal bez následků. Zjistěte, kam bezpečně investovat.

Možnosti uložení „krátkých“ peněz

Nejen veverka si ukládá své oříšky do zásoby, i zodpovědný člověk předem počítá s tím, že v horizontu jednoho roku může potřebovat peníze na nenadálé výdaje. Událostí, kdy je nutno sáhnout hlouběji do peněženky, je víc než dost. Byť jen pouhý nákup pračky nebo ledničky může nejeden domácí rozpočet notně zkomplikovat.
Máte k dispozici větší obnos peněz a bojíte se ho investovat do akcií? Přečtěte si, kam své peníze můžete uložit.

skoleni_15_4

Nechcete přijít o své peníze vinou špatného rozhodnutí? Spořící účty a stavební spoření patří mezi méně rizikové investiční nástroje.

Mohou spekulativní obchody ohrozit svět?

V posledních dnech slyšíme komentáře představitelů centrálních bank největších světových ekonomik o vysoké inflaci a připravenosti reagovat na rostoucí inflační očekávání. S vysokou inflací ovšem bojuje celý svět již několik měsíců. Důvodem jsou především ceny potravin a ropy, tedy komodit.
Zjistěte, jaké závěry lze vyvozovat z vysoké inflace, růstu cen komodit nebo spekulací.

Hodnotí hypoteční banky správně bonitu klientů?

Americkou hypoteční krizi způsobil liberální přístup bank k hodnocení schopnosti klientů splácet hypotéku. V Evropě a Česku zvlášť jsou banky zdrženlivější. Pokud ovšem nezačnou bonitu žadatelů o hypotéku hodnotit podle relevantních kritérií, mohou se do problémů s neplatiči snadno dostat také.
V textu se dozvíte, jak banky hodnotí bonitu zájemců o hypoteční úvěry.

Chcete se podívat do zahraničí? Podívejte se na aktuální měnové kurzy. Nezapomeňte však na cestovní pojištění.

Potřebujete vše pohromadě? Sledujte seriál Finanční krize

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).